Historien i tal

Danskere flytter sig hurtigst fra lavindkomst til middelindkomst

Danmark er det land, hvor man hurtigst kan gå fra lavindkomst til middelindkomst. Det viser en OECD-beregning, der sammenligner 30 lande.

Det er en hel del nemmere at bryde de sociale mønstre, hvad angår indtægtsgrundlaget, når du bor i Danmark.

En ny beregning fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) viser, at det i gennemsnit tager to generationer for danskere af lavindkomstfamilier at løfte sig til middelindkomst. Dermed indtager Danmark en førsteplads på listen over de undersøgte 24 OECD-lande.

Gennemsnittet i beregningen ligger på 4,5 generationer.

Antal generationer det tager for dem, der er født af forældre med lavindkomst at nå et samfunds middelindkomst. Gennemsnit beregnet på 24 OECD-medlemslande. Lavindkomstfamilier er beregnet på baggrund af de nederste 10% af indkomstfordelingen.

OECD-undersøgelsen bekræfter det billede, man i forvejen har af de skandinaviske samfundsmodeller, siger Jens-Peter Thomsen, seniorforsker på VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd med speciale i social ulighed og social mobilitet i uddannelsessystemet, til Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

"Uanset om man ser på indkomstmobilitet, uddannelsesmobilitet eller social mobilitet, så ligger Danmark og de øvrige nordiske lande i den pæne ende. Og forklaringen skal findes i, at vi økonomisk set har et socialdemokratisk velfærdsregime. Det handler blandt andet om, at der sker en omfordeling fra rig til fattig, som er større i Danmark, end den er i mange andre lande," siger Jens-Peter Thomsen til Momentum.

Du finder tallene, der ligger til grund for analysen, i OECDs publikation "A Broken Social Elevator? How to Promote Social Mobility


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu