Derfor er 2016 de systemiske muligheders år

Sustainia100 viser os, at de mest overbevisende og succesfulde løsninger sætter ind over for flere udfordringer – og globale mål – på en gang.

Efter at vi i år har gennemgået mere end 1200 løsninger fra hele verden og til dato inkluderet mere end 4500 nyskabelser i vores database, mener vi at vide en del om, hvad der kendetegner en god løsning.

År efter år bliver jeg stadig inspireret og opmuntret af mængden af løsninger, som med stor ekspertise forsøger at løse nogle af verdens mest presserende udfordringer. Med alt fra sundhedsløsninger, som sætter ind over for klimaforandringer, til produkter, der udnytter vedvarende energi til at mindske ulighed mellem kønnene, præsenterer dette års Sustainia100 100 enestående løsninger på de indbyrdes forbundne globale udfordringer, som verdensmålene for bæredygtig udvikling er rettet imod. Vi kalder 2016 ‘de systemiske muligheders’ år.

Dette års Sustainia100 adskiller sig fra de foregående års af to markante årsager. For det første er der flere end nogen sinde før, som er bevidste om argumenterne for bæredygtighed, takket være den fælles indsats, som verdensmålene for bæredygtig udvikling lægger op til. En bæredygtig fremtid fremstår både inkluderende, ønskelig og mulig – hvis vi opfylder de globale mål og ikke lader nogen tilbage. Sustainia100 kortlægger hver af de 100 løsninger i forhold til de globale mål og viser dermed, hvor mulighederne ligger.

For det andet er der flere virksomheder end nogen sinde før, som gør noget ved bæredygtighed, takket være ledelsen bag FN’s Klimakonvention. Ved udgangen af 2015 havde 195 lande tilsluttet sig denne første universelle juridisk bindende globale klimaaftale. Sustainia100 viser, hvor i verden folk gør noget ved bæredygtighed, efterhånden som de globale markeder bereder sig på investering og innovation. 

Ordet ‘systemisk’ får ofte en til at tænke på uhåndterbare problemer, såsom systemisk fattigdom eller systemisk korruption. De globale mål giver os fokus og fælles tempo; vi mener derfor, at det er på tide at tage ordet tilbage og tale om systemiske muligheder i stedet. Sustainia100 viser os, at de mest overbevisende og succesfulde løsninger sætter ind over for flere udfordringer – og globale mål – på en gang.

I sit inspirerende forord til dette års publikation reflekterer direktør for FN’s Global Compact-organisation Lise Kingo også over det tempo og den retning, som bæredygtighedsmålene angiver. Hun siger:

“Sustainia100 giver os 100 anledninger til håb og inspiration, nu hvor vi begiver os ud på denne 15-års rejse. Den innovative tænkning, som er nødvendig, hvis vi skal opfylde bæredygtighedsmålene til år 2030, findes allerede i dag. Vores opgave er nu at udbrede kendskabet til disse nybrydende løsninger for at opskalere dem og inspirere nye aktører til at være med til bane vejen til en mere bæredygtig fremtid.”

Jeg kunne ikke være mere enig. Det er Sustainias opgave at hjælpe virksomheder med at forme og navigere i nye bæredygtige markeder. Vi vender systemiske risici på hovedet ved at kortlægge mulighedernes verden, hjælper organisationer med at finde rundt i den og formidler de utrolige præstationer, som gennemføres af de drømmere, tænkere og iværksættere, som udstikker vejen til en bæredygtig fremtid. Mere end nogensinde før ligger de bæredygtige forretningsmuligheder lige for.

Siden 2012 har Sustainia100 fulgt opkomsten af en cirkulær økonomi, big data, banebrydende teknologi, klimarobusthed og fælles lokale indsatser som nogle af de mest afgørende tendenser inden for bæredygtige initiativer. Vores publikation for 2016 fremhæver fire nye tendenser – som alle peger på dette nye område for systemiske muligheder. Det fremgår tydeligt af den måde, hvorpå byer er ved at blive katalysatorer for sundhed, og af de omvæltninger, som har ramt det gamle elnet, hvilket blot er to eksempler på store forandringer i opdagelsen af muligheder.

Vi håber, at Sustainia100 gør det muligt at udforske bæredygtige muligheder i et lettilgængeligt format – vi mener, at det er anvendeligt for alle, som ønsker at nærme sig en bæredygtig fremtid, fra etiske investorer til bæredygtighedschefer, embedsmænd og private forbrugere. Der er noget for enhver, ligesom i en bæredygtig fremtid.

Hvorfor ikke se nærmere på Sustainia100 i dag? En verden af muligheder venter.

*********************

2016 Sustainia100 er tilgængelig gratis på www.sustainia.me fra 7. juni 2016.

Sammen med +SocialGood afholder Sustainia en Twitter-chat med deltagelse af flere medlemmer fra Sustainias ekspertråd. Enhver kan stille spørgsmål eller deltage i debatten ved at følge #100solutions kl. 16:00 d. 7. juni.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu