Kulturanbefaling af 
Peter Rolsted

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, er blevet mindet om næstekærligheden i uafrystelig dokumentarfilm og har lyttet til historier fra livet på dødsgangen.

Foto: PR

Rasmus Kjeldahl
Rasmus Kjeldahl er direktør for Børns Vilkår siden 2013 og var forinden direktør for Forbrugerrådet.

Set for nylig

For nylig så jeg ’The Cave’, en uafrystelig dokumentarfilm, der følger en ung kvinde, som er chef for – og børnelæge i – et underjordisk hospital i en belejret bydel i Damaskus. Filmens billeder af sårede børn, blandt andet som ofre for kemisk krigsførelse har brændt sig fast på min indre nethinde, og den er et stærkt vidnesbyrd om krigens grusomhed. Men det er også en hyldest til de læger og sygeplejersker, som trods desperate forhold, mangel på mad og medicin og med stor personlig risiko gør deres menneskelige, humanitære pligt og holder hospitalet åbent. Lægerne evner trods den umulige situation at skabe små øer af nærvær og tryghed for de sårede og forladte børn. Dokumentaren, som nu er oscarnomineret, minder os om, at mennesker trods håbløs belejring kan finde mening i at holde fast i næstekærligheden.

Hørt for nylig

Jeg er lige begyndt på podcastserien ’Ear Hustle’, der handler om livet i og omkring San Quentin-fængslet. Vi møder indsatte, der har tilbragt over 40 år i fængslet, heraf mange år på dødsgangen, med datoer for deres egen henrettelse, som så i sidste øjeblik er blevet udsat. Vi møder gerningsmænd og ofre, som er blevet forsonet og sammen har fundet en vej til tilgivelse og et liv befriet for skyld, og samtidig får vi indblik i en verden, som meget få kender, men som jo desværre er blevet rammen om halve og hele liv bag tremmer. Trods de barske rammer er der også her meget menneskeklogskab, og der tænkes eksistentielle tanker om livets værdi – selv når myndighederne har sat en slutdato for det.

Læst for nylig

Jeg har netop afsluttet ’Oplyst’ af Tara Westover. Det er en selvbiografi med vægt på Westovers opvækst omkring årtusindskiftet i en radikaliseret mormonfamilie i Idaho, hvor hun udsættes for et forskruet verdensbillede, dommedagsdyrkelse, talrige svigt, vold og hensynsløshed. Selv om hun blev nægtet skolegang og måtte nøjes med familiens helt utilstrækkelige homeschooling, lykkes det hende at vriste sig fri og ind på en videregående uddannelse, som krones med en ph.d. fra Cambridge University. Hun udtrykker bogen igennem stor kærlighed til sin familie, men har også måttet bryde for at overleve og udvikle sig i frihed. Et tema, som har en klar kønsdimension. Temaet er også vigtigt i blandt andet Sara Omars bøger, som er skrevet på baggrund af en opvækst i et kvindeundertrykkende og voldeligt miljø. ’Oplyst’ er ekstremt velskrevet og er med rette blevet en international bestseller. Den minder os om vigtigheden af, at vi som samfund understøtter børn og unge, som vil bryde fri af social kontrol og undertrykkelse. Den minder os også om værdien af en god begavelse, der fremmer evnen til at træffe gode personlige valg og lægge en strategi for ens liv.

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu