Historien i tal

Folk i job fraflytter udkanten og folk uden job kommer til

Flyttemønstrene mellem landets kommuner har stor betydning for forskellene i beboersammensætningen. Særligt på Sjælland er der en markant tendens, viser en kortlæg fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd

Thomas Hedin

Flyttemønstrene mellem landets kommuner har stor betydning for forskellene i beboersammensætningen. Særligt på Sjælland er der en markant tendens: Personer i job er fraflyttet Vestsjælland og Lolland-Falster og er flyttet til kommunerne omkring hovedstaden.

Samtidig er personer uden job rykket den anden vej fra kommuner omkring hovedstaden til Vestsjælland og Lolland-Falster.

Udviklingen er medvirkende til at polarisere og dele Danmark mellem vækstområder og udkantsområder, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af en analyse.

I analysen kortlægges det, hvordan flyttemønstre mellem kommuner over en 25-årig periode har påvirket beboersammensætningen i landets kommuner frem til i dag. Personer i job er fraflyttet Vestsjælland og Lolland-Falster og er flyttet til kommunerne omkring hovedstaden. Samtidig er personer uden job rykket den anden vej.

Top-15 over kommuner med størst nettotilflytning og top-15 over kommuner med størst nettofraflytning af kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, 1990-2015, pct.

 

Generelt er de beskæftigede rykket fra udkantsområder til hovedstadsområdet og Østjylland. I de kommuner, hvor nettofraflytning af beskæftigede er størst, svarer det til 20-30 pct. af befolkningen bosat i kommunen i dag. Dér hvor nettotilflytningen af beskæftigede er størst, svarer det til omkring 15 pct. af befolkningen i kommunerne i dag, skriver AE i analysen.

Læs hele analysen her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu