Det var ikke Bill Gates der skabte Microsoft

I en tid, hvor vi som samfund dyrker de individuelle fortællinger og myter, bør vi minde os selv om, at selv den mest succesfulde iværksætter er værdiløs uden et team at samskabe med.

Tag artiklens overskrift og erstat selv navnene Bill Gates og Microsoft med eksempelvis Larry Page og Google. Uanset hvilken global virksomhed du vælger at lave denne øvelse på, så har du fat i en vigtig pointe, nemlig at alle verdens største og mest succesfulde virksomheder er skabt af teams, der grundet fællesskab og fællesskabelse har opnået noget fantastisk.

I en tid, der i hidtil uset grad er individualiseret, er det værd, ikke mindst ud fra et forretningsmæssigt perspektiv, at holde fast i, at det ikke er enkeltpersoner, der skaber det næste store danske væksteventyr. Det var heller ikke Janus Friis, som alene skabte Skype, eller J.C. Jacobsen, der ene mand skabte Carlsberg, for den sags skyld.

Jeg talte for nylig med den indiske mangemilliardær Naveen Jain, som bl.a. er stifter af virksomheden Moon Express, der i 2018 indtager månen med de første raketter. Han er forbillede for de næsten 1 milliard indere, der ligesom Jain selv voksede op under trange kår og måtte kæmpe sig vej op igennem samfundsklasserne, men for Jain handler det langt fra om ham selv som person.

Jain fremhæver i stedet ydmyghed og tillid som de to væsentligste karaktertræk, han besidder. Det er karaktertræk, han også genkender hos nogle af sine nære venner. Navnene på disse venner er så tilfældigvis Elon Musk, Bill Gates og Larry Page.

Ydmyghed skal i den forbindelse ikke forveksles med den danske jantelov. Alle ovennævnte iværksættere tror i den grad på de ting, de sætter sig for, og de drømmer stort og globalt. På samme tid dyrker de imidlertid ydmygheden i forhold til opgaven samt den gensidige tillid til medarbejderne som noget helt centralt.

Det fører mig tilbage til overskriften: Det var ikke Bill Gates, der skabte Microsoft.

Uden fællesskabet er iværksætteren værdiløs

Som mennesker elsker vi rollemodeller og forbilleder som eksempelvis Gates. Jeg har selv for nylig udgivet en bog om business-guruer, men som jeg også skriver i bogens forord, så skal guru-titlen opfattes med et glimt i øjet. Pointen er nemlig den, at ingen af disse ikoner eller guruer oprigtigt mener, at deres succes alene skyldes dem selv. Langt fra. Faktisk er de alle utroligt bevidste om, at det ikke var dem alene, men deres teams, som skabte succesen.

Over for denne ydmyghed og tro på styrken i teams og fællesskaber står nutidens individualiserede samfund. Et samfund, der dyrker de individuelle fortællinger og myter og de mennesker, der kan ’noget helt ekstraordinært’, som det ofte formuleres.

Ironisk nok vil det ofte være sådan, at hvis man problematiserer denne individualisering og betoner vigtigheden af teamet og fællesskabet, så havner man i den politiske venstrefløjsboks og får janteloven hæftet på sig. Som om der er en modsætning imellem forretningsmæssig succes og fællesskabet, herunder ikke mindst ét af mine yndlingsord, fællesskabelse.

Virkeligheden er nemlig i mine øjne den, at det er qua de fællesskabende organisationer, at store resultater skabes – også i erhvervslivet. Vi har brug for iværksætteren, der sætter tingene i gang, men vi skal i samme åndedrag minde os selv om, at iværksætteren er værdiløs uden et dygtigt team og en stor mængde af dem, vi kalder lønmodtagere.

Som den legendariske amerikanske basketballspiller Michael Jordan passende har udtrykt det: ’Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships’.

Forrige artikel Verdens storbyer flytter til København Næste artikel Så mål os dog på kvalitet og ikke kun på budgettet Så mål os dog på kvalitet og ikke kun på budgettet

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

ANMELDELSE: Vi skal se ledere som mennesker, før vi ser dem som enten mænd eller kvinder. Ny bog afdækker, at vi sidder uhjælpeligt fast i gamle adfærdsmønstre og normer og udfører en daglig kønslinedans for at leve op til dem.

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

KOMMENTAR: Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.