Historien i tal

Det danske sundhedsvæsen er særdeles attraktivt for udenlandske læger

Danmark er blandt de EU-lande, hvor flest udenlandske læger og sygeplejersker søger hen for at arbejde, viser en ny analyse fra politikmediet Politico.

Thomas Hedin

Danmark er blandt de EU-lande, hvor flest udenlandske læger og sygeplejersker søger hen for at arbejde, viser en ny analyse fra politikmediet Politico. Og netop lægerne er den faggruppe, der i høj grad udnytter en af hjørnestenene i EU-samarbejdet, nemlig arbejdskraftens fri bevægelighed. Strømmen går hovedsageligt fra øst til vest - og fra de fattigere medlemslande til de mere velstående, viser en analyse, som politikmediet Politico har lavet på baggrund af data fra Europa-Kommissionen.

Og den bevægelighed giver en skævhed for adgangen til arbejdskraft i de enkelte medlemslandes sundhedsvæsner. Den største "flugt" af læger og sygeplejersker må for eksempel Estland, Letland, Litauen samt balkanlandene stå model til.

Til gengæld er hospitalerne i Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Holland og Storbritannien de mest populære EU-lande, når det kommer til at tiltrække udefrakommende sundhedspersonale.

Og ikke overraskende så er det netop nogle af de lande, der bruger flest penge på sundhedssektoren, der har stor tilsøgning af læger og sygeplejersker. Og der er vitterlig stor forskel på, hvor meget de enkelte EU-lande bruger på sundhedsområdet. Fra 816 euro pr. indbygger pr. år i Rumænien til mere end 4.000 euro pr. indbygger pr. år i Luxembourg, Tyskland og andre vesteuropæiske lande. Derfor konkluderer Politicos analyse da også, at lægerne og sygeplejerskerne søger hen, hvor pengene - og lønnen - er flest.

Læs hele analysen her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu