Er Kina klar til mindre statskapitalisme?

En lang række af enorme udfordringer lægger maksimalt pres på de kinesiske ledere op til den kommende plenarforsamling. Topfolkene i Kinas Kommunistiske Parti skal afgøre, om de er klar til at slække på statens økonomiske dominans.

Lad os lige sætte scenen: Kinas økonomi er mere presset, end den har været i umindelige tider. Boligpriserne har nået faretruende højder. Der er en ny ledelse ved roret, og efterskælvene fra sagen mod den nu fængslede topleder Bo Xilai har ikke lagt sig. Samtidig truer niveauet af smog og luftforurening med at kvæle kineserne – ikke mindst i de største byer.

Indsatsen kunne med andre ord ikke være meget højere, når Kinas Kommunistiske Parti kalder til samling den 9. november. En samling, der tillægges stor signalværdi, fordi det traditionelt er her de store linjer for den kinesiske udvikling lægges fast. Spørgsmålene er mange, og nu skal Kinas nye ledere komme med svarene.

Kinas førstemand, Xi Jinping, har sat sig tungt på magten. Han har trukket klart til venstre i de ideologiske spørgsmål, hvilket i Kina betyder et stærkere Kommunistparti i bedre kontrol. Men hvad angår de økonomiske linjer, er der fortsat usikkerhed. Premierministeren, Li Keqiang, der er økonom af uddannelse, har gentagende gange peget på behovet for at reducere statens rolle i økonomien. Så spørgsmålet er, hvor langt Xi Jinping vil gå? Og hvor langt kan han gå? Den udfordring ledelsen står med, er at finde tilbage på vækstsporet. For hvor skal væksten komme fra?

Eksportmotoren er under pres. Resten af verden holder igen med indkøbene, og de kinesiske lønninger stiger. Investeringsmotoren spinder heller ikke, som den plejer. Stor lokal gældsætning som følge af stimulipakken i 2009 truer den finansielle stabilitet, og stærkt faldende udbytte af nye investeringer gør det til en yderst risikofyldt strategi at hælde mere benzin på bålet.

Monopol eller privatisering

Den forbrugsbaserede økonomi, som den kinesiske stat gerne vil hen mod, er ikke lige om hjørnet. Spekulative bobler præger boligsektoren, fordi boliger er blevet et investeringsobjekt, hvor kineserne placerer deres opsparing. Graverende luft- og miljøforurening har nået et niveau, der ikke kan ignoreres eller gemmes bort. Der er altså behov for at stille større krav til industrien – ikke færre.

Følg Nis Høyrup

En lang række reformer er i spil op til den kommende samling, f.eks. inden for finanssektoren, landområderne, de statsejede virksomheder, skat, markedsåbning og administration. Et af de steder, hvor der ligger et betydeligt vækstpotentiale, er i en øget liberalisering af de statsdominerede sektorer, eksempelvis finansiering, jernbanerne, energisektoren, telekommunikation, olie, gas og andre naturressourcer.

Men tør man bryde monopolerne og åbne for private virksomheder? Eller vil man forsøge at få de statsejede virksomheder til i højere grad at fungere på markedsvilkår ved at slække på båndene til Partiet?

Problemet ligger netop i, at Partiet og de statsejede virksomheder har været viklet godt og grundigt ind i hinanden. En række tidligere og nuværende CEO’er fra de statsejede virksomheder sidder eksempelvis i Partiets centralkomite.

Konsekvensen er, at man internt i Partiet kan finde endog meget stærke interesser i at bevare det nuværende system, hvor de statsejede virksomheder er sikret et marked og har adgang til billig kapital i statsbankerne. Uenighederne kommer frit til skue i de kinesiske medier, hvor premierministerens liberale udmeldinger bliver konfronteret – ikke direkte, men dog så man ikke er i tvivl – med argumenter om de statsejede virksomheders fundamentale rolle i en socialistisk stat.

[quote align="right" author=""]Der ligger altså et kæmpe vækstpotentiale, hvis de kinesiske ledere her tør rulle statens indflydelse tilbage.[/quote]

Slagsmålet har altså været godt i gang, og vi ved endnu ikke nøjagtigt, hvor Xi Jinping står. Han har talt om behovet for økonomiske reformer, men aldrig om konkrete forslag. Hvis Xi rent faktisk vil forsøge at bryde med de stærke systembevarende kræfter i Partiet, så kan den antikorruptionskampagne, som Xi iværksatte som sit første tiltag, vise sig at være en vigtig forudsætning. Kampagnen har nemlig rystet det etablerede magtapparat, og der er derfor ingen, der tør stikke hovedet for langt frem eller stå for fast på egne (private) interesser.

Revolutionen er ikke undervejs

Statens rolle i den kinesiske økonomi er også til forhandling, når det gælder forskellige former for administrative tilladelser. De centrale myndigheder sidder med det sidste ord inden for 1.500 forskellige typer projekter, mens lokale myndigheder sidder med ansvaret for 17.000 tilladelser. Det giver myndighederne en meget stor magt over beslutninger, som i mange tilfælde lige så godt kunne træffes af private aktører.

Selv om det kan lyde som et lidt usexet tiltag, er større privatisering af disse tilladelser – hvis rullet tilstrækkeligt ud – et væsentligt skridt til at ændre på magtbalancen mellem samfund og stat. Og så er et sådant tiltag selvsagt også med til at reducere mulighederne for korruption.

For Kinas enorme befolkning i landområderne kan den kommende samling også blive interessant. Staten ejer nemlig jorden i Kina, og det betyder, at Kinas bønder ikke må sælge eller købe hverken det land, de har fået tildelt, eller det hus de bor i. Der ligger altså et kæmpe vækstpotentiale, hvis de kinesiske ledere her tør rulle statens indflydelse tilbage. Man skal dog ikke forvente en revolution, men mere en indikation af retningen for fremtidige reformer. For det er et sprængfarligt område med enorm betydning for den fattigste del af den kinesiske befolkning og dermed den sociale stabilitet. Der er ikke råd til fejltrin her.

Midt i november, når vi er på den anden side af den tredje plenarsamling, er vi alle sammen meget klogere. På den nye ledelse, på reformretningen, på statens rolle i den kinesiske økonomi og på det Kina, vi skal have med at gøre i det næste tiår.

Læs flere af Nis Høyrups indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Politik er et tillidshverv båret af ydmyghed Næste artikel Hverdagens eksperter bliver hjælpe-lobbyister
Trump har bedøvet os

Trump har bedøvet os

LEDELSE Valget tirsdag er det vigtigste i moderne tid. Det vil markere, om den vestlige verdens stærkeste magt endegyldigt er ved at tilpasse sig en ny, mindre demokratisk samfundsmodel.

Han skal lægge arm med Finansministeriets regnedrenge

Han skal lægge arm med Finansministeriets regnedrenge

LEDELSE Med Martin Madsen har Mette Frederiksen hentet en profil med en veldoseret blanding af social indignation, insiderviden og faglig ballast. Ansættelsen af den tidligere SF-spindoktor vækker dog også mistænksomhed.

Grøn omstilling skal ske med eksponentiel hastighed

Grøn omstilling skal ske med eksponentiel hastighed

Normalt hører man ikke de to ord i samme sætning: eksponentiel klimaomstilling. Men ordene udgør titlen på en helt ny svensk bog. Forfatteren, Rebecka Carlsson, argumenterer for, at den tilgang til innovation, der præger Silicon Valley, er nødvendig for at redde klimaet og miljøet i tide. Klimaløsningerne skal udvikles og udbredes med eksponentielt stigende hastighed. 

ICDK: Stort land – store femårsplaner

ICDK: Stort land – store femårsplaner

KOMMENTAR Den kinesiske regerings 14. femårsplan er på trapperne. Den vil udstikke rammerne for landets udvikling frem til 2026. Danske videns- og innovationsmiljøer bør følge med i de verserende rygter og forventninger til planen, for der er meget vundet ved at være klar, når planen offentliggøres.
Innovation Centre Denmark i Shanghai giver nogle bud på, hvad der er i vente.

Sørg nu for at løse det rette problem

Sørg nu for at løse det rette problem

LEDELSE Det er ikke nok at være god til problemløsning. Det er mindst lige så vigtigt at forstå, hvilke problemer du skal fokusere på, skriver Thomas Wedell-Wedellsborg, der sætter opgaven på formel i ny bog.

2030-panelet og Danmarks Statistik: Bolden er givet op til politikerne

2030-panelet og Danmarks Statistik: Bolden er givet op til politikerne

GRØN OMSTILLING Lektor Anne Bregnballes kritik af rapporten ’Gør verdensmål til vores mål’ er langt hen ad vejen berettiget. Nu skal regeringen og Folketinget tage stilling til, hvilke kriterier og målepunkter man politisk vil fremme, skriver Steen Hildebrandt og Niels Ploug.

Set, læst og hørt: Trine Christensen

Set, læst og hørt: Trine Christensen

Trine Christensen går på opdagelse i tyske antikvariater og mindes højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg, der i så mange år stod vagt om menneskerettighederne.

Opgøret med sexisme har ulmet længe

Opgøret med sexisme har ulmet længe

LEDELSE Jurister, kontorfolk, restaurationspersonale og andre faggrupper har længe været i gang med det opgør mod sexisme og krænkelser, der nu har ramt de politiske partier og medierne som en tsunami. Den nye virkelighed udgør en massiv udfordring for ledere på alle niveauer. 

Arbejdslivskonsulent: Lyt og lær, før du handler

Arbejdslivskonsulent: Lyt og lær, før du handler

LEDELSE Som leder skal du træne dig selv i at lytte uden at dømme eller handle med det samme. Ellers risikerer du unødigt at gøre gråzone-tilfælde til sager. Men hav samtidig regler på plads, der gør det klart for alle, hvornår noget er en sag.

Advokat: Det handler om tillid, tillid og tillid

Advokat: Det handler om tillid, tillid og tillid

LEDELSE Hvis der er stor tillid til, at ledelsen vil håndtere situationen på en ordentlig måde, vil flere sige fra over for sexistiske og krænkende kollegaer og samarbejdspartnere. 

Direktør i Lederne: Topledelsen sætter tonen for alle andre

Direktør i Lederne: Topledelsen sætter tonen for alle andre

LEDELSE Vi har alle et stort ansvar for at skabe en kultur, hvor sexchikane og krænkelser bliver helt uacceptabelt på danske arbejdspladser. Men topledelsen har et særligt ansvar for at gå foran som det gode eksempel og for at gøre en offensiv og seriøs indsats for at forebygge og gribe ind.

HR-direktør: En sund kultur er et langt, sejt træk

HR-direktør: En sund kultur er et langt, sejt træk

LEDELSE Dieselmotorvirksomheden MAN Energy Solutions satte sidste år gang i en proces, der skal gøre op med krænkelser på arbejdspladsen. Den indsats virker ekstra relevant i dag. Og den stiller krav til ledelsen om tydelighed, konsekvens og tålmodighed.

Indien er det nye Kina

Indien er det nye Kina

ØKONOMI Indien har under premierminister Narendra Modi udviklet sig i stadig mere autoritær, nationalistisk og selvbevidst retning. Det er i det lys, man skal se landets nye grønne strategiske partnerskab med Danmark. Indiens ambassadør opfordrer mindre danske virksomheder til at søge samarbejde med indiske partnere.

Substitut med stort ansvar

Substitut med stort ansvar

NYT JOB Lars Weiss får lidt over år i overborgmesterstolen i København efter Frank Jensens fald. I den periode skal han forhandle aftaler på plads, som lægger spor langt ud i fremtiden.

Nu vil både EU og USA stække it-giganternes magt

Nu vil både EU og USA stække it-giganternes magt

DIGITAL OMSTILLING It-giganterne er for alvor kommet i myndighedernes søgelys. Både i EU og USA er der lovgivning og retssager på vej, der skal stække den magt, en lille gruppe digitale platforme har fået over økonomien og samfundet.
 

ICDK: Californiens omstilling til elbiler kan inspirere Danmark

ICDK: Californiens omstilling til elbiler kan inspirere Danmark

GRØN OMSTILLING Californien har fuld fart på den grønne omstilling af transportsektoren og har i dag over 700.000 elbiler på vejene. Politiske tiltag, udbygning af ladeinfrastrukturen og diverse apps, der hjælper billisterne på vej, er blot nogle af de værktøjer, som har fået californiske indbyggere til at vælge elbilen til, fortæller Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Tag ansvar for at lede i mellemrummene

Tag ansvar for at lede i mellemrummene

LEDELSE Offentlige ledere har incitament til at passe egen butik snarere end at bevæge sig ud i mellemrummene mellem forskellige afdelinger og siloer. Men der er behov for ansvarstagen i mellemrummene, hvis vi vil skabe sammenhæng for borgerne, skriver kommunaldirektør Jette Runchel.

Fremtidsforskere kortlægger EU’s risikolandskab

Fremtidsforskere kortlægger EU’s risikolandskab

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har afsløret betydelige svagheder i EU som fælleskab og i de 27 medlemslande. Nu skal den kollektive resiliens styrkes på fire centrale områder, lyder det i en analyse fra EU-Kommissionen.

EU-Kommissionens strategichef: Det har vi lært om unionens styrker og svagheder

EU-Kommissionens strategichef: Det har vi lært om unionens styrker og svagheder

INTERVIEW Coronakrisen har vist, at EU er mere socialt bæredygtigt end USA, mener Maros Sefcovic, der er ansvarlig for EU’s politiske strategiarbejde. Men når det gælder alt fra råmaterialer over medicin til microchips, er Europa strategisk sårbart. Det skal der laves om på med europæiske industrikonsortier, fortæller han i dette interview.

Set, læst og hørt: Jesper Brix

Set, læst og hørt: Jesper Brix

Jesper Brix forbereder sit møde med indonesisk kultur gennem litteraturen og anbefaler en glimrende podcast, der spørger, hvor godt vi egentlig kender vores nærmeste.

Nyt job: Wilbek rykker op

Nyt job: Wilbek rykker op

Ulrik Wilbek skal som ny formand for KL’s socialudvalg tage fat der, hvor det gør ondt: Behovene stiger, og på det specialiserede socialområde løber udgifterne år efter år fra budgetterne.

Pensionskasser klar med milliardinvesteringer i velfærd

Pensionskasser klar med milliardinvesteringer i velfærd

POLITIK OG VELFÆRD Pensionskasser har i snart et årti investeret i miljø og klima. Nu afsætter flere og flere selskaber milliarder af kroner til sociale investeringer og byggeri af blandt andet friplejehjem. Vi skal både ”do business and do good”, siger Jon Johnsen, administrerende direktør for pensionskassen PKA.

Ekspert:  Pensionskasser lapper på velfærden

Ekspert: Pensionskasser lapper på velfærden

POLITIK OG VELFÆRD Pensionskasser betaler i stigende grad penge til danskere på førtidspension, dækker udgifter til fysioterapeuten og satser stort på forebyggelse. Selskaberne har en økonomisk interesse i at forebygge, vurderer professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen. 

Kunderne og medlemmer ejer størsteparten af pensionskasserne

Kunderne og medlemmer ejer størsteparten af pensionskasserne

POLITIK OG VELFÆRD I mange brancher ejer aktionærer flertallet af virksomhederne. Men i pensionsbranchen ejer kunderne oftest deres eget pensionsselskab. Det kan mærkes: Når kunderne bestemmer, bliver investeringerne mere grønne – og mere sociale 

Den private velfærd fylder mere og mere i Danmark

Den private velfærd fylder mere og mere i Danmark

POLITIK OG VELFÆRD 33.000 børn bliver i dag passet af private. Antallet af elever i fri- og privatskoler sætter rekord. Fagbevægelsen tilbyder deres medlemmer lønforsikringer. Grænsen for offentlig og privat velfærd er under hastig forandring i disse år.

Fik du læst? Det grønne skrotproblem

Fik du læst? Det grønne skrotproblem

GRØN OMSTILLING Omstillingen til grøn energi er en succeshistorie, men der er en bagside. Affaldet fra kæmpevindmøller, solceller og hundredtusinder af elbiler kommer til at hobe sig op. Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling, tager grundigt fat i den problemstilling i dette MM Special.

Hele uge 42 fremhæver vi gennemarbejdede og seriøse scenarier for fremtiden bragt i Mandag Morgen den seneste tid.

Fik du læst? Lovgivning som computerkode

Fik du læst? Lovgivning som computerkode

DIGITAL OMSTILLING I januar 2018 vedtog et samlet Folketing, at de danske myndigheder fremover er forpligtet til at lave såkaldt digitaliseringsklar lovgivning. Men kan vi gøre det, uden at forvaltningen af loven ændrer afgørende karakter? Det spørgsmål tager Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling, fat om i dette MM Special.

Hele uge 42 fremhæver vi gennemarbejdede og seriøse scenarier for fremtiden bragt i Mandag Morgen den seneste tid.

Fik du læst? Naturfolk er broen til fremtiden

Fik du læst? Naturfolk er broen til fremtiden

DIGITAL OMSTILLING Naturfolk lever primitivt, mens det moderne menneske har formået at opbygge et højt niveau af kompleksitet. Eller hvad? Måske kan oprindelige kulturer faktisk give os nogle svar på, hvordan vi skal gå fremtiden i møde. Det skriver Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling, om i denne artikel.

Hele uge 42 fremhæver vi gennemarbejdede og seriøse scenarier for fremtiden bragt i Mandag Morgen den seneste tid.

Fik du læst? Euroland 2030

Fik du læst? Euroland 2030

GRØN OMSTILLING EU-samarbejdet er i bevægelse, og retningen er klar: Finanspolitikken, udenrigs- og sikkerhedspolitikken, skattepolitikken og arbejdsmarkedspolitikken bliver i varierende grad mere fælles. Hvor bringer det EU hen i 2030? Det giver europaredaktør Claus Kragh og Simon Friis deres bud på i dette MM Special.

Hele uge 42 fremhæver vi gennemarbejdede og seriøse scenarier for fremtiden bragt i Mandag Morgen den seneste tid.

Fik du læst? Power-to-x kan forandre Danmark

Fik du læst? Power-to-x kan forandre Danmark

GRØN OMSTILLING Danmark er ved at hejse de grønne sejl, men hvor bringer det os hen i 2030? Det giver Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling, og europaredaktør Claus Kragh deres bud på i dette MM Special fra juni.

Hele uge 42 fremhæver vi gennemarbejdede og seriøse scenarier for fremtiden bragt i Mandag Morgen den seneste tid.

Stop digital selvfedme og kom ind i kampen

Stop digital selvfedme og kom ind i kampen

DIGITAL OMSTILLING Danmark er bagud med investeringer i de nye digitale teknologier som AI. Og langt bagud i forhold til det digitale kompetenceløft, vi har brug for. Momentum er nu.