løftebrud


Løkkes fornemmelse for løfter

Løkkes fornemmelse for løfter

Løkkes kuldsejlede planer om en historisk stor skattereform har efterladt et indtryk af en svag og handlingslammet regering. Men billedet snyder. Mandag Morgens kortlægning af Venstres løfter fra før valget viser, at Løkke har taget hul på over 210 ud af godt 280 forslag. Selv om Løkke også har droppet mange forslag, har han foreløbig undgået at blive ramt af anklager om løftebrud.

Løkkes liberale samvittighed

Løkkes liberale samvittighed

”En skandale,” sagde Løkke Rasmussen om forgængeren Helle Thorning-Schmidt, da hun opgav kravet om, at EU-borgere skulle optjene retten til børnepenge. Nu er det også under hans ledelse dansk praksis. Hvad skete der med Løkkes løfter i forhold til en række af Venstres mærkesager?

Det, der ikke blev sagt

Det, der ikke blev sagt

Besparelser for milliarder, lukning af ekspertkommissioner og droppede mål. Venstre har gennemført mange initiativer, som partiet ikke nævnte med et ord under valgkampen.

Løkkes 15 uindfriede løfter

Løkkes 15 uindfriede løfter

Venstre roser sig selv for at have gennemført mange af sine løfter fra før valget. Men partiet glemmer at fortælle om de løfter, som endnu ikke er indfriet. Mandag Morgen udpeger 15 af Løkkes uindfriede løfter.

Løkkes dyre valgsejr

Regeringsmagten kan vise sig dyr for Lars Løkke Rasmussen. I valgkampen lovede han bl.a., at der skal være råd til al ny sygehusmedicin, der må ikke skæres i dagpengene, boligskatten skal fredes indtil 2025, skatten i bunden skal lettes, og håndværkerfradraget genindføres. Samtidig skal Løkke indfri støttepartiernes krav om bl.a. lettelse af topskatten og øget grænsekontrol. Men de mange løfter og forslag koster penge. Masser af penge. Løkke vil afsætte 16 mia. kr. ekstra til sundhed og ældre frem mod 2020. Men bare hans ene løfte om at have råd til al ny og dyr sygehusmedicin vil ifølge beregninger koste op imod 17 mia. kr. Står beregningerne til troende, vil dette ene løfte med andre ord sluge alle de ekstra penge. Mandag Morgen gennemgår de mange løfter, der bygger oven på de 290 forslag, som Venstre har lanceret gennem det seneste år til et kommende blåt regeringsgrundlag. 

Løkke styrer mod løftebrud i europapolitikken

Blå bloks europaaftale, der skal styre Løkke-regeringens forhold til EU, risikerer ifølge eksperter at skade Danmarks interesser. Især den strategiske beslutning om at droppe Tyskland, som Lars Løkke ellers tidligere har udtalt, at Danmark bør følge i vigtige EU-spørgsmål, og i stedet lægge sig i kølvandet på David Camerons EU-skeptiske kurs, rystes der på hovedet af. "Briternes vej har meget lidt potentiale," siger Josef Janning fra tænketanken ECFR. 

I løftebruddenes skygge

Med sin nye kampagne, der fokuserer på Socialdemokraternes løftebrud, gør Venstre en ekstra indsats for at holde liv i diskussionen. Men kampagnen risikerer at slå tilbage på partiet selv. 

Løkkes drejebog: 1 løfte og 239 forslag

Løkkes drejebog: 1 løfte og 239 forslag

Venstre har det seneste år fremlagt 240 konkrete forslag, viser Mandag Morgens detaljerede kortlægning af partiets udspil. Men ifølge Lars Løkke Rasmussen kan kun ét af dem betegnes som et decideret løfte. Venstres konstante fokus på løfter og løftebrud risikerer at ramme partiet som en boomerang, mener eksperter. Lars Løkke vil ikke garantere, at regionerne nedlægges med ham som statsminister.

Ny richterskala for politiske løftebrud

Begrebet løftebrud bruges til at karakterisere alle mulige former for brud på tilliden mellem politikere og vælgere. Hvis vi skal have noget ud af debatten, er vi nødt til at skelne mere nuanceret mellem forhåbninger, forventninger og deciderede løfter.

”Løftebruds-regeringen” er en myte

”Løftebruds-regeringen” er en myte

Gennem otte måneder har medier, kommentatorer og politiske modstandere bombarderet S og SF med løftebrudsbeskyldninger. Det har bidraget kraftigt til de to partiers massive vælger- og tillidskrise. Men løftebrudsanklagerne skyder langt over målet, viser Mandag Morgens omfattende kortlægning af S-SFs valgløfter. Ud af 315 fælles udspil er de 270 kommet med i regeringsgrundlaget, og 218 af dem har regeringen allerede taget initiativ til at gennemføre.

100 viljesløse dage

Grundlaget for regeringen gav nye forhåbninger om en bæredygtig vej ud af krisen, men 100 dage efter valget synes den politiske vilje til at gennemføre projektet at være svær at mobilisere.