Det bedste udenrigspolitiske lynkursus på markedet

BOGANMELDELSE: Konceptet Ellemann og Lykketoft var og er vellykket som udenrigspolitisk magasin på tv. I ny samtalebog får det endnu mere dybde, perspektiv og masser af underholdende og personlige indtryk, man kan blive klogere af.

Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen

Det er nok den mest underholdende og indsigtsfulde tur rundt i den aktuelle verdenspolitik og dens store personligheder, man får for små 300 kr.

I tilgift får man ny indsigt i den nyere danske politiske historie, leveret med gode anekdoter og respektfuldt drilleri. Det hele leveres indpakket i en frisk, meget subjektiv og levende fortællestil af de to statsministerkandidater, Danmark aldrig fik som statsministre: Venstres Uffe Ellemann-Jensen og Socialdemokratiets Mogens Lykketoft.

Styret med professionel men blid hånd af journalist, forfatter og hustru til Mogens Lykketoft, Mette Holm, bevæger de to herrer sig i samtalebogen ”Du store verden” rundt på hele kloden og diskuterer verdenssituationen på godt og ondt. Der uddeles karakterer og meget direkte skudsmål til nulevende og tidligere topledere i en lind strøm, krydret med personlige oplevelser kloden rundt.

Fakta

Ikke mange andre nulevende politikere kan levere det internationale og danske erfaringsgrundlag tilsammen som de to. Uffe Ellemann-Jensen på baggrund af godt 10 år som udenrigsminister fra 1982 til 1993 og som partiformand for Venstre fra 1984 til 1998.

Mogens Lykketoft med en lige så lang ministertid men spredt over tre ministerier som skatteminister, finansminister og udenrigsminister i perioder fra 1981 til 2001, samt som partiformand fra 2002 til 2005, efterfulgt af fire år som formand for Folketinget, fra 2011 til 2015, og et år som formand for FN’s generalforsamling, fra 2015 til 2016.

Som i det desværre nedlagte udenrigspolitiske program på TV 2 News ”Ellemann & Lykketoft” er de to tidligere udenrigsministre med hver sit politiske ståsted langtfra enige om tolkningen af de globale konflikter og tendenser, eller for den sags skyld om fremtidens største udfordringer, men deres analyser supplerer som oftest hinanden på fornem vis. Måske lige med en vigtig undtagelse i form af Danmarks deltagelse i den første Irak-krig.

Mette Holm får tilmed de to tidligere politiske modstandere til at udpege hinandens største stjernestunder og sætte ord på hver deres karriereforløb på en sådan måde, at vi ikke har fået leveret den politiske historie så bramfrit tidligere.

At de to både kan udfordre hinanden på denne spændende måde og samtidig berige os andre med aktuelle indsigter og perspektiver, ses ikke alene af bogen, men også af det program, de nu sammen bidrager til på DK4 – ”Uffe og Mogens om verden”, der produceres i samarbejde med Det Udenrigspolitiske Selskab.

En ny verdensorden

Et af samtalebogens omdrejningspunkter er den nye verdensorden under den amerikanske præsident Trump og tendenserne til et opgør med det liberale demokratis værdier, hvilket i Europa ses mest tydeligt hos Ungarns regeringschef Viktor Orbán.

Ellemann og Lykketoft går sammen om at beklage, at politisk korrekthed og anstændighed er blevet et skældsord, og at tilslutningen til en aftalebaseret verdensorden er udfordret af Donald Trumps politiske kurs. Det gælder på alle områder – fra handelsaftaler til nedrustningsaftaler og klimaaftaler. Værdiskredet og ikke mindst udviklingen i USA optager begge de to tidligere udenrigsministre meget.

At et fænomen som Trump kunne opstå i USA, har ifølge Ellemann rystet hans verdensopfattelse.

”En mand som Donald Trump har levet højt på gæld og konkurser. Han har sagt, at gæld er godt, fordi når han kunne se, at hov, nu brændte det sammen, så erklærede han sig fallit, og så var der nogle andre, der fik lov til at betale. Det er ubegribeligt, at der findes mennesker, der stemmer på sådan en fusker til præsident”, udtaler Uffe Ellemann-Jensen i bogen.

”Valget af Trump til præsident i USA er på mange måder eksponent for og ét af tidens fremmeste eksempler på, hvor galt det kan gå, når reglerne og værdierne skrider”, lyder det i bogen fra Mogens Lykketoft.

I en af bogens virkelig mange interessante og rammende anekdoter fortæller Ellemann-Jensen om en episode fra januar 1991, hvor han som udenrigsminister ledsagede dronningen på statsbesøg i USA og endte på hotel Plaza i New York, som Donald Trump lige havde købt.

Trump insisterede på at møde dronningen og blive fotograferet med hende, men det syntes majestæten ikke lige var en god idé, så opgaven med at håndtere Trump blev overladt til udenrigsminister Ellemann.

”Trump virkede bøvet, dum og uinteresseret. Vi skulle jo snakke om et eller andet, så jeg greb til et trick, jeg har brugt med succes adskillige gange over for oliesheiker og sultaner nede i Golfen: Jeg begyndte at fortælle røverhistorier om Grønland, skrøner og mærkelige retter deroppe. Man kan jo altid få drejet sådan en indholdsløs samtale derhen, så jeg begyndte at fortælle, og pludselig lyttede manden og stillede ligefrem et par spørgsmål. Ellers var han dum og bøvet at høre på,” fortæller Ellemann, der efterfølgende fik ros fra Trumps assistent for i det hele taget at have fanget mandens opmærksomhed og fået ham til at lytte.

”Tænk, jeg havde fået og fastholdt mandens opmærksomhed i hele fem minutter,” konstaterer Ellemann.

Brexit vil ændre dansk udenrigspolitik

Den skarpe analyse af USA under Trump suppleres i bogen af indgående analyser af verdens to andre store globale spillere: Rusland under Vladimir Putin og Kina under Xi Jinping. Det er læsning for de videbegærlige, fordi det både har et historisk og et særdeles nutidigt perspektiv.

Udviklingen i Mellemøsten og Afrika får også en særdeles grundig og ikke særlig optimistisk behandling, ligesom Ellemann og Lykketoft også kommer omkring Nordkorea, Myanmar og Indien. Balkan og Baltikum får deres helt egne afsnit, krydret med mange personlige oplevelser fra de to tidligere udenrigsministre.

Og så er der selvfølgelig EU og Brexit. Her kunne man godt lige mangle et par skarpere spørgsmål fra bogens redaktør til Ellemann og Lykketoft om EU's fremtid efter Brexit.

Dog står én ting klar: Brexit må få Danmark til at ændre udenrigspolitisk orientering i retning af Tyskland i stedet for Storbritannien. Det er de to tidligere udenrigsministre helt enige om.

De er også enige om at beklage beskæringen af det danske udenrigsministerium med 300 mio. kr. over de senere år til noget, der nu mere ligner et handelsministerium end en stærk diplomatisk forpost for Danmark.

Rigsfællesskabet og forholdet til Færøerne og Grønland, som er hjerte-emner for både Ellemann og Lykketoft, får også et centralt kapitel i bogen med stærke personlige historier. Når det gælder de fremtidige udfordringer, er de enige om, at klimaet og arbejdet med FN’s 17 bæredygtighedsmål står øverst på dagsordenen.

De statsministre vi aldrig fik

Uffe Ellemann-Jensen trådte af som partiformand og opgav dermed at blive statsminister, da det ikke lykkedes ham at føre Venstre til en valgsejr ved folketingsvalget i 1998. Han udtrådte af Folketinget ved valget i 2001.

Selv siger han i dag, at var han blevet statsminister dengang, så var han død af det, for umiddelbart efter 1998-nederlaget fik han alvorlige hjerteproblemer. Han tilføjer også, at var han blevet statsminister, så havde han måske ikke siddet så længe.

”Jeg ville aldrig nogensinde have bøjet mig dybt for Dansk Folkeparti. Det var blevet ét stort slagsmål og op ad bakke,” konstaterer han.

Mogens Lykketoft beskriver sig selv som den eneste mulige statsministerkandidat, Socialdemokratiet havde i 2005, ”fordi næste generation, som kunne have stillet op, som kunne have været blevet valgt, ikke stillede sig til rådighed på det tidspunkt”.  

Sidst i bogen får den politiske nørd fornøjelsen af et par perler af nogle anekdoter om både tilblivelsen af SV-regeringen og Schlüters firkløverregering.

Begge politikere konstaterer, at de efterfølgende har fået et rigt liv og masser af oplevelser, som der ikke kan klages over. Og en af de stjernestunder, som de tilsyneladende har til fælles, er makkerskabet i deres udenrigspolitiske tv-koncept.

Ellemann og Lykketoft er en succeshistorie om, hvordan gensidig politisk respekt kan bygge bro mellem meget forskellige personligheder. Deres samtaler er en berigelse for alle.

Du store verden. Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen i samtale med Mette Holm. Forlaget Rosinante. 360 sider. Vejledende pris 299,95 kr. Udkommer 19. oktober.

Kom til morgenmøde

Tirsdag den 23. oktober inviterer Mandag Morgen og Altinget til live-interview med Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft. Her interviewer Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen, de to grand old men i dansk politik om den nye bog.

Det foregår kl. 8.30-9.30 i Ny Kongensgade 10, 1472 København K. Arrangementet er gratis. Tilmed dig her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu