100 viljesløse dage

Grundlaget for regeringen gav nye forhåbninger om en bæredygtig vej ud af krisen, men 100 dage efter valget synes den politiske vilje til at gennemføre projektet at være svær at mobilisere.

Selvom regeringens start har virket hovedløs, er det alt for tidligt at fælde nogen endelig dom. Beskyldningerne om løftebrud vil fortone sig, efterhånden som det bliver klart, at S-SF-R regeringen vil administrere regeringsmagten med samme grundlæggende værdier som tidligere S-R regeringer. Finanslovforslaget er en klar illustration af det.

Men det vil ikke være nok til at bringe landet på rette kurs endsige få succes hos vælgerne. Regeringens succes står og falder med, at der kommer gang i økonomien, at arbejdsløsheden falder, og der kommer en tro på, at økonomien bevæger sig frem ad et bæredygtigt spor.

Det er ikke lykkedes at lave den fortælling, der kan skabe troen på, at regeringen har fundet vejen. Det er ikke engang klart, om vi skal spare os til fremgang, som den tidligere finansminister prædikede, eller vi skal kick-starte økonomien, som fair-løsning lovede. Nogle gange lyder det, som om vi skal begge dele på en gang. Men det kan jo ikke lade sig gøre.

Underskuddet på statsfinanserne er så stort, at det ikke giver mening at give los og skabe større underskud, men man kan heller ikke spare sig til balance og økonomisk fremgang. Hvad der burde gøres, fremgår af regeringsgrundlaget, men det er som om regeringen ikke vil stå ved det.

På trods af finanskrise og en gældsat boligsektor har den private sektor et kæmpe opsparingsoverskud. Det er derfor, der er stort overskud på betalingsbalancen, selvom det offentlige underskud nærmer sig 100 mia. kr. Det private opsparingsoverskud nærmer sig 200 mia. kr., og det giver et stort økonomisk råderum, som mange andre lande ikke har, og som de sydeuropæiske lande slet ikke har.

Løsningen er derfor at få sat gang i private investeringer i en bæredygtig økonomisk udvikling, og her viser regeringsgrundlaget allerede, hvordan det kan gøres på fornuftig og hensigtsmæssig vis. Spørgsmålet er, om viljen til at gennemføre projektet kan findes i den nuværende regering.

Det vil kræve en helt anden politik end vi tidligere har set, og det er selvfølgelig sværere end som så at føre den ud i livet. Men det er nødvendigt, og der er brug for en mobilisering af alle gode innovative kræfter til at hjælpe regeringen med at udforme en ny innovativ økonomisk politik.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu