Bo Xilais fald slår revner i Kinas system

Den kinesiske toppolitikers fald har åbnet op for en langt dybere kritik af kinesisk økonomi, politik og ikke mindst partiets magtanvendelse. Et ufejlbarligt parti har per definition svært ved at håndtere fejl.

Det sker ikke så tit. Men når Kinas autoritære system slår sprækker, så vejrer kritikerne morgenluft. Senest har den kinesiske toppolitiker Bo Xilais overraskende og ikke mindst dramatiske fald fra magtens tinde skabt nye åbninger for kritik. Bo blev anklaget for alvorlige brud på disciplinen, og nu er en større undersøgelse af magtapparatet Chongqing, hvor han var guvernør, sat i gang.

Det er aldrig nemt for et autoritært system at håndtere den slags sager. Selv Kinas kommunistparti bliver nødt til at legitimere beslutningen, og er derfor nødt til at afsløre lidt om, hvad der gik galt.

Partiet skal altså i realiteten kritisere sig selv, og dermed opstår der en åben flanke. Hvad med andre partifolk, der har gjort noget af det samme? Hvad med hans øvrige meritter – skal de også med i faldet?

For et par dage siden kunne man således læse en analyse i den engelske version af Folkets Dagblads, der stillede spørgsmål ved bæredygtigheden af Chongqings udviklingsmodel. Chongqing er centrum for regeringens forsøg på at skabe vækst i Vestkina. Området er derfor præget af voldsomme investeringer samt de medfølgende problemer som f.eks. høj gældsætning og pres på det finansielle system.

[quote align="left" author=""]De sprækker, der opstår i systemet, udnyttes straks. Chongqing og Bo Xilais person bliver stråmænd for en langt dybere kritik.[/quote]

Hvor det tidligere kun var muligt at diskutere den slags problemstillinger i generelle vendinger, ser det nu ud til, at der kan skydes med skarpt. De sprækker, der opstår i systemet, udnyttes straks. Chongqing og Bo Xilais person bliver stråmænd for en langt dybere kritik af kinesisk økonomi, politik og ikke mindst partiets magtanvendelse.

Og tænk bare når korruptionsanklagerne kommer for dagens lys. Det giver anledning til at rejse nye kritiske spørgsmål. Har andre partifolk misbrugt deres magtbeføjelser? Og hvad med den manglende retssikkerhed?

Bo Xilais fald siger også meget om de mekanismer, der driver partiet. Han var en af de mest karismatiske nuværende ledere i Kina. Han brugte tid på at pleje sit image og bruge sig selv i de kampagner, han satte i gang – ikke mindst i Chongqing, hvor han var guvernør.

Men den form for iscenesættelse har sine begrænsninger, for systemet går forud for personerne. Det er ikke de enkelte lederes personlige karisma, der skal bære Kina igennem. Den slags forlader Kinas kommunistparti sig ikke på.

Bo Xilai er fra Kinas femte generation af ledere. Det er dem, der er udset til at tage over i løbet af efteråret og i foråret 2013, og så er han tilmed af den fineste revolutionære afstamning. Hans far var nemlig med helt fra starten af kommunistpartiets kamp mod nationalisterne, og deltog på de sidste stræk af den lange march. Senere – i Deng Xiaopings nye Kina – var han en del af indercirklen.

[quote align="right" author=""]Det er på mange måder styrken ved den model, som det kommunistiske parti har valgt: En tungt malende maskine, der kan holde linjen. Her er det ikke stilkarakteren, men resultaterne, der tæller.[/quote]

Kinas kommunistparti har altid hyldet sine helte og familienavnet Bo aftvang respekt. Men den beskyttelse det revolutionære blod og familienavnet gav, skulle altså vise sig at have sine begrænsninger. Kinas femte generation af ledere er kommet dårligt fra start.

Af de mulige kommende ledere var Bo Xilai den, der stak mest ud. I sine kampagner og brug af symboler lod han sig inspirere af Mao-tiden. Nu er han væk, og nuanceforskellene mellem de nuværende og kommende ledere er blevet endnu mere utydelige. Det er på mange måder styrken ved den model, som det kommunistiske parti har valgt: En tungt malende maskine, der kan holde linjen. Her er det ikke stilkarakteren, men resultaterne, der tæller.

Og den model er selv selvsagt noget nemmere at håndtere, når partiet ikke tillader en fri presse.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu