Brændstof til succes

Kan vi svare kvalificeret på, hvorfor vi udfører vores arbejde, er vi langt mere tilbøjelige til at opnå store resultater. Derfor er lidenskab og passion en vigtig forudsætning for succes. Men hvordan skabes disse?

Lidenskab og formål. Det lyder måske lidt mere kraftfuldt på engelsk – passion and purpose – men uanset hvad, så er det i dag to begreber, som man er nødt til at tage alvorligt.

Det gør sig gældende, hvis man skal ansætte folk (eller man skal finde sig et arbejde). Det gør sig gældende, hvis man skal få folk til at søge en uddannelse (eller selv vælge en). Og det gør sig for så vidt også gældende, hvis vi skal have folk til at vælge en vej som iværksættere (eller vælge at starte vores egen virksomhed op).

Vi har en forestilling om, at hvis folk gør det, de brænder for, så vil de arbejde eller studere bedre og mere effektivt. Således bliver det en vigtig opgave at sørge for at koble person med passion. Og hvis det lykkes, forventer vi også bedre resultater.

Angående formål er det vel nærmest en almindelig opfattet sandhed, at hvis vi forstår, hvorfor vi arbejder hen imod et bestemt mål, vil alle spørgsmål om, hvordan vi når derhen, også blive meget nemmere.

Implicit er antagelsen, at dette ”hvorfor” er noget, som vi identificerer os med, som motiverer os, og som giver os retning. Ideelt set handler det derfor om at sætte sig i situationer, hvor vores ”hvorfor” er direkte knyttet til eller på en eller anden måde, er overlappende med vores lidenskab.

I bogen Passion and Purpose beskriver forfatterne, hvordan den næste generations idéer, drømme og arbejde påvirker og former ledelse og tiltag verden rundt. Pointen er, at drivkraft, verdensanskuelse osv. for denne generation tager udgangspunkt i formål og lidenskab – med det til fælles, at verden skal blive et bedre sted.

I den sidste udgave af Fast Companys nyhedsbrev giver Kaihan Krippendorff nogle enkle råd til, hvordan man finder sit formål og sin passion. Et par eksempler er:

  1. Lav tre lister. Én hvor du beskriver det, som du kan lide at gøre. Én der fortæller alt det, du er god til. Og én der udtrykker alt det, som giver dig mening.
  2. Find tid og plads til at tænke og skabe fordybelse.
  3. Se på TED-talks.
  4. Byg en passionsportefølje. Det vil paralysere dig, hvis du prøver at finde din eneste passion. I stedet skal du tænke på det som en portefølje af passioner, som kan guide dig.

Den preussiske general og militærstrateg Carl von Clausewitz har en interessant refleksion over begrebet passion, som samtidig kan forstås som en form for advarsel. Han har udtalt, at “Even the most civilized people, in short, can be fired with passionate hatred for others”.

Som jeg forstår ham, peger han på, at passionen kan overmande det rationelle. Det at arbejde (eller måske ligefrem manipulere) med lidenskab er at finde resonans på et dybere niveau, som kan få os til at gøre ting, vi ellers ikke ville have gjort.

Følg Christer Windeløv-Lidzélius

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Christer Windeløv-Lidzélius skriver nye indlæg på MM Blog.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode og klik på "Rediger profil" for at vælge, hvem du vil følge. Du kan også abonnere på udvalgte dagsordener og modtage en mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nyt indhold på dine interesseområder.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

Calvin C. Newport, der er ph.d. fra MIT og forsker i computerteknologi ved Georgetown University, præsenterer et andet perspektiv på begrebet. Han citerer Steve Jobs’ berømte tale fra 2005 på Stanford: ”Du må finde, hvad du elsker … Den eneste måde at gøre et fantastisk arbejde på, er at elske det, du gør. Hvis du ikke har fundet det, så fortsæt med at søge, og giv ikke op.”

Newport mener imidlertid, at Jobs ikke selv fulgte dette råd, men at Jobs derimod først med tiden blev passioneret omkring sit arbejde.

Kernespørgsmålet er derfor, hvordan vi finder et arbejde, som vi vil komme til at elske?

I dag spørger vi folk om, hvad deres passion er, og så forsøger vi at finde noget, eksempelvis et job eller en studieretning, der stemmer overens med passionen. At vælge et studie, man ikke har særlig meget lyst til, kan hurtigt ses som spild af resurser.

Men ofte eksisterer passion jo ikke bare. Den skal opdages, nærmest skabes. Derfor drejer det sig måske mere om at udfolde en interesse, pirre nysgerrigheden i dybden og i kanten, for derigennem at udvikle en passion. En passion, som man er villig til at investere i og arbejde hårdt for, men som kan danne grundlag for at skabe en meningsfuld og succesfuld tilværelse.

Læs flere af Christer Windeløv-Lidzélius’ indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu