2021 – corona år to

POLITIK OG VELFÆRD Coronaen har forandret vores samfund og vores liv for altid. Nu bliver opgaven at tage det bedste med os ind i 2021 og huske på, hvad livskvalitet er.

2020 blev det forbandede år, vi bare helst vil glemme. Og nu fortsætter forbandelsen ind i 2021. Forhåbentlig på et lavere niveau, når virkningen af vaccinerne begynder at slå igennem, men covid-19 har for altid ændret vores liv, vores omgang med hinanden, vores ubekymrethed og vores tro på fremtiden. Coronavirussen er ikke noget, der bare er gået over om 12 måneder, og så er den glemt. Den vil altid være der i vores mentale bevidsthed i vores generation. Ikke mindst hvor dårligt forberedt vi var på den, og hvad der kan komme næste gang. Hvor tynd en line vores eksistens befinder sig på, når noget så ukontrollabelt rammer os.

Pandemien har indtil nu forårsaget 1,6 millioner registrerede dødsfald i verden; flere hundredtusinder af dødsfald er ikke registreret. Millioner af overlevende lever med covid-udmattelse og forskellige former for senfølger. Den verdensøkonomiske produktion er mindst 7 procent lavere, end den ellers ville have været – den største nedgang siden anden verdenskrig. 

Regningen for pandemien bliver astronomisk. Klimakrisen har ikke løst sig selv, mens vi har haft travlt med at redde livet fra en anden katastrofe. Pandemien har skubbet den globale ulighed i den forkerte retning. En generation af børn og unge har mistet vigtig læring og socialisering ved hjemmearbejdet. Mennesker i alle aldre har udholdt ensomhed eller vold derhjemme. I værste fald regner FN med, at pandemien kan tvinge over 200 millioner mennesker ud i ekstrem fattigdom. Autoritære ledere og diktatorer har udnyttet situationen til at stramme deres greb om magten. Demokratiets tilstand globalt set er forværret. 

Login