populisme


”EU er blevet et katolsk ægteskab”

”EU er blevet et katolsk ægteskab”

Europa er under historisk forandring, mener den bulgarske intellektuelle Ivan Krastev, der har skrevet bogen ’Efter Europa’. Kodeordene er grænser og respekt for det nationale og det lokale, på samme måde som 1968’erne svor troskab til den grænseløse verden og minoriteters rettigheder.

Han var Trump før Trump

Han var Trump før Trump

Geert Wilders står til at vinde det hollandske valg, men han bryder sig ikke om at tage ansvar.

Ydmygt EU lægger op til seriøs debat om fremtiden

Ydmygt EU lægger op til seriøs debat om fremtiden

EU-Kommissionens formand erkender, at EU ofte har lovet mere, end man kunne holde. Men han kritiserer også nationale politikere for ikke at stå ved de kompromiser, de selv har indgået i EU. Nu skal Danmark gøre op med sig selv, hvor det vil placere sig i et mere fleksibelt EU.

Elite-bashing baner vejen for ’alternative fakta’

Elite-bashing baner vejen for ’alternative fakta’

Netop nu, hvor falske nyheder og alternative fakta griber om sig, er der som aldrig før brug for, at forskere blander sig i samfundsdebatten. Men den evindelige kritik af eliten kan afskrække dem.

Hack demokratiet!

Hack demokratiet!

Kan vores demokratiske institutioner designet til det 20. århundrede løse det 21. århundredes problemer? Svaret er, at store dele af befolkningerne verden over har tabt tilliden til den politiske klasse og troen på demokratiets evne til at handle.

Vesten lider af demokratisk træthedssyndrom

Vesten lider af demokratisk træthedssyndrom

Valg hvert fjerde år er ingen garanti for ægte demokratisk engagement og bæredygtige politiske løsninger, mener den tyske demokratiprofessor Ulrike Guérot. Nationale politikere bør erkende deres magtesløshed, siger forfatteren Kaspar Colling Nielsen.

Socialdemokraternes nye røde samfundskontrakt

Socialdemokraternes nye røde samfundskontrakt

Europas socialdemokrater skal være rødere, mere internationale og proeuropæiske, hvis de skal ud af deres aktuelle krise, mener Poul Nyrup Rasmussen og den tyske socialdemokrat Udo Bullmann. Forhenværende minister Dan Jørgensen afviser, at Socialdemokratiet skulle være i krise.

Nyrup til Europas socialdemokrater: ”Populisterne løber med vores vælgere”

Nyrup til Europas socialdemokrater: ”Populisterne løber med vores vælgere”

Socialdemokratier over hele Europa er i dyb krise. Ifølge Poul Nyrup Rasmussen har man ikke formået at levere de rette løsninger på tidens udfordringer. Socialdemokratismen som politisk bevægelse er truet af udslettelse, hvis ikke man formår at genopfinde sig selv, lyder den skarpe advarsel fra den tidligere statsminister.

Den fjerde vej: Trumps sejr skaber ny samfundsorden

Den fjerde vej: Trumps sejr skaber ny samfundsorden

Bag Donald Trumps uempatiske retorik gemmer sig omridset af et politisk projekt, man kan kalde den fjerde vej. USA’s kommende præsident blander højre- og venstreorienterede mærkesager til et nyt nationalsocialt politisk koncept. Spørgsmålet er, om Trumps fjerde vej er et seriøst bud på en ny samfundskontrakt i verdens udviklede lande eller en farlig blindgyde for hele den vestlige samfundsorden.

Falder Frankrig, falder EU

Falder Frankrig, falder EU

Frankrigs svar på Donald Trump, Marine Le Pen, agter at melde Frankrig ud af euroen, hvis hun bliver præsident. Alle forudsætninger er opfyldt for, at det franske valg bliver et protestvalg og en oprejst langemand til ’eliten’ .

Trumps populisme har forgiftet amerikansk politik

Trumps populisme har forgiftet amerikansk politik

Selv hvis Donald Trump taber præsidentvalget, har han allerede forgiftet den demokratiske debat i USA og banet vejen for ’den næste Trump’. Sammen med Ungarns premierminister Victor Orbán er Trump kongen af populisme, mener den tyske populismeteoretiker Jan-Werner Müller.

Advarsel: Populisterne kommer!

Donald Trumps sejrskurs og opgøret om landbrugspakken har en del til fælles. De er symptomer på populismens truende magterobring, der kan få uoverskuelige konsekvenser for vores velstand. Men erhvervslivet kan spille en hovedrolle i udviklingen af fremtidens politiske dagsordener.

Italiens Facebook-revolution ryster Europa

Valgresultatet fra Italien er en dobbelt advarsel til Europas etablerede politikere. Først og fremmest fordi resultatet rejser tvivl om Italiens politisk-økonomiske reformvilje og dermed åbner for fornyet spekulation mod euroen. Men resultatet er også en alvorlig reminder om, hvor hurtigt populistiske skikkelser som komikeren Beppe Grillo kan opnå betydelig politisk magt og dermed rokke ved den stabilitet, som er en nødvendighed, på et tidspunkt hvor det europæiske samarbejde står over for dybe forandringer. Grillos vælgere har i øvrigt en profil, der minder om SF’s vælgere: De er positive over for indvandrere, de er grønne, og de er antiautoritære.