Ingen elsker Tintin, Thorning eller Løkke

Det perfekte er troværdigt, men ikke elskeligt. Derfor er Thorning og Løkke fanget i den samme fælde. Jo mere de forsøger at fremstå ufejlbarlige, jo mindre vækker det vælgernes sympati og tillid.

Både statsministeren og oppositionslederen har ondt i tilliden. Det er én af den slags skavanker, som kan være allersværest at ryste af sig som toppolitiker.

I hele sin tid som toppolitiker har Helle Thorning-Schmidt forsøgt at rette op på et underskud på tillidskontoen. I forhold til befolkningen, i forhold til sine egne vælgere og i forhold til sit eget bagland. I 2005, da Helle Thorning-Schmidt som nybagt formand for Socialdemokraterne holdt sin sejrstale til kongressen, sagde hun bl.a.:

“Sammen kan vi skabe optimisme og fremgang for vores gamle parti; skabe en ny morgen for Socialdemokraterne. Hvor vi alle arbejder sammen. Stolte over vores sag. Glade for vort parti. Hvor almindelige mennesker igen vil have tillid til, at de har en aldrig svigtende støtte i Socialdemokraterne. Og hvor krydset ved næste valg ryger tilbage allerøverst på stemmesedlen.”

Talen gik især over i historien, fordi Helle Thorning-Schmidt fremsatte sit nemesis-påkaldende postulat: ”Jeg kan slå Anders Fogh!”

At den dengang kommende statsminister startede med minus på tillidskontoen, skyldtes dels arvegodset fra hendes forgænger, Poul Nyrup Rasmussen, dels at hun satte sig for bordenden uden nævneværdig politisk historik eller erfaring. Meget få havde hørt om Helle Thorning-Schmidt, før hun trådte ind i kampen om at blive Socialdemokraternes formand. Endnu færre vidste, hvad hun havde af politiske erfaringer, eller hvad hun brændte for.

Social smøringsolie

På trods af de sidste otte års vedholdende indsats, er der stadigvæk minus på Thornings tillidskonto. Og skal man tro diverse meningsmålinger, er overtrækket sågar blevet større undervejs.

Følg Ask Agger

Nu har tillidskrisen imidlertid også ramt statsministerens vigtigste udfordrer, oppositionslederen Lars Løkke Rasmussen. Her har bilagssagen (II) i accelererende grad givet ham en tilsvarende udfordring at kæmpe med. Lille Lars fra Græsted er blevet til Luksus-Lars. Tidligere tiders imødekommende folkelighed fremstår nu som en taktisk facade i et bevidst dobbeltspil – fadølsfolkelig på den ene side, virkelighedsfjern jetsetter på den anden.

Men hvorfor er tillid så vigtigt?

Tillid er kort fortalt den sociale smøringsolie, der får moderne organisationer og det moderne samfund til at hænge sammen. Den tyske übersociolog Niklas Luhmann er en af dem, der har beskrevet fænomenet mest indgående.

En af Luhmanns hovedpointer er, at kun funktionelt differentierede organisationer med en høj grad af specialiseret arbejdsdeling kan klare sig i mødet med morgendagens accelererende kompleksitet. Og samspillet mellem de specialiserede enheder forudsætter stærke tillidsrelationer, som gør det muligt for aktørerne at ”stole” på hinanden. Kun derved kan organisationerne undgå, at der opstår unødvendig støj, dobbeltarbejde eller apati.

Overført til hverdagens Danmark er tillid en forudsætning for, at medarbejdere og medborgere – eller partikammerater – kan bidrage med deres fulde engagement og gøre, hvad der skal til, frem for blot, hvad de skal. Tillid er blevet den måske vigtigste succes- og konkurrenceparameter i moderne organisationer. Det gælder både tillid internt i organisationen, mellem ledelse, afdelinger og kollegaer, og tillid eksternt i forhold til kunder, samarbejdspartnere og samfund. Danske Banks aktuelle kvaler er et klart eksempel på en organisation, der har ondt i tilliden, men der er utallige andre eksempler.

Hvordan skaber man så tillid? Hvad er opskriften?

Tillid opstår gennem indlevelse og identifikation. Det handler om gavegivning, og den gave, man giver, er sårbarhed. Hvis jeg betror dig en hemmelighed, som du kunne bruge til at skade mig, hvis du havde slette intentioner, så har jeg udvist tillid. Forhåbentlig gengælder du gaven i stedet for at stikke mig i ryggen, og gradvist gave for gave, blottelse for blottelse, opbygger vi en stærk tillidsrelation.

[quote align="right" author=""]Der er mange, som har følelser for skæve karakterer som Anders And eller Kaptajn Haddock, men jeg kender ingen, som af hjertet elsker ufejlbarlige Tintin.[/quote]

Tillid og troværdighed

På Lars Løkkes allerede legendariske maratonpressemøde brugte han ordet ”beklager” 45 gange, men han sagde aldrig for alvor ”undskyld”. Denne bevidste udeladelse illustrerer essensen af, hvorfor Lars Løkke og Helle Thorning-Schmidt deler samme problem. For de begår begge den fejl, at de forveksler tillid med troværdighed. Og der er en afgørende forskel på de to ting.

Hvor tillid handler om, at vi gør os sårbare ved at indrømme vores begrænsninger og svagheder, bygger troværdighed nærmere på ufejlbarlighed – at vi gør, hvad vi siger; at vi ikke skifter mening, og at vi aldrig tøver eller er i tvivl.

Tillid opstår, når vi viser vores menneskelige fejl, troværdighed er konkurrencen om at fremstå fejlfri. Fra dramaturgien ved vi, at det netop er hovedpersonernes karakterbrister og fejl, der gør dem elskelige. Der er mange, som har følelser for skæve karakterer som Anders And eller Kaptajn Haddock, men jeg kender ingen, som af hjertet elsker ufejlbarlige Tintin. Og af samme årsager er det svært at elske de billeder af Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen, som vi får serveret.

Både Thorning og Løkke er fanget i et paradoks, for deres forsøg på at opbygge tillid undergraver faktisk tilliden til dem. De søger at råde bod på deres fejl med statsmandsudklædningens mørke uniformering og de indstuderede spin-floskler på et tidspunkt, hvor der netop er brug for, at de smider manuskriptet og finder modet til at blotte sig.

Men det er selvfølgelig også lidt af et paradoks for en rådgiver eller en spindoktor at skulle fortælle chefen, at det første skridt i den rigtige retning ville være at fyre de politiske støttepædagoger.

Læs flere af Ask Aggers indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Vores spildevand lugter af penge Næste artikel Politik er et tillidshverv båret af ydmyghed

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Set, læst og hørt: Margrethe Vestager

Margrethe Vestager serverer tre kulturanbefalinger til Mandag Morgens læsere. Hun kommer blandt andet omkring en oldgræsk tragedie, som hun har genlæst for første gang siden gymnasiet, og en illusionskunstner på Netflix.

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Nyt job: Christian Harsløf er ny KL-direktør

Christian Harsløf havner i et af de største og mest betændte politiske brændpunkter, når han tiltræder som direktør for digitalisering og teknologi samt sundheds- og ældreområdet i KL.

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

KOMMENTAR: En læge i Grenaa og en læge i Århus midtby får den samme betaling for at tage sig godt af deres patienter. Men hvis de skal have lige god behandling, kræver det en meget forskellig indsats. Et lægefællesskab i Grenaa har taget konsekvensen og lavet deres egen udligningsordning mellem de stærkeste og de svageste patienter.

Danmark har fået et nyt parti: Velfærdspartiet

Danmark har fået et nyt parti: Velfærdspartiet

KOMMENTAR: Kommunernes Landsforening er blevet så stor en organisation, at den er mere slagkraftig end de fleste politiske partier. Det er ikke nødvendigvis sundt for den demokratiske samtale.