ledighed


Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Frygten for anden bølge  – af arbejdsløsheden

Frygten for anden bølge – af arbejdsløsheden

I første uge af maj faldt arbejdsløsheden for første gang siden coronakrisens start. Økonomer frygter dog, at det kun er afslutningen på første bølge. Til sommer kan arbejdsløshedens anden bølge komme. Og den kan vare flere år.

Turismeuddannede kæmper med høj arbejdsløshed

Turismeuddannede kæmper med høj arbejdsløshed

Turismeuddannelserne er ude af trit med efterspørgslen fra erhvervslivet. Det konstaterer Dansk Erhverv i en ny analyse, der også påviser høj arbejdsløshed blandt de turismeuddannede.

Eksplosion i dimittenders ledighed koster milliarder

Eksplosion i dimittenders ledighed koster milliarder

Hver femte dimittend, der i dag færdiggør en videregående uddannelse, går direkte ud i mindst seks måneders ledighed. Det koster samfundet over 8,5 milliarder kr. i tabte skatteindtægter og velstand, viser nye tal fra AE. Selv efter 10 år i job betaler de højtuddannede for ledigheden og må trækkes med et lønefterslæb på 72.000 kr. om året i forhold til de studiekammerater, der kom i job med det samme. Jobcentrene har svigtet deres opgave, lyder det fra ekspert, der efterlyser en gennemgribende reform af hele indsatsen, hvis de nyuddannede ikke skal ende uden for arbejdsmarkedet.

Universiteterne uddanner stadig flere til arbejdsløshed

Omkring hver femte af sidste års dimittender stod stadig uden arbejde, et år efter at de havde forladt universitetet. For bare fem år siden var det kun hver ottende. Og der er ingen tegn på, at udviklingen vender. Tidligere var det især de nyuddannede humanister, der fyldte i arbejdsløshedskøen, men nu er også de samfundsvidenskabelige dimittender hårdt ramt. Samtidig fortsætter universiteterne med at optage stadig flere studerende. ”En katastrofal udvikling”, mener AC, der advarer imod, at man lader de nyuddannede i stikken.

Ungdomsarbejdsløshed truer produktiviteten

Krisen rammer de unge hårdt, og det kan give bagslag for dansk vækst i årtier frem. Den høje ledighed for unge nyuddannede betyder, at deres kvalifikationer forvitrer, mens de venter på at få et arbejde, og vi er i reel risiko for at tabe en generation, som det skete i 1980’erne, advarer flere arbejdsmarkedsforskere og organisationer. Det vil skabe et dobbelt tab for samfundet, der dels skal understøtte de arbejdsløse unge og dels spilder investeringen i deres uddannelse. Finanslovsudspillet og forhandlingerne viser, at regeringens krisehåndtering gør meget lidt for at sikre de veluddannede unge mod et liv i ledighed.