Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

Selvfølgelig kan vi som danskere kun være stolte og respektfulde over, at vores danske kommissær, Margrethe Vestager, har fået en magtfuld post som ledende næstformand i den nye Europa-Kommission. Endnu mere interessant er det, at hun både fortsætter med sin nuværende opgave som konkurrencekommissær og oven i det får en enorm portefølje af opgaver, der følger med at skulle stå i spidsen for at få Europa op i gear, når det gælder digitaliseringen.

Det mest interessante er imidlertid ikke personligheden Vestager men den ambition, som den nye kommissionsformand, Ursula von der Leyen, beskriver i Margrethe Vestagers opgavebrev. For Vestager har fået sådan et officielt ansættelsesbrev, der beskriver forventningerne til det, hun skal tage sig af de næste fem år. Alle andre end Vestager ville nok få åndenød af det brev. New York Times serverede meget sigende denne overskrift til Vestagers nye position: ‘EU’s New Digital Czar: Most Powerful Regulator of Big Tech on the Planet.’

Kommissionsformanden har med udnævnelsen af sine to ledende næstformænd defineret klimaudfordringen, som Vestagers kollega, Frans Timmermans, får ansvaret for, og det digitale samfund som sine absolutte topprioriteter. Hvis det betyder, at EU virkelig skal til at sætte sin egen kraftfulde, digitale strategi med en koordineret industripolitisk, forskningsmæssig og teknologisk indsats de næste fem år, så er vi virkelig kommet et stykke vej. Så er Europa måske på vej ud af en digital tabertilstand i forhold til udviklingen i Kina og USA.

Login