Danske forældre: Vores børn har det godt

Langt de fleste danske forældre har en positiv oplevelse af deres egne børns dagligdag. Det viser en stor undersøgelse, som Mandag Morgen i samarbejde med TrygFonden har gennemført af danskernes holdning til børnelivet.

Undersøgelsens resultater er samlet i rapporten Børneliv – ifølge danskerne, der torsdag præsenteres og debatteres i Experimentarium med deltagelse af bl.a. børne- og undervisningsminister Christine Antorini. Rapporten viser også, at de danske forældre er aktive forældre, der gerne vil spille en stor rolle i deres børns liv. Forældrene lægger et stort arbejde i at hjælpe børnene med sociale relationer, og det er i høj grad børnenes liv og oplevelser, der dominerer snakken om middagsbordene i de danske familier.

 Her fortæller senioranalytiker Anders Kragh Jensen om rapporten.

Download hele rapporten her

Den positive stemning smitter også af, når forældrene skal bedømme deres børns fremtidsudsigter. Selv om de fleste forældre tror på, at samfundet bliver mere præget af konkurrence, og at det bliver sværere at klare sig, med mindre man har en god uddannelse, så mener de fleste forældre tilsyneladende også, at netop deres barn er immunt over for disse udfordringer.

”De danske forældre er optimister på deres børns vegne. Selv om de kan se forskellige samfundsproblemer i horisonten, så har de en stærk tro på, at netop deres barn vil klare sig fint i livet. Måske er det derfor, at de – trods næsten ti års diskussion af Pisa-test og kritik af fagligheden i folkeskolen – faktisk er ret glade for folkeskolen og kun ønsker at ændre få og små ting”, siger Ulrik Kampmann.

Få venner og mobning bekymrer

Af undersøgelsen fremgår det dog også, at der er en mindre gruppe forældre, der er mere bekymrede. Mobning og problemer med at skabe gode venner dominerer forældrenes bekymringer og undersøgelsen viser, at bekymringerne ofte følges med lavere indkomst, dårligere boligforhold og skilsmisser.

Den nye undersøgelse peger på en række dilemmaer mellem forældrenes værdier og deres reelle handlinger. På den ene side ønsker mange, at deres børn hjælper mere til derhjemme og dyrker de ”klassiske børnedyder” som boglig fordybelse, udendørs aktiviteter, hjælp i hjemmet, holdsport og musikalsk udfoldelse.

Flere publikationer "ifølge danskerne"

I samarbejde med TrygFonden har Mandag Morgen udgivet en række publikationer, som sætter fokus på danskernes holdninger til aktuelle emner. Du kan læse mere om de enkelte publikationer og downloade dem her:

Forebyggelse – ifølge danskerne
Trafiksikkerhed – ifølge danskerne
Fremtidens alkoholpolitik – ifølge danskerne

”Undersøgelsen tyder på, at der er noget om snakken, når danske forældre bliver kaldt curlingforældre. Forældrene vil gerne have selvstændige og ansvarlige børn, men blander sig i børnenes hverdag og er tilbøjelige til at feje problemer og udfordringer væk foran dem. Børnene har få pligter, og forældrene forsøger at løse mange konflikter for dem,” siger Anders Kragh Jensen, der er senioranalytiker hos Mandag Morgen.

Mere om undersøgelsen

Rapporten Børneliv – ifølge danskerne er udarbejdet af Mandag Morgen og TrygFonden. Undersøgelsen bygger på 3120 elektroniske spørgeskemabesvarelser fra et repræsentativt udsnit af danskere mellem 18 og 65 år, heraf 2175 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af forældre til børn på mellem 2 og 15 år.  Besvarelserne er indsamlet i samarbejde med Userneeds.

Undersøgelsen er en del af serien ”ifølge danskerne”, som Mandag Morgen og TrygFonden står bag. Du finder en liste over tidligere publikationer i serien i tekstboksen.

Har du spørgsmål til undersøgelsen er du velkommen til at kontakte Anders Kragh Jensen på [email protected] eller 51 94 66 25.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu