Det næstbedste kort på hånden

Efter en valgkamp med begrænset fokus på Dansk Folkepartis stærkeste mærkesag – udlændingedebatten, spiller partiet nu sit næstbedste kort på hånden: ældredebatten.

DF har siden partiets dannelse i 1995 markeret sig på begge emner. Men meget tyder på, at luften langsomt er ved at gå ud af udlændingeballonen for det magtfulde støtteparti. Det første tegn viste sig, da DF på sit første pressemøde under valgkampen fulgte den sædvanlige valgstrategi og foreslog nye stramninger, herunder at øge den omdiskuterede grænsekontrol og at placere asylcentre i flygtningenes nærområder i stedet for i Danmark. Strategien fejlede: Samtlige partier afviste ideerne kontant. Og forslaget var ikke engang så kontroversielt, at medierne bevarede interessen. I stedet løb Lars Barfoeds og Margrethe Vestagers alliance, der gør op med yderligere udlændingestramninger, med opmærksomheden.

Partiet modtog en ufrivillig hjælp fra SF, da Villy Søvndal i valgkampens anden uge meddelte, at 24-årsreglen kun er fredet i én valgperiode, hvis det står til SF. Den udmelding bekræftede Dansk Folkepartis eksistensgrundlag som garanten for en stram udlændingepolitik, og partiet fik atter tid i medierne. Det har dog ikke ændret på, at de større debatter i valgkampen først og fremmest har koncentreret sig om, hvilken blok, der kan hjælpe Danmark bedst muligt ud af den økonomiske krise.

Tre dage inden folketingsvalget forsøger DF sig så med sin anden mærkesag – bedre forhold for de ældre. Partiet foreslog mandag morgen at hæve ældrechecken fra 10.900 kroner til 15.000 kr. om året. Det vil koste omtrent 1 milliard kr. årligt. Få timer efter meldte S-SF sig på banen med et endnu bedre tilbud: De ville bruge 2,7 milliarder på at hæve pensionstillægget med 5.000 kr. om året.
 
DF fortsatte kampen om at komme tilbage i mediernes søgelys med mandagens forslag om at lovliggøre brugen af peberspray som selvforsvar og uddele gratis peberspray til landets godt en million folkepensionister. Selv om voldsrisikoen for personer mellem 50 og 74 år er omkring 0,1 pct., vil DF gøre Danmarks ældre befolkning endnu tryggere i hverdagen.

De ældre vælgere er så mange, at de kan gøre en forskel på valgdagen. Men fløjenes nye pengegaver til de ældre afmonterer med en håndevending partiernes eget overordnede budskab om, at valget handler om økonomisk ansvarlighed. Det skæmmer alt andet lige troværdigheden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu