Danmarks nye erhvervsikoner venter i kulissen

Ikonerne brænder ud. Falck, A.P. Møller - Mærsk, LEGO, Novo Nordisk og Danske Bank har ikke længere en status som urørlige. Nu er de kommet ned på jorden, og står alle med en stribe udfordringer.

I kulissen venter de nye ikoner, som kommer til at sætte dagsordenen inden for ledelse, strategi og udvikling. Bestseller, Ørsted og DSV er blevet succeser, som er til at tage og føle på. Det er dem, som journalisterne og ledelsesbogsforfatterne spejder i retning af, når de skal finde på eksempler på nogen, der adskiller sig markant fra de øvrige virksomheder.

De nye ikoner er karakteriseret ved solid indtjening, stærke forretningsmodeller og topledelser, der har styr på forretningen.

Der er også GAFA-virksomhederne; Google, Amazon, Facebook og Apple. Deres digitale forretningsmodeller er unikke, og de er blandt de mest værdifulde virksomheder i verden. De er også forbilleder, men rundet af USA og derfor i en kategori for sig selv.

Slemt at være gammel

Når de gamle ikoner er presset, er det ikke fordi, de står med ryggen mod muren. De leverer stadig resultater i milliardklassen. Senest præsenterede LEGO et resultat efter skat på 7,8 mia. kr., men både omsætning og indtjening er faldet efter Jørgen Vig Knudstorp blev forfremmet til bestyrelsesformand. Vækstmaskinen gennem mere end ti år er gået i stå.

Falck er vingeskudt. En voldsom international ekspansion under den tidligere topdirektør Allan Søgaard Larsen er nu afløst af Jakob Riis, som er i gang med den store oprydning. Voldsomme afskrivninger, fyringsrunder og røde tal har gjort sikkerhedskoncernen til en virksomhed, hvor det har været nødvendigt med store kapitalindsprøjtninger fra ejerne. Oven i hatten kommer den endnu ikke afgjorte sag om konkurrenceforvridning med den hollandske ambulanceudbyder BIOS i Sydvest- og Sønderjylland. Det står i voldsom kontrast til 1990’erne, hvor Falck lå i toppen af den årlige imageundersøgelse.

A.P. Møller - Mærsk er blevet skåret til, således at det nu er en virksomhed, som har fokus på transport og logistik. Væk er konglomeratet. De mange virksomheder er nu blevet en indkogt Maggi-terning, hvor det nu er fragtraterne, der er den afgørende faktor for økonomien i Danmarks største virksomhed.

Den syvstjernede virksomhed var omgivet af en magi som ingen andre virksomheder i Danmark. Ikke engang Novo Nordisk var i nærheden af den næsten kongelige status, A.P. Møller havde. Der er heller ingen andre danske virksomheder, som er beskrevet så indgående i litteraturen. Der kommer stadig bøger om koncernen og den sjældne stabilitet i ledelsen. Arnold Peter Møller og sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller stod i spidsen i adskillige dekader, og deres ånd gennemsyrede virksomheden. Møller-familien er der stadig, men de er ikke længere en del af den daglige drift. Også Danske Bank får hug på imagekontoen med deres involvering i hvidvaskning i Baltikum.

De nye ikoner

Et ikon er et forbillede for dansk erhvervsliv. Den øverste daglige ledelse er den vigtigste faktor. Anders Holch Povlsen fra Bestseller er købmanden med de dybeste lommer. Bestseller er blevet en succes også udenfor Danmarks grænser, og han forstår at finde mulighederne, når de dukker op. Han er en af dem, der står bag butikskæden Normal, som presser både supermarkederne og Matas på flere af deres varegrupper. Han var ikke den, der opfandt Normal, men Bestseller-milliardæren var hurtig med pengene, da han så potentialet. Altså sammen med en klædelig beskedenhed. Der er ikke store armbevægelser. Der leveres resultater, og nu er familien bag Bestseller blandt de rigeste i Danmark.

Ørsted med Henrik Poulsen i spidsen er blevet en børsdarling samtidig med, at de har fået sat gang i havvindmøllerne. Cocktailen Henrik Poulsen og pengene fra Goldman Sachs var det, som fik ændret DONG fra at være en sort energivirksomhed til at være et grønt alternativ. Der er fuld skrue på etablering og drift af vindmøller, især havvindmøller. Ørsted er en virksomhed, som surfer på en bølge af politisk velvilje.

DSV er også en succes, som med Jens Bjørn Andersen ved rattet har leveret solide resultater. Især overtagelsen af den amerikanske logistikvirksomhed UTI Worldwide indgyder respekt. Investeringen på ni mia. kr. er et godt eksempel på, at fokus og hårdt arbejde kan få en fusion til at blive en succes. Hemmeligheden bag DSV’s succes er ikke mindst CEO Jens Bjørn Andersen og hans trofaste CFO Jens Lund, der er villige til at tage de hårde beslutninger, der skal til. Det tæller også på plussiden, at de begge har stort kørekort. Det giver gadekredit i en transportvirksomhed.

De nye er ikke giganter

De nye ikoner er ikke gigantvirksomheder. De er karakteriseret ved en robust forretningsmodel, der har sikret en solid indtjening over mange år. Men de skal også være parate til at foretage de fornødne justeringer og tilpasninger for at sikre, at virksomheden fremstår som trimmet og effektiv på alle parametre. 

Et ikon er inspirationskilde til resten af dansk erhvervsliv. Det har fingeren på pulsen og er villig til at tage de nye ledelsesredskaber i brug. Medarbejderne får muligheder gennem uddannelse, og HR-afdelingerne har travlt med at sortere i de mange uopfordrede ansøgninger. De nye ikoner er virksomheder, som man gerne vil arbejde for.

I 1980 var ØK ikke bare Danmarks men Nordens største virksomhed. Større end Statoil, Volvo og Nokia. I dag er virksomheden en skygge af sig selv og hedder Santa Fe og er blevet til et flyttefirma. ØK var ikonet over dem alle, (d)engang. Selv succesfulde firmaer kan brænde ud. 

Forrige artikel Hvor er den politiske samtale blevet af? Hvor er den politiske samtale blevet af? Næste artikel Kom nu ud på det globale marked Kom nu ud på det globale marked

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.