Derfor skal ledere på alle niveauer interessere sig for kunstig intelligens

Du skal hverken være teknologiforskrækket eller en teknologi-lemming, der ukritisk følger enhver teknologisk landvinding. Men du gør klogt i at forholde dig til algoritmens indtog i ledelsesfeltet lige nu. Ellers bliver det den, der leder dig – og ikke omvendt. Velkommen til dit nye fag; ’algoritmeledelse’. 

Nu sidder du muligvis og tænker, at algoritmebaserede værktøjer ikke er noget, I har planer om at indføre på arbejdspladsen foreløbigt. Derfor føler du måske ikke, at du skal tage stilling til det eller lære mere om lige nu. Men et godt råd er: Gør det alligevel - nu.
Nu sidder du muligvis og tænker, at algoritmebaserede værktøjer ikke er noget, I har planer om at indføre på arbejdspladsen foreløbigt. Derfor føler du måske ikke, at du skal tage stilling til det eller lære mere om lige nu. Men et godt råd er: Gør det alligevel - nu.Foto: Linda Kastrup, Ritzau/Scanpix
Stine Bjerre Herdel

Du kan næppe have undgået at høre om ChatGPT de seneste måneder. Chatbotten, som kan hjælpe dig med at svare på alt mellem himmel og jord, som kan hjælpe dig med at skrive alt fra mails til PowerPoint-slides og din rapport til chefen.

Du har måske også hørt om nye systemer inden for HR, som kan hjælpe dig med at scanne og vurdere ansøgeres cv’er og finde den helt rigtige medarbejder. Eller systemer, der kan tracke medarbejdernes adfærd på forskellige parametre og vurdere deres trivsel og performance, så du som leder ved, hvordan du bedst kan handle. Eller systemer, som kan scanne tusindvis af juridiske sager på få sekunder og på baggrund af disse fortælle dig, hvad der er det rigtige at gøre med den sag, du sidder med i hånden lige nu. 

Men måske er du også en af dem, der føler, at det at chatte med kunstig intelligens og lægge dine juridiske sager i hænderne på en robot er milevidt fra noget, der er relevant for dig. 

Selv hvis vi stopper op nu, så er vi alligevel nået så langt, at kunstig intelligens er blevet integreret i en lang række funktioner i vores daglige liv.

Alligevel vil det give mening for de fleste ledere på nuværende tidspunkt at sætte sig ind i, hvad der sker inden for kunstig intelligens (AI). For det går så stærkt, at selv førende eksperter inden for feltet lige nu opfordrer til, at vi bremser op, indtil vi har sikret os, ”at teknologiens effekter vil være positive, og at deres risici vil være håndterbare". Det står der i et åbent brev, som kan læses på Reuters.com, fra blandt andre Elon Musk og nogle af de største pionerer inden for kunstig intelligens. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu