reformer


Kan vi lære at elske reformer?

Kan vi lære at elske reformer?

Vi har brug for endog store reformer, hvis vi skal lykkes med at udvikle, omprioritere og sikre et velfærdssamfund med en høj standard i de kommende år.

Stor socialreform på vej mod forlis

Stor socialreform på vej mod forlis

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har ambitiøse planer, men intet flertal for sin bebudede reform af serviceloven. Holder hun fast i ambitionerne, ender reformen i papirkurven. Sænker hun ambitionerne, løser hun ikke den opgave, kommunerne gennem mange år har ønsket.

Danmarks økonomi er i topform men globale risici truer

Danmarks økonomi er i topform men globale risici truer

Danmarks statsfinanser står til en sikker olympisk medalje, konkluderer EU-Kommissionen. Men lav vækst, politisk ustabilitet, finansiel uro og teknologiske forandringer udgør internationale risici for dansk økonomi 10 år frem.

Skattereform med bind for øjnene

Skattereform med bind for øjnene

Efterårets forhandlinger om skattelettelser skal tilskynde flere danskere til at arbejde mere. Det kan øge arbejdsudbuddet, lyder vurderingen fra Finansministeriet. Men de bebudede skattelettelser kan koste 9,4 mia. kr. Skal de penge findes ved besparelser, kan skattereformen ende med at sende offentligt ansatte pædagoger, lærere eller læger i arbejdsløshed.

Dramatisk opgør om blå skattereform venter

Dramatisk opgør om blå skattereform venter

Skattereformen kan blive knald eller fald for Venstre og Lars Løkke Rasmussen. De tre blå partiledere har brugt de seneste måneder på at promovere deres ofte modsatrettede krav og ikke på at tale sig nærmere hinanden. Kravene er dyre – og pengene få.

30 forslag til en højtbelagt vækstmenu for Danmark

30 forslag til en højtbelagt vækstmenu for Danmark

Danmark skal have genskabt sulten efter vækst. Men hvordan skal vi spise os mætte? Som appetitvækker til en bredere vækstdebat, har ni af Danmarks mest indflydelsesrige organisationer, fagforeninger og tænketanke sammensat ”Vækstens smørrebrødsseddel”. 30 forslag, der alle kan indgå i en højtbelagt vækstreform. De er langtfra enige og peger på mange forskellige løsninger, der kan bringe Danmark ud af lavvækstfælden. Har de glemt noget? Tag et kig og sammensæt din personlige reformmenu for Danmark.

Flertal af EU-borgere ønsker fælles kriseløsninger

Flertal af EU-borgere ønsker fælles kriseløsninger

Angela Merkel taler om ”smertelige” indrømmelser til Storbritannien efter sidste uges topmøde i Bruxelles, hvor både Brexit og flygtningekrisen dominerede dagsordenen. Men viljen til at finde fælles løsninger på Europas flygtninge- og migrationskrise er langt mere udbredt blandt EU-landenes borgere, end den er hos EU-landenes politikere. Tiden arbejder for fælles løsninger ligesom under finanskrisen og statsgældskrisen, siger Margrethe Vestager.

Den økonomiske vej: Højere skat og senere pension venter danskerne

Hvis fremtiden velfærd skal sikres, er reformer uundgåelige, mener de to tidligere overvismænd, professor Torben M. Andersen og professor Peter Birch Sørensen. Politikerne skal vende hver en sten, hvis vi skal kunne betale for velfærden efter 2020. Der er især brug for rykke ved to bastioner: ejendomsskatter og pensionen.

Når det bløde bliver det hårde

Der tales i stigende grad om at erstatte klassiske ”hårde” reformværktøjer som regulering og kontrol med ”bløde” værktøjer som involvering, understøttelse og facilitering. Men det er ikke et enten-eller. Udfordringen er at finde den rette reformbalance mellem top-down og bottom-up.

Kommunalt oprør mod statens overstyring breder sig

Skolelederne, socialcheferne, socialrådgiverne, miljøcheferne og FTF slutter sig nu til kommunaldirektørernes oprør mod statslig detailstyring. Område for område, fra skoler og jobcentre til naturgenopretning, oplever de, at statens kontrol og dokumentationskrav går ud over effektiviteten, fagligheden og i sidste ende  kvaliteten af den service, de leverer. “Jeg har ikke kunnet finde noget, der går i den rigtige retning. Tværtimod er der mere og mere detailstyring,” siger socialchefernes formand, Ole Pass. De kommunale ledere og ansatte får nu støtte fra et folketingsflertal udenom regeringen. Fra Enhedslisten til Liberal Alliance kræver kommunalordførerne, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager skruer ned for overstyringen.

Offentlige reformer skal hardwires

Der er stribevis af udfordringer i vores samfund, som vi i årtier har fejlet med at gøre noget ved. Vi bliver ved med at tro, at vi kan løse dem med de sædvanlige initiativer: regler, puljer og projekter. Men skal reformerne blive til ny praksis, kræver det noget andet.

Regeringens krisebehandling fejler

Regeringen er efter statsministerens eget udsagn gået ”reform-amok” med det ene langsigtede strukturpolitiske tiltag efter det andet. Men i en situation med stor usikkerhed og økonomisk tilbageholdenhed virker regeringens krisebehandling ikke efter hensigten.

Er danske studerende nogle svæklinge?

Debatten om SU-reformen giver indtryk af forkælede og forvænte studerende, der opfører sig som forfulgte mennesker. Lad os indse det: Universitetet er ikke for alle.

Her er kommunernes største udfordringer i 2013

2013 bliver et skelsættende år for landets knap 2.500 borgmestre og øvrige kommunalpolitikere. Kommunalvalget kommer til at præge en stor del af dagsordenen. Men det er blot en af mange udfordringer. Økonomien kommer til at spille en hovedrolle. Kommunerne er ramt af frygt for statens sanktioner og har bremset deres udgifter i historisk grad. Det økonomiske gab mellem land og by vokser og truer det interne sammenhold. Den voksende ungdomsledighed er også kommunernes hovedpine. De skal skrue ekstra op for prioriteringen af velfærdsgoderne. Og så venter et varmt overenskomstforår, hvor konflikt truer med at underminere regeringens ambitiøse folkeskolereform. Mandag Morgen beskriver borgmestrenes største udfordringer for et travlt 2013.

Tre bud på en intelligent offentlig sektor

Vi kan ikke nytænke velfærdssamfundet ved stram budgetstyring alene. Der skal arbejdes lige så disciplineret og systematisk med, hvordan nye, bedre og billigere løsninger skabes og spredes.