olie


Iran er taberen i det internationale oliespil

Iran er taberen i det internationale oliespil

ANALYSE: Olieprisen er stabil trods krisen i Mellemøsten, fordi rekordproduktion i USA dækker den stigende globale efterspørgsel. Irans problemer med at sælge sin olie øger risikoen for social uro, og risikoen bliver forstærket af den grønne omstilling.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

Danmark lægger planer for den sidste olie

Danmark lægger planer for den sidste olie

Efter PSO-forliget skal regeringen nu have styr på rammevilkårene for de næste tre-fire årtiers udvinding af olie og gas, inden Danmarks fossile guldæg i Nordsøen går på pension. Det er i det perspektiv, man skal se den aktuelle armlægning mellem Mærsk og Finansministeriet om det meget omtalte Tyra-felt.

Mærsks blågrønne omstilling er rettidig omhu

Mærsks blågrønne omstilling er rettidig omhu

Mærsk-koncernens udmelding om, at man vil satse på sine globale transportaktiviteter og udfase olie og gas, er et vigtigt signal til andre danske erhvervsledere. Bæredygtig business er rettidig omhu i en verden præget af politisk og teknologisk disruption.

Kursen er sat: Maersk på vej ud af olieindustrien

Kursen er sat: Maersk på vej ud af olieindustrien

Maersk er en stenrig kæmpe på to lerfødder. Global containertransport og olieudvinding er begge solnedgangsindustrier truet af disruptive kræfter. Industrikonglomeratet vil inden 2025 være ude af olieindustrien og i stedet satse på bæredygtige erhvervssektorer, vurderer eksperter.

Myndigheder skrotter sag mod OW Bunker-top

Myndigheder skrotter sag mod OW Bunker-top

Finanstilsynet opgiver nu at retsforfølge en række tidligere OW Bunker-topfolk. For de anklagede, herunder kapitalfonden Altor, er den overraskende udvikling en stor sejr og et vigtigt skridt i forsøget på at undgå et omfattende erstatningskrav.

Prins Muhammad og McKinsey-ministeriet

Prins Muhammad og McKinsey-ministeriet

Den kun 30-årige vicekronprins Mohammad bin Salman Al Saud har på godt et år sikret sig kontrollen over Saudi-Arabien, Mellemøstens økonomiske og religiøse supermagt. Inspireret af konsulenter fra McKinsey vil han gøre ørkenstaten uafhængig af olieindtægter inden 2030. Landets religiøse konservatisme truer hans revolutionære projekt.

Oliekollaps truer finansgiganter

Oliekollaps truer finansgiganter

Den faldende oliepris går på kort sigt ud over olieindustriens indtjening, og på længere sigt er verden på vej mod en omstilling til grøn energi, som helt kan trække tæppet væk under oliegiganterne. Der er risiko for, at værdierne i olieindustrien nedsmelter, og markedsværdien for olie- og gasselskaber risikerer at falde med op til 50 pct. Det vurderer de europæiske eksperter i European Systemic Risk Board. I Danmark ses der allerede nu milliardnedskrivninger hos DONG Energy og A.P. Møller-Mærsk.

Oliens magt rinder ud

Oliens magt rinder ud

  • Det geopolitiske fornuftsægteskab mellem USA og Saudi-Arabien, der siden 1930’erne har garanteret USA rigelige olieforsyninger og Saudi-Arabien amerikansk militær beskyttelse, er under opbrud. Bag kulisserne er de to lande reelt engageret i en indbyrdes krig om markedsandele og priser på det globale oliemarked, der har sendt prisen på olie helt ned i 30 dollar per tønde.
  • Mens Saudi-Arabien ufortrødent pumper millioner af tønder olie ud i et i forvejen oversvømmet marked, er verdens fabrikshal, Kina, på vej ind i et nyt og mindre råvarekrævende økonomisk paradigme. Resultatet er en oliepris, der sender manden med leen gennem en industri, der i næsten et årti frem til 2014 oplevede et historisk bonanza.
  • Konsekvenserne rammer nu også de olieproducerende lande omkring Nordsøen. I de tre "oliehovedstæder" Aberdeen, Stavanger og Esbjerg har man allerede måtte vinke farvel til mere end 100.000 job alene i olieindustrien. Dertil kommer de afledte effekter på andre brancher. Udviklingen får nu Esbjerg-borgmester Johnny Søtrup til at anmode regeringen om krisehjælp.

Lav oliepris har kostet 100.000 job omkring Nordsøen

Lav oliepris har kostet 100.000 job omkring Nordsøen

Flere end 100.000 højt betalte ingeniører, håndværkere, geologer og andre faggrupper har mistet deres job i olieindustrierne omkring Nordsøen som konsekvens olieindustriens , hvortil kommer afledte effekter på andre erhverv. Dette går særligt ud over de tre landes ’oliehovedstæder’ Esbjerg, Aberdeen og Stavanger, der huser hovedparten af offshore-virksomheder. I de tre byer kradser krisen ifølge Mandag Morgens kilder i stort set alle erhverv fra hoteller over taxachauffører til ejendomsmæglere. Samtidig er politikere og erhvervsorganisationer i de tre byer enige om, at krisen i olieindustrien bliver langvarig, og at man først i 2018-2019 kan forvente, at markedet vender igen.

Nordens olieboss vil skære hurtigere og dybere

Nordens olieboss vil skære hurtigere og dybere

Siden Eldar Sætres tiltrædelse som topchef i den norske oliegigant Statoil har menuen først og fremmest stået på én ting: nedskæringer. Og det endda besparelser oven på tidligere gennemførte besparelser. For der blev også skåret kraftigt i Statoils aktiviteter før Sætres tiltrædelse. 5.000 medarbejdere og 19 pct. af omkostningerne er skåret væk siden 2013 i allerede planlagte besparelsesrunder. Og det er bestemt ikke slut endnu – det varsler den lave oliepris om. Eldar Sætres nye slogan er ”hurtigere og dybere” omkostningsreduktioner. Det er det, som skal få Statoil til at glide ned som investeringsaktiv for analytikere og investorer her midt i en historisk krise for olieindustrien. Men midt i de brutale nedskæringer og en stadig dalende oliepris er der også grund til optimisme. ”Nu skærer alle olieselskaber ned i alle lande, og i mindst to år er der nedskæringer. Det betyder, at vigtig ny olieproduktion forsvinder ud af markedet, så den ikke længere er der, når der er brug for den. Derfor vil priserne stige, når der opstår mangel," siger Eldar Sætre.

Seks grunde til, at oliens tidsalder er forbi

Vi lever i den sidste fase af oliens tidsalder.  En række geopolitiske, økonomiske, teknologiske og værdipolitiske tendenser tyder nu på, at opgøret med den fossile økonomi nærmer sig. Olieprisernes seneste styrtdyk betyder, at over to tredjedele af de største globale udvindingsprojekter med ét er blevet urentable. Både EU og USA satser nu målrettet på at gøre sig uafhængige af fossile stormagter som Rusland, Saudi-Arabien og Iran. Imens vokser investeringerne i grøn energi ufortrødent, ikke mindst i Kina og det øvrige Asien. Lande som Indien, Egypten og Indonesien er nu begyndt at afvikle støtten til fossil energi.

Heldigvis løber Nordsøen snart tør for olie

Uddannelse og ikke olie er det 21. århundredes vigtigste ressource, vurderer OECD. Naturressourcer ser derimod ud til at være en blandet fornøjelse. De lande, der er rigest på olie og andet guld i undergrunden, forsømmer nemlig at uddanne deres ungdom, viser en analyse fra organisationen.

Hey, lad os sælge vestenvinden til Vestas

Ja, det lyder tåbeligt, men ville sådan set være en bedre idé end at give Chevron, Shell og Mærsk årtiers fastprisafale på Nordsøolien. Klimaministeren udviser rettidig omhu ved at tage aftalen op til overvejelse i en tid, hvor forvaltning af naturressourcer bliver vores største udfordring.

Tilbage til 73

Vi har energikrise – igen. Og vi har også denne gang brug for, at vores ledere udviser mod og beslutsomhed. De kan starte med at genhøre statsminister Poul Hartlings 37 år gamle nytårstale.