Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

Selvfølgelig kan vi som danskere kun være stolte og respektfulde over, at vores danske kommissær, Margrethe Vestager, har fået en magtfuld post som ledende næstformand i den nye Europa-Kommission. Endnu mere interessant er det, at hun både fortsætter med sin nuværende opgave som konkurrencekommissær og oven i det får en enorm portefølje af opgaver, der følger med at skulle stå i spidsen for at få Europa op i gear, når det gælder digitaliseringen.

Det mest interessante er imidlertid ikke personligheden Vestager men den ambition, som den nye kommissionsformand, Ursula von der Leyen, beskriver i Margrethe Vestagers opgavebrev. For Vestager har fået sådan et officielt ansættelsesbrev, der beskriver forventningerne til det, hun skal tage sig af de næste fem år. Alle andre end Vestager ville nok få åndenød af det brev. New York Times serverede meget sigende denne overskrift til Vestagers nye position: ‘EU’s New Digital Czar: Most Powerful Regulator of Big Tech on the Planet.’

Kommissionsformanden har med udnævnelsen af sine to ledende næstformænd defineret klimaudfordringen, som Vestagers kollega, Frans Timmermans, får ansvaret for, og det digitale samfund som sine absolutte topprioriteter. Hvis det betyder, at EU virkelig skal til at sætte sin egen kraftfulde, digitale strategi med en koordineret industripolitisk, forskningsmæssig og teknologisk indsats de næste fem år, så er vi virkelig kommet et stykke vej. Så er Europa måske på vej ud af en digital tabertilstand i forhold til udviklingen i Kina og USA.

”I løbet af de næste fem år skal vi i Europa fokusere på at opretholde den digitale position, vi har. Indhente, hvor vi halter bagefter, og gå videre med nye generationer af teknologi. På samme tid skal vi sikre, at den europæiske måde at angribe tingene på er karakteriseret ved vores menneskelige og etiske tilgang. Nye teknologier kan aldrig betyde nye værdier,” hedder det i opgavebrevet til Vestager. Von der Leyen bebuder i øvrigt, at den nye Kommission selv skal tage den digitale arbejdsmetode til sig og blive papirløs.

På  Vestagers to-do-liste står der, at hun skal udarbejde en langsigtet strategi for Europas industrielle fremtid. Her ligger der allerede en beslutning om at etablere en fond med knap 70 milliarder kroner, som skal bruges til digital udvikling. Den beslutning skal nu effektueres. Hun skal lave en ny SMV-strategi, der har fokus på digitalisering. Hun skal sikre, at civil-, forsvars- og rumindustrierne arbejder sammen.

I løbet af de første 100 dage skal Vestager koordinere arbejdet med en europæisk tilgang til kunstig intelligens, herunder de menneskelige og etiske implikationer af AI. Der var den igen, den med de menneskelige og etiske implikationer. Hun skal se på, hvordan ikkepersonaliserede data kan bruges til at udvikle nye teknologier og forretningsmodeller. Hun skal koordinere arbejdet med at lave en ny Digital Services Act. Det handler om intet mindre end en ny fælles EU-regulering af al e-handel på nettet og herunder forbrugerbeskyttelsen.

Endelig skal hun koordinere EU’s arbejde med at finde frem til konsensus på internationalt plan om en digital beskatning inden udgangen af 2020 eller foreslå en fair europæisk skat, hvis det ikke lykkes at blive enige på verdensplan. En gigantisk opgave, som flere EU-lande med stigende utålmodighed venter på, skal falde på plads. Og så skal hun lige løfte opgaven som konkurrencekommissær ved siden af.

Der må lyde den håbefulde opfordring til Margrethe Vestager, at hun ikke nøjes med at sætte gang i en hel masse økonomiske puljer til digital omstilling af europæisk industri og en hel masse teknologisk forskning, men at der rent faktisk fra hendes nye magtposition i spidsen for at definere Europas digitale fremtid kommer en klar strategisk sigtelinje. Hvordan er det, vi i Europa tænker mennesket først i forhold til teknologien, tænker beskyttelsen af privatlivet før kommerciel udnyttelse af data, tænker forbrugerrettigheder, tænker ny teknologi ind i den grønne omstilling og tænker udnyttelsen af kunstig intelligens som en vej til at forbedre og modernisere både den offentlige og den private sektor og menneskers liv.

Der er kun et at sige: Held og lykke med opgaven, Vestager.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu