
VIDEO: Robotklynge boomer
To milliardsalg inden for blot få år har haft en enorm betydning for robotklyngen på Fyn.
To milliardsalg inden for blot få år har haft en enorm betydning for robotklyngen på Fyn.
Robotklyngen i Odense er efter flere salg af forholdsvis unge virksomheder blevet en magnet for risikovillig kapital. Men hvad betyder risikovillig kapital egentlig for et vækstøkosystem? Mandag Morgen kortlægger pengestrømmene.
Uddannelse af medarbejdere, spontane indfald og et blik mod det højere mål har været afgørende på en ikke altid lige nem automatiserings- og digitaliseringsrejse i virksomheden BM Silo.
Der ligger et uudnyttet automatiseringspotentiale på 66 mia. kr. i danske industrivirksomheder, viser en ny analyse fra Ingeniørforeningen IDA. Især smv’er kæmper med at forløse potentialet, og det kalder på politisk handling, mener professor.
Tre robotter har på halvandet år automatiseret en tredjedel af arbejdet i AirHelp. Om to år vil det være 80 pct., forventer grundlægger og direktør Henrik Zillmer. Det handler om at se automatiseringen som et flow af mange forskellige processer, hvor robotter sættes ind udvalgte steder, siger han.
Den omsiggribende automatisering på alle niveauer af vores liv handler dybest set om at skabe mest muligt output med mindst muligt energiforbrug. Men har vi i virkeligheden snarere brug for at gøre vores liv lidt mere besværligt?
De dele af arbejdsstyrken, der bliver ramt af automatisering, kan omstilles til fremtidens jobtyper, viser ny undersøgelse fra World Economic Forum. Men det kræver en efteruddannelsesindsats af den enkelte og af samfundet. I Danmark har færre efteruddannet sig i de senere år.
I en højteknologisk og automatiseret verden er menneskekendskab nu afgørende. Alligevel misser humaniora en historisk chance for at cementere sin berettigelse.
Kunstig intelligens er for alvor på vej til at overtage produktionen af nyheder. Allerede nu er robotter i stand til at skrive artikler om virksomheders regnskabsresultater, sportsbegivenheder og præsidentvalg – helt uden menneskelig indblanding. Næste skridt bliver at kombinere mennesker og robotter.
Store flyproducenter som Boeing og Airbus gør klar til en fremtid uden piloter. I Dubai har man gennemført de første test med førerløse taxafly, og førerløse regulære passagerfly er målet allerede i 2030. Branchen forventer at spare 35 mia. dollar årligt, når piloterne er væk.
Fagbevægelsen styrtbløder. Hver eneste time, året rundt, mister Danmarks største faglige fællesskab, LO, mellem 3 og 4 medlemmer. Samtidig er LO-medlemmer blandt dem, der er i størst risiko for at blive erstattet af robotter. LO-formand Lizette Risgaard vil sætte en prop i hullet ved at omfavne ny teknologi.
Nu har vi talt længe nok om alt det, der skal gøre os til en digital nation. Vi svømmer i råd og festtaler, men der er brug for handling og for konkrete redskaber til at træffe de rigtige valg.
Med en ny generation af robotter, der arbejder symbiotisk sammen med mennesker, er det slut med det monotone arbejde. Som mennesker skal vi i stedet tilføje sjæl og kærlighed til produkterne, erklærer robotbranchens mest efterspurgte mand, Esben Østergaard fra Universal Robots. Eksperter vurderer, at Danmark står stærkt.
Hvis danske industrijob skal blive i Danmark, skal både politikere og lønmodtagere leve op til deres ansvar, lyder det fra Dansk Metals magtfulde formand, Claus Jensen. Lønmodtagere skal bruge deres rettigheder til at dygtiggøre sig, og politikere skal investere i nyt udstyr på de tekniske skoler.
Den nye OK-aftale i industrien bliver rost fra alle sider for at afsætte millioner til uddannelse. Men udfordringen for voksen- og efteruddannelse er måske ikke så meget penge. Det er mere mangel på tilbud, der matcher virksomhedernes ønsker, og lav motivation blandt ansatte med størst behov.
Automatisering og robotter vil ifølge pessimisterne støvsuge det danske arbejdsmarked for job. Optimisterne peger på, at arbejdsmarkedet er vant til store omstillinger. Begge er dog enige om, at den danske model står over for årtiers udfordring, og det skal forårets trepartsforhandlinger om kompetencer være med til at løse.
Robotter, data og digitalisering er i høj grad blevet hverdag på danske arbejdspladser, men vi har kun set spidsen af udviklingen, og både industri og fagbevægelse efterlyser mere fart. Dog ikke uden omtanke, for ny teknologi stiller nye krav.
I begyndelsen af 2017 sender Vesthimmerlands Kommune og Fonden Autonomous de første førerløse hjemmeplejebiler på gaden. Herfra ligger vejen åben for både den totalt ’selvkørende kommune’ og etablering af en dansk bilproduktion. Men ikke alle er begejstrede, og så mangler der også lige et lovforslag.
Fremtidens robotter bliver fantastiske værktøjer. Men robotterne skal stadig fodres med ideer, og den menneskelige behændighed går aldrig af mode, lyder det fra både professor og industrikæmpe.
Et massivt fokus på LEAN og robotisering sikrer fleksibilitet hos Welltec i Allerød, der har mangedoblet produktiviteten og trukket ellers outsourcet produktion hjem igen. Udfordringen er rekruttering af robotkyndige maskinarbejdere.
Computere bliver bedre og bedre til at handle på baggrund af erfaringer, og teknologien får afgørende betydning for fremtidige generationer. Særligt i tre brancher er den globale udvikling i gang, og potentialet er ren science fiction.
Danske Evaxion Biotech har sendt supercomputere bygget med den menneskelige hjerne som forbillede i træningslejr for at finde frem til vacciner mod en række alvorlige sygdomme. De første succeser er i hus og testes snart på mennesker.
I takt med at teknologien overtager de analyserende og bedømmende funktioner i samfundet, frigøres ressourcer, så vi kan være bedre som mennesker. Fremtidens vindere er dem, der forstår at udnytte den mulighed, mener Anders Hvid, CEO hos Dare Disrupt.
Tre topchefer fra den globale erhvervselite ser basisindkomst som et centralt element i håndteringen af de sociale konsekvenser af teknologiens indtog på arbejdsmarkedet.
Ja, vi vil opleve mange jobtyper forsvinde på grund af den teknologiske udvikling. Men vi vil samtidig se en markant vækst i helt nye job som følge af bl.a. kunstig intelligens og Internet of Things, forudser Robert Cohen, økonom og senior fellow ved Economic Strategy Institute.