Danmark skal fortsat være en aktør i EU’s historie

DANMARKS FREMTID I EU: Danske erfaringer skal være forbillede for Europas omstilling til vedvarende energiforsyning. Det kræver, at vi tør indtage den progressive yderposition i vigtige energipolitiske spørgsmål.

Danmarks forhold til EU er på sin vis et paradoks. Selv om vi som en lille åben økonomi har enorme fordele af europæisk samarbejde, er vi stadig blandt de forbeholdne EU-lande, der står helt eller delvist uden for samarbejdet på en række områder. Men Danmark har meget at kæmpe for og vinde ved forhandlingsbordet, når EU’s regeringer mødes i Det Europæiske Råd. Vi må derfor ikke lade Storbritanniens udmelding af EU give anledning til at slække på de europæiske ambitioner. Tværtimod.

Blogserie: Hvad vil Danmark i Europa?

Energisektoren er et særligt godt eksempel på et område, hvor Danmark bør spille en meget aktiv rolle i Europa. Selv om energipolitikken ofte lever en stille eksistens ved siden af mere aktuelle udfordringer såsom flygtninge, eurokrise, Brexit og Ukraine, er den en helt central del af det europæiske projekt og et vigtigt samfundsbærende politikområde. EU-samarbejdet startede netop som et samarbejde om at sikre de kritiske ressourcer i Kul- og Stålunionen. Siden da er der sket meget, og da Lissabontraktaten trådte i kraft i 2009, blev energi en bærende søjle i EU-projektet. Det er også manifesteret i den energiunion, som næstformand for EU-Kommissionen, Maros Sefcovic, arbejder stålsat for.

Energipolitikken er blevet regional

I Danmark oplevede vi i 1970’erne, hvad en energikrise betyder for et moderne samfund. Derfor forstår vi også betydningen af en stabil og sikker energiforsyning. Vi er kommet langt på egen hånd med bl.a. vindmøller, fjernvarme, velisolerede boliger og effektive biler. Men vi skaber alt andet lige den bedste og billigste energiforsyning gennem samarbejde, ikke som enkeltstat.

Hvad end der er tale om at bremse klimaforandringer, om forsyningssikkerhed eller om at levere den billigst mulige energi til forbrugerne, så er svaret oftere mere EU end mindre EU. Der er dog medgivet også opstået et behov for tættere regionale samarbejder på energiområdet, uden at hele EU umiddelbart skal deltage. Det skyldes, at EU-landene energimæssigt endnu ikke er så fuldt integreret, som det indre marked forskriver, og fordi grupper af lande kører med forskellig hastighed.

Danmark skiller sig ud på energiområdet. Vi var indtil for nylig den eneste netto-eksportør af energi i EU. Vi har igen og igen demonstreret, at grøn omstilling af elsektoren er mulig – både fysisk og økonomisk. Og Danmark er i dag det land i EU, hvor den største andel af arbejdsstyrken er beskæftiget med energi.

Danske virksomheder solgte sidste år energiteknologi for 71,4 mia. kr. i udlandet. Heraf blev mere end to tredjedele afsat på EU’s indre marked. EU og det indre marked har altså en direkte indflydelse på de 56.000 danske arbejdspladser, der findes i energisektoren. Også derfor må vi gøre, hvad vi kan for at påvirke EU’s fælles energipolitik, når den forhandles i Det Europæiske Råd.

Meget på spil i energiunion

Over de kommende to år skal mere end halvdelen af EU’s energilovgivning revideres, efterhånden som Kommissionen gør tankerne bag energiunionen til faktiske forslag. Det bliver en række hårde politiske kampe om EU’s energipolitik, hvor nationale styrker og interesser kommer til at fylde mere end idealistiske tanker om at redde klimaet.

Og det er ikke småting, Rådet skal enes om. I løbet af efteråret forhandler landene bl.a. om, hvordan CO2-kvotehandelssystemet skal indrettes, så det effektivt kan drive grønne investeringer. Rådet skal også enes om, hvilke energikrav vi stiller til nye biler og huse, og hvordan EU når målet om mindst 27 pct. vedvarende energi i 2030. Hertil skal Rådet forhandle, hvordan EU’s elmarked indrettes, så kunderne nyder det fulde potentiale af det intelligente og distribuerede energisystem. Endelig er det Rådet, der beslutter den indbyrdes fordeling af EU’s CO2-mål for transport, landbrug og boliger.

Det er alle områder, hvor der er store indsatser på spil. Europas energipolitik kan betyde en forskel på tusindvis af arbejdspladser og eksportindtægter i milliardklassen. Danske virksomheder har en række styrkepositioner, når det kommer til at producere vedvarende energi, til at integrere strøm fra vind og sol i elnettet og til at udnytte den effektivt. Danmark har med andre ord en interesse i at fremme energisamarbejdet i EU og øge dets fokus på energieffektivitet, infrastruktur, samhandel og vedvarende energiteknologi.

Men forhandlinger i Det Europæiske Råd handler i sidste ende om stemmevægtning og kvalificeret flertal, og her er Danmark en lilleput. Vi har oven i købet ofte stået sammen med Storbritannien om at fremme en grøn, markedsdrevet energipolitik i EU – en position som Brexit-afstemningen vil svække kraftigt, og hvor andre lande, som f.eks. de klima- og miljøskeptiske Visegrad-lande, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, vil få langt mere at sige.

Et subjekt i EU’s historie

Så hvordan kan Danmark bedst pleje vores interesser i EU’s energipolitik? Mit bud er: Ved at gå i dialog, ved at have de gode argumenter og ved at vise vejen som det gode eksempel. Kun på den måde kan vi slå ’modstandere’, der ligger over vores vægtklasse i EU.

Danmark fremhæves ofte af Kommissionen som det gode eksempel. Det åbner døre i Europas hovedstæder, at vi kan fremvise regulering og teknik, der fungerer. Det skal vi udnytte. Målet skal være, at danske erfaringer med omstilling af energisystemet er med til at danne skole for resten af Europa. Og at Europa kan danne skole for resten af verden.

Men det kræver, at vi reklamerer for vores erfaringer med energiplanlægning på højeste politiske niveau. Selv om alle børn elsker LEGO, er det stadig nødvendigt at markedsføre de små firkantede klodser. På samme måde er der kæmpe interesse for den danske energisektor, men hvis vi ikke er til stede i EU, i FN og i andre internationale fora, så vil andre løsninger blive promoveret – og måske valgt.

Også internt i Rådet må Danmark tale med klar røst. Det er notorisk lettere for en lysegrøn kæmpe som Tyskland at tage en progressiv midterposition, hvis nogen går længere og tager yderpositionen i forhandlinger om eksempelvis kvotesystemet. Den rolle skal Danmark tage, når det giver mening.

Det er sådan, jeg ser Danmarks rolle i EU i fremtiden. Som den fremsynede stemme, der tilbyder de gode argumenter, demonstrerer løsninger, der virker og er til at betale, og som viser vejen for en fælles, markedsbaseret europæisk energipolitik.

Storbritanniens udmeldelse af EU har udløst krisestemning i EU-projektet. Men det vil være en stor fejl at trække følehornene til os. Faktisk bør Brexit knytte resten af EU-landene tættere sammen. Derfor må vi netop engagere os for at understøtte det indre marked og det europæiske samarbejde. Kun på den måde kan Danmark forblive et agerende subjekt – og ikke et objekt – i Europas historie.

Forrige artikel Et stort skridt for det globale erhvervsliv Næste artikel Innovation handler også om livskvalitet

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

KOMMENTAR: Hvis en ny global krise rammer, vil vi så kunne rejse det nødvendige niveau af globalt samarbejde og støtte? Sandsynligvis, men spændingerne mellem den globaliserede verdensøkonomi og den voksende nationalisme i international politik er en voksende trussel.

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.