Bare gå efter manden

KOMMENTAR: Det personlige og det forretningsmæssige kan ikke skilles ad. For hvem vil følge en retning, der ikke er sat af et rigtigt menneske, en, der både kan tage ansvar for succes og fejltagelser? Dagens ledelsesskribent giver sit bud på, hvordan personligt lederskab kan leves i praksis.

Af Michael Zink, underdirektør (VP) i Salesforce

I fodboldens verden har man vendingen om at gå efter bolden og ikke efter manden.

I min verden er det omvendt. Jeg synes, man skal gå efter manden. For uden personlige relationer er der ikke mange ting, der fungerer og det gælder både inden for salg, ledelse og udvikling.

Hvad enten det er 100 procent arbejdsrelateret, familie eller venner, der er anledningen til at mødes med andre mennesker, er min største anke, at for få tør stille sig selv til skue.

Jeg ønsker da heller ikke at være pauseklovn, men jeg vil gerne vise, hvem jeg er – turde vise noget af mennesket bag jobtitlen, uddannelsen, slipset, jakkesættet, tatoveringen, de altid glade og positive kommentarer osv. osv.

Vi er alt for tilbøjelige til at skjule os bag en facade, når vi reelt kan være så meget mere interessante som mennesker med de fejl, mangler og forskelligheder, vi nu engang alle har. Kort sagt er vi sjældent, hvad vi ser ud til, og hvis vi skal vurdere hinanden ud fra nogle så overfladiske kriterier, lærer vi jo aldrig hinanden at kende.

Hvis alt er så poleret, pænt og korrekt, betyder det ofte også, at al udvikling og fremdrift er gået tabt. Lad os få den åbne tænkning, holdningerne, provokationerne og udfordringerne på bordet. Jeg mener, at vi har godt af at have lidt patina og lidt kanter.

I bund og grund handler det om at bidrage til at gøre verden, virksomheden, samarbejdet og dialogen mere interessant og nærværende ved at bidrage med lidt af sig selv.

Derfor værdsætter jeg folk, der tør åbne op og vise sig selv, som de er.

Sig det, som du er

Som leder prøver jeg derfor at vise mig som det menneske, jeg er. Og lige så vigtigt: at stå ved, hvad jeg er. Det vil sige at tage ansvar for mine handlinger og for mig selv. Jeg mener, at jeg som leder bør gå foran og fungere som eksempel for andre.

På samme vis prøver jeg at signalere, at det er vigtigt at turde markere holdninger i teamet.

Den enkelte skal have lyst og mod til at sige sin mening over for teamet og i særdeleshed over for lederen. Det er ikke nødvendigvis nemt, men det er den eneste vej frem. Som man siger: Enighed gør stærk, men det er uenighed, der giver udviklingen. Så længe det foregår som dialog.

Jeg prøver selv at leve op til at sige det, som det er – som jeg er – og respektere, at andre mener noget andet i udgangspunktet, indtil de beslutninger er taget, som alle nødvendigvis skal arbejde ud fra.

Det giver også større spillerum for medarbejderne til at give ærlig feedback gennem deres adfærd og kommentarer. Det er en gylden mulighed for mig til at udvikle mig som leder – og måske træffe bedre beslutninger.

Uden at skulle fortabe sig i fortidens eksempler er det jo et faktum, at det er dem, der har turdet gå deres egne veje og måske været lidt skæve eksistenser på deres område, der har givet udviklingen. For nu at nævne nogle få: Galileo, Einstein, Jobs, Darwin … Verden har godt af at blive præsenteret for anderledes tænkning og af folk, der tør udtrykke det. Det er god inspiration og stof til eftertanke.    

Det personlige og nonlineære lederskab

For mig er det, hvad personligt lederskab handler om. Vi er ikke førerløse biler, vi er mennesker. Vi kan sætte en retning og en standard for, hvordan vi vil være og agere.

Derfor taler jeg også gerne i den indledende fase om mit budget og mine mål, selv om vi er et team. Det vil sige, at jeg tager ansvaret og også balladen – men succesen, den tilfalder teamet.

Motivation af mit team er væsentligt. For vi skal nå målene som et hold. Vi kan ikke gøre alt alene. Og i disse tider, hvor alt går så hurtigt, er den traditionelle lineært tænkende leder en kende udfordret. Ikke alt kan gøres ud fra de samme processer dag ud og dag ind.

Agilitet, evnen til at sætte medarbejderne fri og blive en eksponentiel leder er det næste trin. Jeg vil gerne bidrage til en innovativ kultur og hjælpe til vækst af virksomheden. Derfor skal mit personlige lederskab også være nonlineært.

Der skal være plads til begejstring, afvigelser fra normen og til at tage beslutninger, der flytter processerne fremad.

I en eksponentiel udvikling af samfund og erhvervsliv er det nødvendigt at følge med og selv blive eksponentiel. Erhvervsmæssigt ser vi deleøkonomier, datadeling gennem partnerskaber og hvorfor ikke også på det personlige plan: del ud af dig selv.

Det er bare noget personligt

Man siger ofte, at i salg og forretning er en tredjedel et spørgsmål om personlige relationer. Jeg mener, det er underdrevet. For det afgør både, hvem du vælger at tage i betragtning, og hvem du vælger at gøre forretning med i sidste ende.

Det er personer, der skaber tilliden til virksomheden. Og uden tillid, ingen forretning. Når det er sagt, vil jeg også gerne påpege, at forretning i dag, mere end vi har oplevet tidligere, er drevet af purpose. Vi vil som medarbejdere have vilje, holdning og hjerte hos de virksomheder, vi arbejder hos. Vi vil knytte personlige bånd.

Man hører det tit i film: “Det er ikke personligt, det er bare forretning.” Men det er skrupforkert på flere niveauer. Jeg vil mene, det handler om at tage den vending og vende på hovedet, for når det gælder forretning, er det nemlig i den grad også det personlige, det handler om.

Michael Zink har arbejdet med salg af it-løsninger i blandt andet Oracle og Columbus og er nu underdirektør med ansvar for Norden i it-virksomheden Salesforce.

Forrige artikel DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund Næste artikel Værdier er nu engang det bedste styringsredskab Værdier er nu engang det bedste styringsredskab
 • Anmeld

  Andreas Kærgård · Underviser på Smartlearning.dk

  Med så få ord kan god ledelse beskrives

  Fantastisk inspirerende artikel i forhold til god autentisk ledelse. Når vi får denne type leder, bliver det igen sjovt at være leder i offentlige og private organisationer.

  Indægget matcher på en fin måde ledelses-kommissionens anbefaling om, at dårlige utydelige ledere skal fjernes.

  6 ✨ fra mig,.


Fra tærende til nærende ledelse

Fra tærende til nærende ledelse

LEDELSE Essensen af verdensmålene er, at vi skal være nærende i stedet for tærende på vores omgivelser. Det gælder også i ledelse. Som leder skal du arbejde for at skabe rum og processer, der både for dig selv og andre skaber mere energi, end de bruger, skriver Flemming Andersen.

Coronavirus er en ulighedsvirus

Coronavirus er en ulighedsvirus

VERDENSMÅL 10 Forskellen mellem rige og fattige stiger i Danmark. Skiftende regeringers mange velfærdsreformer har bidrager til den øgede ulighed. Alligevel er Danmark fortsat et af verdens mest lige samfund sammenlignet med andre lande. Coronakrisen har øget den globale ulighed.

Vi skal øve os på at tænke de sociale mål med

Vi skal øve os på at tænke de sociale mål med

VERDENSMÅL 1 & 2 Fattigdom og sult er ikke længere kun en ulandsdebat men en alle-debat. Og det er der mange, der skal vænne sig til, mener formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Vibe Klarup. For selv om Danmark har gode sikkerhedsnet, er der også udfordringer.

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

VERDENSMÅL 13 Formand for Klimabevægelsen Frederik Sandby har meget svært ved at sige noget positivt om politikernes klimahandling. Det kommer ikke til at gøre ondt at gennemføre den grønne omstilling, mener han. Tværtimod er det svært at se en lykkelig fremtid uden omgående forandringer.  

 Verdensmålene er den frivillige kamp for den grønne omstilling

Verdensmålene er den frivillige kamp for den grønne omstilling

KOMMENTAR Verdensmålene er FN’s største succes nogensinde. Aldrig tidligere har verdensorganisationen været i stand til at samle så mange stater, virksomheder og borgere om den helt centrale dagsorden: At gøre verden til et bedre sted at leve. Det lyder nativt. Men det er det ikke. Det er politik, der virker. Og det er big business.

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

VERDENSMÅL 12 Trods bred erkendelse af den cirkulære omstillings potentialer, slæber Danmark sig fortsat langsomt afsted, mener en af de største fortalere for cirkulær økonomi herhjemme, Flemming Besenbacher. “Danmark skal op i gear,” lyder hans budskab.

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

POLITIK OG VELFÆRD Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes.