lokaldemokrati


Borgmestre: Mediernes krise rammer provinsen dobbelt

Borgmestre: Mediernes krise rammer provinsen dobbelt

Lokalpressens nedtur er et demokratisk problem i mange kommuner, fordi lokaldemokratiets vagthund bliver tandløs. Men værre er det, at de landsdækkende medier heller ikke interesserer sig for livet i provinsdanmark – medmindre det går skidt. Det giver et skævt mediebillede, klager borgmestre.

Når alle bestemmer: Borgerinddragelse skaber politisk legitimitet

Når alle bestemmer: Borgerinddragelse skaber politisk legitimitet

Forsøg med borgerinddragelse og såkaldt co-creation vinder massivt frem verden over i disse år. Det kan blive nøglen til at sikre politisk legitimitet i en tid med Trump og Brexit, mener forsker. Og borgerne, ja, de står i kø for at være med.

Power to the people: Borgergrupper udfordrer politikerne

Power to the people: Borgergrupper udfordrer politikerne

En ny trend har bredt sig fra Belgien over Holland til Storbritannien: I mistillid til at politikerne kan varetage borgernes interesser, samles borgere til såkaldte G1000-møder for at få en stærkere stemme i det nære demokrati. Aktuelt arbejder en lille gruppe briter, opildnet af det politiske kaos efter Brexit, på at samle 1.000 borgere til stormøde i Cambridge.

Gentofte får de gode ideer frem hos borgerne

Gentofte får de gode ideer frem hos borgerne

Over 100 borgere har sammen med de lokale politikere i Gentofte Kommune stor succes med at finde nye løsninger på nogle af tidens største udfordringer. Både politikere, embedsmænd og borgere er begejstrede, viser evaluering. Modellen vil sprede sig til andre dele af landet, forudser eksperter.

Flere vil være omdrejningspunkt for lokale fællesskaber

Flere vil være omdrejningspunkt for lokale fællesskaber

Flere og flere kommuner udvider rammerne for det lokale demokrati og eksperimenterer med nye metoder til at inddrage borgerne i politikudviklingen der, hvor de bor. Det er de ikke ene om. Virksomheder og frivillige foreninger giver sig for tiden i kast med at udvikle og understøtte lokale fællesskaber og spiller sig ind på en banehalvdel, der før i tiden var forbeholdt politikerne. Flemming Jørgensen fra Coop kalder det en oplagt udvidelse af supermarkedskoncernens forretningsaktiviteter. For Ungdommens Røde Kors handler det om at gøre det, man er bedst til, siger direktør Anders Folmer Buhelt.

Storbyer lader borgere investere milliarder af skattekroner

Over hele verden vælger flere og flere kommuner, regioner og delstater at give borgerne direkte medbestemmelse over dele af det offentlige budget. I Paris har politikerne overladt 5 pct. af kommunens anlægsudgifter til borgerbeslutninger. I New York tiltrækker diskussionerne flest borgere fra de laveste socialgrupper. Det afgørende for succes er, at beslutningerne er reelle, og at der er penge med, siger en af verdens førende eksperter til Mandag Morgen. Han giver en række gode råd til, hvad det kræver, hvis borgerbudgetter skal blive en demokratisk gevinst.

Borgmestre har gode erfaringer med borgerbudgetter

Danske kommuner har gode erfaringer med borgerbudgetter. Både Odense, Hedensted og Kolding oplever, at det har styrket demokrati og ejerskab i f.eks. lokale boligområder, og kommuner som Slagelse, Allerød, Holbæk og Guldborgsund har nu tilsvarende overvejelser eller planer. Men de danske erfaringer er stadig små og spredte.