”Vores værste frygt var, at ingen gad se filmen”

Indtil sidste uge var tegneren Thomas Thorhauge ukendt i den brede offentlighed. Men så ramte Folketingets valgvideo “Voteman” de sociale medier, og en storm af kritik brød løs. “Nogle ser filmen, som andre læser Biblen,” siger Thomas Thorhauge, der i den forgangne uge blev godt stof i verdenspressen. Mød ham i ugens profil.

Torben K. Andersen

Måske det hele begyndte i det lille rum på Biblioteksskolen i Aalborg. Et rum på størrelse med et kosteskab fyldt med tegneserier og børnebøger. Her kunne den 7-årige Thomas Thorhauge bruge timer på at fordybe sig i tegneseriernes verden, mens han ventede på, at hans far, der var litteraturmagister og spiste verdenslitteraturens klassikere til morgenmad, blev færdig med sit arbejde.

[quote align="right" author=""]Vi har virkelig gjort os umage for at få Voteman til at fremstå som en parodi. En vittighed. Voteman er sexistisk. Filmen er ikke sexistisk.[/quote]

Eller måske det hele begyndte, da han som 13-årig første gang læste Frank Millers Batman-historie ’”Nattens ridder vender tilbage”. Det var som en åbenbaring. En vækkelse. Fra det øjeblik var han solgt. Han havde fundet sin sti i livet. Tegneserien skulle blive hans liv.

Da den selvudnævnte tegneserie-evangelist Thomas Thorhauge fejrede sin 41-års fødselsdag i lørdags, kunne han se tilbage på en uge, hvor han var i centrum for en af ugens mest omtalte begivenheder, da den kontroversielle ”Voteman”-video blev trukket tilbage efter en storm af protester fra politikere, brandingeksperter og kvindesagsforkæmpere. Valgfilmen skulle skabe debat på de sociale medier og få flere unge til at stemme til europaparlamentsvalget på søndag, eftersom kun knap hver tredje førstegangsvælger formentlig agter at komme op af sofaen og sætte sit kryds.

”Vores værste frygt var, at ingen gad se filmen. Det var det ultimative rædselsscenarie. Men vi tog fejl,” siger Thomas Thorhauge.

International omtale

THOMAS THORHAUGE

  • 1973: Født i Odder, opvokset i Aalborg
  • 2000: Medstifter af tegneserietidsskriftet Rackham. Debuterer med tegneserien ”Det der går forud”.
  • 2002: Bachelor i film- og medievidenskab, Københavns Universitet.
  • 2004: Forfatter og redaktør af ”Forandringstegn” om graphic novels.
  • 2006: Forfatter og redaktør af avantgardetegneserieantologien ”BLÆK”. Ugentlig leverandør af journalistiske tegneserier til Ekstra Bladet.
  • 2008: Udgiver minitegneserierne ”Jørgen Leth” og ”Clint Eastwood”.
  • 2009: Formand for det nyetablerede Dansk Tegneserieråd. Udgiver ”Kom hjem”, som kåres som årets danske tegneserie.
  • 2010: Fast tilknyttet Bigger Picture som grafisk facilitator og procestegner. Fast tilknyttet dagbladet Politikens Filmtillæg som tegner.
  • 2012: Udgiver ”Det sidste ord”, som opsamler Thorhauges tegneserier i Politiken.
  • 2013: Medudvikler og tegner på ”STEM STEEEEEM”, video for Folketinget i anledning af kommunal- og regionsrådsvalget.
  • 2014: Medudvikler og tegner på ”Voteman” for Folketinget i anledning af europaparlamentsvalget.

Da Mandag Morgen fanger ham onsdag i sidste uge, har en million mennesker set filmen alene på YouTube. Medier over hele verden har taget sagen op. Washington Post har lagt den virale video på sin hjemmeside under overskriften: ”Denmark’s insane Voteman cartoon uses porn, dolphins to get out the vote”.

”Det er ikke hver dag, at man er med til noget, der kaster den slags overskrifter af sig i selveste Bernsteins og Woodwards avis,” siger han med henvisning til de to journalister, der fældede præsident Nixon i Watergate-sagen.

Filmen er bygget op omkring den muskuløse Voteman, der får blowjob af nøgne haremskvinder og deler tæsk ud til hipstervælgere, der ikke vil stemme. Den er lavet sammen med bl.a. instruktør Jan Rahbek og EU-Oplysningen i Folketinget.

”Nogle ser filmen, som andre læser Biblen. Jeg er virkelig chokeret over, at nogle mennesker har taget bogstaveligt, at Folketinget skulle anbefale vold som tvangsmiddel til at stemme. Men det, som smerter mig allermest, er anklagerne om sexisme. Vi har virkelig gjort os umage for at få Voteman til at fremstå som en parodi. En vittighed. Voteman er sexistisk. Filmen er ikke sexistisk. Men vi har undervurderet, at det åbenbart har været svært for folk at se,” siger Thomas Thorhauge.

Skrevet dansk tegneseriehistorie

Han er født i Odder og voksede op i et bofællesskab i Gug i Aalborg. Han flyttede til København i 1994, hvor han læste film- og medievidenskab på universitetet. Mens andre studerende kastede sig over filminstruktører som François Truffaut og Jean-Luc Godard, var han mere interesseret i tegneserier og skrev flere opgaver om dette emne.

Han nåede ikke at få sin kandidatgrad. For han skippede studierne, da han sammen med sin kone, Fie, fik det første af tre børn. En pige. Siden er børneflokken udvidet med to drenge. Børnene er i dag henholdsvis 17, 14 og 7 år.

Nogle kender måske Thomas Thorhauge bedst fra hans ugentlige serie i Politikens Film-tillæg. Men sammen med kunsthistorikeren Matthias Wivel har han i de senere år været med til at skrive dansk tegneseriehistorie.

De skrev bogen Forandringstegn. De begyndte sammen at udgive tidsskriftet Rackham. Siden fulgte serieantologien Blæk og webmagasinet Nummer 9. Og de tog initiativ til at etablere Dansk Tegneserieråd, hvor Thomas Thorhauge – selvfølgelig – blev formand. En post, han sad på frem til marts i år, hvor han blev afløst af Stine Spedsbjerg.

Han kan se tilbage på en række resultater i løbet af de fem år, han var formand for rådet. Han var bl.a. med til at oprette en tegneserie-uddannelse sammen med The Animation Workshop i Viborg. Danmarks store tegneseriepris, Pingprisen, blev reetableret efter at have været skrinlagt siden 1996, og den skal uddeles igen den 7. juni på Lille Vega i København. Og han spillede en stor rolle, da Storm P.-Museet sidste år modtog en komplet samling af danske tegneserier siden 1970 fra Tegneseriemuseet, så kulturarven kan blive bevaret.

”Tegneserierådets bedrifter er jeg stolt af og er et resultat af en kollektiv indsats. Min tegneserie "Kom hjem" ligger mit hjerte nær. Og så er jeg meget glad for de sidste fire års samarbejde med Politiken, der har givet mig lov til at servere ofte sære ideer for læserne.”

”Kom hjem” er hans første graphic novel og handler om en enlig mor, der beslutter at ændre sin tilværelse radikalt.

Det er heller ikke første gang, at Thomas Thorhauge laver en viral valgvideo. Sidste år blev han ringet op med kort varsel for at høre, om han kunne lave en tegnefilm, der skulle vise, hvordan man stemmer til kommunalvalg i Danmark. Han gik straks i gang. Og endte også med at få debut som speaker, da ”alle de seje professionelle voice-actors simpelthen ikke speakede lige så idiotisk som mig”, som han siger.

Filmen blev rost. Måske det var derfor, at han også fik opgaven med at lave den nye valgvideo om Voteman. Foreløbig er det lykkedes ham at få sat gang i debatten. Hvorvidt flere unge så stemmer på søndag, vil tiden vise.

Omtalte personer

Steen Hildebrandt

Foredragsholder, professor emeritus, Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet, adj. professor i lederskab, CBS og Aalborg Universitet, medlem af 2030-panelet, forfatter
Cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1968), ph.d. (1976)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu