Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Marie Schønning JensenMikkel Lind Sorgenfrey

Grønne afgifter på elektricitet skal få os til at spare på strømmen. Forbruget af benzin og biler holdes kunstigt nede med høje afgifter, og i sidste uge gik Klimarådet ud med en anbefaling om klimaafgifter på flyrejser. Selv afgifter på bøffer er på ønskelisten hos nogle partier i jagten efter metoder, der kan flytte vores forbrug og forhindre unødig udledning af klimaskadelige gasser.

Kun én af de helt store klimasyndere er gået helt under politikernes radar: Vores tøj. Egentlig burde det stå i første række; det er en luksusvare, forbruget stiger ukontrollabelt, og det belaster klimaet mere end den internationale flytrafik og shippingindustrien tilsammen.

Alligevel er klimaafgifter fraværende i de politiske debatter. Måske fordi det holdt op med at tælle i Danmarks eget klimaregnskab, efter vi outsourcede det meste af produktionen til fjerne himmelstrøg.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu