Det komplekse iværksættersind

Er det usædvanligt for en iværksætter at have psykiske problemer eller komme fra en familie med psykiske problemer? Foreløbige videnskabelige data viser, at det er så almindeligt, at det måske er normen.
Fakta

Forsker i iværksætteri Michael A. Freeman er medforfatter på dette indlæg.

Helle er en karismatisk tøjproducent. Hun startede en meget profitabel virksomhed med en hidtil ukendt forretningsmodel, hvor masseproduktion og et massedistributionssystem blev integreret med hendes egne maskiner, materialer og ledelsesmetoder. Hun skabte en prototype af systemet, tiltrak investorer, inspirerede ansatte, lancerede virksomheden og fik masser af kunder.

Da ordrerne begyndte at strømme ind, blev Helle helt euforisk, mens hun og teamet arbejdede på højtryk for at vækste forretningen og sende produkter ud. Når hun satte farten op, blev hjernen sat i overdrive, og til sidst stoppede hun med at sove, hun havde en manisk episode og blev indlagt.

Hvad har en iværksætter som Helle til fælles med kendte entreprenører som Andrew Carnegie og Ted Turner? De er alle succesfulde paradigme-skiftere med et skud storhed, som både er beriget og skadet af deres sindslidelser.

Iværksættersindet

Hvad er forskellen mellem iværksættere og resten af os? Hvor får iværksættere deres motivation, kreativitet, sociale færdigheder, evne til at tage hurtige beslutninger, dristighed, tilbøjelighed til at tage chancer og deres unikke evne til at se muligheder fra?

Genetikforskere har med blandede resultater prøvet at identificere de dna-fodspor, der er knyttet til iværksætteri. Til gengæld har forskere i psykiske sygdomme fundet nogle særskilte, medfødte personlighedstræk, som karakteriserer succesfulde iværksættere. De fleste psykiske sygdomme er associerede med særskilte personlighedstræk. De træk, der fører til succes, men som også er associerede med forskellige psykiske sygdomme, inkluderer:


  • At være åben over for nye eksperimenter og ideer: Iværksættere prøver nye ting, overvejer forskellige perspektiver og trives med at være i en ukendt situation.

  • Præstationsmotivation og stræben: Iværksættere er mere ihærdige og går efter ambitiøse mål.

  • Ekstroversion: Iværksættere får energi af mennesker, kommunikerer let og godt, er gode til at socialisere og netværke og er interesserede i deres omverden.

  • Risikovillighed: Iværksættere er modige og villige til at tage chancer uden at blive bange eller intimiderede ved udsigten til at møde modstand.

  • Selveffektivitet: Iværksættere har brede og varierede evner og stoler på egne evner og ressourcer.

  • Uafhængighed: Iværksættere passer ikke godt ind i organisationer, medmindre de leder dem.

  • Proaktivitet: Iværksættere foregriber begivenhederne, søger mulighederne og handler frem for at reagere.

  • Innovativ: Iværksættere transformerer rå kreativitet til brugbare løsninger.

  • Positiv indstilling: Iværksættere er som regel optimistiske, muntre og entusiastiske.


Selv om nogle af de personlighedstræk, der forbindes med iværksættere med succes, er beskrevet ovenfor, ved videnskaben endnu ikke så meget om, hvilke psykiske sindstilstande der er associerede med iværksætterpersonlighed og -temperament.

Den stigmatisering og skam, der er associeret med psykiske problemer, gør det selvfølgelig sværere for iværksættere at blive mødt med forståelse. Ud over stigmatisering er iværksættere ikke villige til at fortælle om deres mentale helbred, fordi de frygter, at den slags offentliggørelse vil være ugunstig for værdisætningen eller driften af deres virksomheder.

Mentalt helbred er anderledes

På trods af udfordringerne, som er relateret til stigmatisering af psykiske sygdomme, så satte vores (Michael) team af akademiske forskere og iværksættere sig for at studere forholdet mellem psykiske sygdomme og iværksætteri. Vi vurderede rapporter om 242 iværksætteres psykiske profiler og sammenlignede med en gruppe på 93 MBA-studerende (som ikke var iværksættere), fakultetsmedlemmer fra en handelshøjskole og gymnasiestuderende. For at overkomme stigmatiseringsproblemet lavede vi en anonym onlinespørgeskemaundersøgelse.

Det er den første af sin slags, og vi er i gang med at bekræfte resultaterne med et større udsnit af iværksættere og professionelle at sammenligne med. I denne indledende undersøgelse rapporteredes iværksættere at have:


  • Betydeligt højere niveau af depression (30 pct. over for 15 pct. i kontrolgruppen).

  • ADHD (29 pct. mod 5 pct. i kontrolgruppen).

  • Usædvanligt højt forbrug af stoffer og alkohol (12 pct. mod 4 pct. i kontrolgruppen).

  • Bipolar affektiv sindslidelse (11 pct. mod 1 pct. af kontrolgruppen).

  • Halvdelen af iværksætterne, som rapporterede, at de ingen psykiske sygdomme havde, fortalte os, at deres tætteste slægtninge, dvs. forældre og søskende, havde genetisk overførte psykiske lidelser.


For mere information se ’Are Entrepreneurs ’Touched with Fire?

De foreløbige resultater tyder på, at iværksætteres mentale helbred er markant anderledes end personer, der ikke er iværksættere. Er disse psykiske lidelser forårsaget af at lancere virksomheder, eller er det personer med disse tendenser, der er særligt disponerede for at blive iværksættere? Begge dele er nok sandt til en vis grad. Psykiske sygdomme er associerede med de personlighedstræk, som fører til succes. For eksempel er mennesker med bipolare lidelser som regel ekstroverte, mennesker med ADHD er som regel meget selvstændige, og mennesker med depression har som regel mere empati, hvilket gør, at de knytter stærkere bånd til interessenter.
Når personer med psykiske sygdomsprofiler starter som iværksættere, kan stressede situationer føre til negative symptomer. For eksempel kan arbejdskrav, der resulterer i for lidt søvn, forårsage humørsvingninger. Kompleksitet, som opstår i forbindelse med hurtig vækst, kan være overvældende og forårsage problemer med at styre tiden og at følge op.

En guide til iværksættersind

Hvad betyder det så for fremtidens iværksættere? Vores research antyder, at man kan lære at vende de personligheds- og adfærdstilbøjeligheder, som er forbundet med de medfødte psykiske forskelle, til sin fordel ved hjælp af særlige strategier, og derved kan iværksætterens særlige psykiske tilstand blive til en styrke. For eksempel kan iværksættere, som er ekstroverte, være meget effektive i forhold til at tilføre værdi til deres virksomhed gennem salg og forretningsudvikling. Iværksættere, som er kreative, kan især være effektive til at tilføre værdi til deres virksomhed gennem produkt- eller procesinnovation og forbedringer.

Dog kan disse styrker nogle gange være for meget af det gode. Den ekstroverte forretningsudvikler kan af uagtsomhed komme til at afsløre forretningshemmeligheder. Den kreative innovatør kan introducere nye produkter eller serviceegenskaber, som markedet ikke er klar til endnu. Så det er også vigtigt for iværksættere at være i stand til at styre risikoen, som er forbundet med de psykiske lidelser, og som kan føre til uheldige konsekvenser.

Tøjproducenten Helles maniske tendenser tillod hende at bruge sin karisma til at tiltrække investorer, medarbejdere og kunder, mens hun brugte sin kreativitet og præstationsmotivation og stræben til at innovere, eksekvere og styre hurtig vækst. For at undgå at ryge ud over kanten igen, lærte hun at regulere sin søvn og bruge medicin for at forhindre sig selv i at eskalere dertil, hvor hun bryder sammen.

Burde personer med psykiske lidelser holde sig fra iværksætteri pga. de svagheder, de forbindes med? Eller forholder det sig omvendt? Burde personer med psykiske lidelser stræbe efter iværksætteri, fordi der er styrker forbundet med deres personlighedstræk?

Det er interessante og måske også vigtige spørgsmål, men de er irrelevante for de fleste iværksættere, som bare vil starte virksomheder og få ting til at ske. De fleste iværksættere foretrækker iværksætteri frem for ethvert andet slags arbejde og vil hellere tjene færre penge og udsætte sig selv for mere stress end at være en eger i en andens hjul. Størstedelen af nye virksomheder slår fejl, og størstedelen af iværksættere er allerede i gang med at starte nye virksomheder, når deres nuværende virksomhed er ved at gå død.

Når man tager intensiteten i iværksætterånden i betragtning, er behovet for selvforståelse og egenomsorg vigtig. Iværksætterrejsen er fuld af situationer, som kan udløse den mørke side af forskellige personlighedstræk og forværre psykiske symptomer. Heldigvis kan det behandles, så snart det er forstået ordentligt. Det mest optimale er, når psykiske sindslidelser styrker iværksætterens chancer for succes. Ideelt set forstyrrer psykiske lidelser ikke iværksætteriet, så længe det bliver administreret ordentligt.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu