Corydon i hårdt angreb på sine tidligere kollegaer på Christiansborg

Det er ødelæggende for demokratiet, når folketingspolitikere klæber til deres taburetter, siger den tidligere finansminister.

Foto: Arthur Cammelbeeck
Laura Ellemann-Jensen

Bjarne Corydon anklager i et længere interview her på mm.dk sine tidligere politiske kolleger på Christiansborg for at klæbe usundt til taburetterne.

De lever i en osteklokke og bliver siddende alt for længe, ”fordi de ikke rigtig synes, de kan tjene et tilsvarende beløb eller have tilsvarende privilegier udenfor politik”. De mister sig selvindsigten. Og de ender med at fokusere mere på at skændes med hinanden end på at løse samfundets problemer, lyder det lidet flatterende skudsmål.

Der bliver ikke nævnt nogen navne, og den nuværende chefredaktør på Børsen og tidligere finansminister i Helle Thorning-Schmidts regering forsøger at udtrykke sig diplomatisk. Men beskeden er ikke til at tage fejl af: Politikere bør finde sig et job udenfor Christiansborg, før de mister sig selv.

Virker ikke sundt

”Jeg ved ikke, om jeg overhovedet kan sige det her med ømhed, men når man har haft lejlighed til at nærstudere de politikere, der har valgt at bruge hele deres liv i politik, så vil jeg sige, at så har jeg ikke lyst til at ende som nogen af dem, jeg har kendt i den livsbane. Det synes jeg ikke, har virket sundt,” fortæller Bjarne Corydon.

For eksempel mister de selvindsigten i en sådan grad, at de slet ikke lægger mærke til, at politik har ændret deres personlighed – og ikke til det bedre, forstår man på den tidligere toppolitiker fra Socialdemokratiet.

Han mener af samme grund, at man skal være forsigtig med at kritisere politikere, der – som han selv – kommer videre til et job i det private.

”På den ene side kan vi ikke lide levebrødspolitikere, der mister gnisten i øjnene og evnen til at sætte sig selv på spil for landets skyld, men som dybest set bare navigerer rundt og passer på deres bagdel og lever i en syg osteklokke, hvor det bare handler om at være i facebookskænderi med sine kolleger og så varetage nogle særinteresser for at få nogle valgkampstilskud. Det kan vi ikke lide. Og af gode grunde, fordi det ødelægger vores demokrati og kvaliteten af de beslutninger, som er vigtige, særligt i et velfærdssamfund, hvor vi bruger mange penge på hinanden. Men vi kan omvendt heller ikke lide, når politikere træffer et valg og siger: Nu er det nok for mig, nu vil jeg videre. Vi ville få et bedre demokrati i Danmark, hvis det var lettere at komme ind og lettere at komme ud,” mener Bjarne Corydon.

Ungdomspolitikere strander

Måske starter problemet allerede i rekrutteringsprocessen, der plukker politikerne under studiet og bidrager til en osteklokke, hvor alt for få har føling med virkeligheden.

”Hvis du ser på rekrutteringsprocesserne til partierne, så bliver de fleste valgt, fordi de engagerer sig tidligt i politik og dedikerer hele deres liv til politik. Og så kan de heller ikke komme ud igen, måske fordi de ikke har så relevant erfaring at byde på. Begge dele er en tragedie. Det bør være muligt at bevare sig selv og det, man står for, og bruge det andre steder,” siger Bjarne Corydon.

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu