Østeuropa


EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Estland: NATO og USA er bedste garant for vores sikkerhed

Estland: NATO og USA er bedste garant for vores sikkerhed

Trumps næstkommanderende har været i Østeuropa for at forsikre sine allierede om støtte over for et stadig mere aggressivt Rusland. Turen gik bl.a. til den militærbase i Estland, hvor også 200 danske soldater bliver en del af NATO’s russerværn. Mandag Morgen har været på besøg.

Østarbejdere er en forudsætning for danske job

Østarbejdere er en forudsætning for danske job

Antallet af østarbejdere i Danmark er fordoblet siden 2008, så de i dag udfylder godt 40.000 fuldtidsstillinger. Men uden 15-16 litauiske og polske arbejdere ville Samsø-virksomheden Brdr. Kjeldahl ikke have arbejde til sine danske medarbejdere.

3F-formand: Vi vil ikke være racistiske, men…

Fagforeningen 3F har været bannerfører i kampen mod social dumping hos østeuropæiske arbejdere. Og det kan have medvirket til at stigmatisere østarbejdere, erkender 3F-formand Per Christensen nu i et interview med Mandag Morgen: ”Vi er opmærksomme på ikke at overdramatisere vores retorik i den her sammenhæng. Men jeg vil slet ikke afvise, at vi et stykke hen ad vejen har gjort det og på den måde stigmatiseret specielt østeuropæisk arbejdskraft,” siger han.