Danmarks nye erhvervsikoner venter i kulissen

Ikonerne brænder ud. Falck, A.P. Møller - Mærsk, LEGO, Novo Nordisk og Danske Bank har ikke længere en status som urørlige. Nu er de kommet ned på jorden, og står alle med en stribe udfordringer.

I kulissen venter de nye ikoner, som kommer til at sætte dagsordenen inden for ledelse, strategi og udvikling. Bestseller, Ørsted og DSV er blevet succeser, som er til at tage og føle på. Det er dem, som journalisterne og ledelsesbogsforfatterne spejder i retning af, når de skal finde på eksempler på nogen, der adskiller sig markant fra de øvrige virksomheder.

De nye ikoner er karakteriseret ved solid indtjening, stærke forretningsmodeller og topledelser, der har styr på forretningen.

Der er også GAFA-virksomhederne; Google, Amazon, Facebook og Apple. Deres digitale forretningsmodeller er unikke, og de er blandt de mest værdifulde virksomheder i verden. De er også forbilleder, men rundet af USA og derfor i en kategori for sig selv.

Slemt at være gammel

Når de gamle ikoner er presset, er det ikke fordi, de står med ryggen mod muren. De leverer stadig resultater i milliardklassen. Senest præsenterede LEGO et resultat efter skat på 7,8 mia. kr., men både omsætning og indtjening er faldet efter Jørgen Vig Knudstorp blev forfremmet til bestyrelsesformand. Vækstmaskinen gennem mere end ti år er gået i stå.

Falck er vingeskudt. En voldsom international ekspansion under den tidligere topdirektør Allan Søgaard Larsen er nu afløst af Jakob Riis, som er i gang med den store oprydning. Voldsomme afskrivninger, fyringsrunder og røde tal har gjort sikkerhedskoncernen til en virksomhed, hvor det har været nødvendigt med store kapitalindsprøjtninger fra ejerne. Oven i hatten kommer den endnu ikke afgjorte sag om konkurrenceforvridning med den hollandske ambulanceudbyder BIOS i Sydvest- og Sønderjylland. Det står i voldsom kontrast til 1990’erne, hvor Falck lå i toppen af den årlige imageundersøgelse.

A.P. Møller - Mærsk er blevet skåret til, således at det nu er en virksomhed, som har fokus på transport og logistik. Væk er konglomeratet. De mange virksomheder er nu blevet en indkogt Maggi-terning, hvor det nu er fragtraterne, der er den afgørende faktor for økonomien i Danmarks største virksomhed.

Den syvstjernede virksomhed var omgivet af en magi som ingen andre virksomheder i Danmark. Ikke engang Novo Nordisk var i nærheden af den næsten kongelige status, A.P. Møller havde. Der er heller ingen andre danske virksomheder, som er beskrevet så indgående i litteraturen. Der kommer stadig bøger om koncernen og den sjældne stabilitet i ledelsen. Arnold Peter Møller og sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller stod i spidsen i adskillige dekader, og deres ånd gennemsyrede virksomheden. Møller-familien er der stadig, men de er ikke længere en del af den daglige drift. Også Danske Bank får hug på imagekontoen med deres involvering i hvidvaskning i Baltikum.

De nye ikoner

Et ikon er et forbillede for dansk erhvervsliv. Den øverste daglige ledelse er den vigtigste faktor. Anders Holch Povlsen fra Bestseller er købmanden med de dybeste lommer. Bestseller er blevet en succes også udenfor Danmarks grænser, og han forstår at finde mulighederne, når de dukker op. Han er en af dem, der står bag butikskæden Normal, som presser både supermarkederne og Matas på flere af deres varegrupper. Han var ikke den, der opfandt Normal, men Bestseller-milliardæren var hurtig med pengene, da han så potentialet. Altså sammen med en klædelig beskedenhed. Der er ikke store armbevægelser. Der leveres resultater, og nu er familien bag Bestseller blandt de rigeste i Danmark.

Ørsted med Henrik Poulsen i spidsen er blevet en børsdarling samtidig med, at de har fået sat gang i havvindmøllerne. Cocktailen Henrik Poulsen og pengene fra Goldman Sachs var det, som fik ændret DONG fra at være en sort energivirksomhed til at være et grønt alternativ. Der er fuld skrue på etablering og drift af vindmøller, især havvindmøller. Ørsted er en virksomhed, som surfer på en bølge af politisk velvilje.

DSV er også en succes, som med Jens Bjørn Andersen ved rattet har leveret solide resultater. Især overtagelsen af den amerikanske logistikvirksomhed UTI Worldwide indgyder respekt. Investeringen på ni mia. kr. er et godt eksempel på, at fokus og hårdt arbejde kan få en fusion til at blive en succes. Hemmeligheden bag DSV’s succes er ikke mindst CEO Jens Bjørn Andersen og hans trofaste CFO Jens Lund, der er villige til at tage de hårde beslutninger, der skal til. Det tæller også på plussiden, at de begge har stort kørekort. Det giver gadekredit i en transportvirksomhed.

De nye er ikke giganter

De nye ikoner er ikke gigantvirksomheder. De er karakteriseret ved en robust forretningsmodel, der har sikret en solid indtjening over mange år. Men de skal også være parate til at foretage de fornødne justeringer og tilpasninger for at sikre, at virksomheden fremstår som trimmet og effektiv på alle parametre. 

Et ikon er inspirationskilde til resten af dansk erhvervsliv. Det har fingeren på pulsen og er villig til at tage de nye ledelsesredskaber i brug. Medarbejderne får muligheder gennem uddannelse, og HR-afdelingerne har travlt med at sortere i de mange uopfordrede ansøgninger. De nye ikoner er virksomheder, som man gerne vil arbejde for.

I 1980 var ØK ikke bare Danmarks men Nordens største virksomhed. Større end Statoil, Volvo og Nokia. I dag er virksomheden en skygge af sig selv og hedder Santa Fe og er blevet til et flyttefirma. ØK var ikonet over dem alle, (d)engang. Selv succesfulde firmaer kan brænde ud. 

Forrige artikel Hvor er den politiske samtale blevet af? Hvor er den politiske samtale blevet af? Næste artikel Kom nu ud på det globale marked Kom nu ud på det globale marked
Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Amazon, Facebook og Google er vokset til gigantstørrelser, fordi de amerikanske myndigheder undlod at håndhæve konkurrencelovgivningen. Sådan lyder påstanden fra den anerkendte amerikanske juraprofessor Tim Wu i en ny bog. Han mener, det er på høje tid at gøre noget ved det. 

Demokratiske virksomheder er som skabt til Generation Z

Demokratiske virksomheder er som skabt til Generation Z

Demokratiske virksomheder er ikke noget nyt fænomen i Danmark. Alligevel aner ingen, hvor udbredte de er. Ny tænketank skal afdække omfanget af virksomhedsformen, der ifølge forskningen er mere stabil og kan skabe højere produktivitet.

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

"Investeringer i fællesskaber er de mest profitable"

Demokratisk tilgang til virksomhedsdrift er udbredt i kreative brancher, og det er den bedste investering, man kan gøre, mener Peter Ingemann, der ud over sit eget musikalske virke har været revisor for et utal af kunstnere.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen.