Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Den vigtigste årlige undersøgelse af tillid viser, at der overalt i verden bliver stadig større afstand mellem en relativt tillidsfuld 'informeret' del af befolkningen og 'masserne', som er langt mere mistroiske over for regeringer og medier.

Peter Hesseldahl

Det amerikanske konsulent- og PR-bureau Edelman har siden 2000 lavet en stor årlig undersøgelse af graden af tillid i samfundet – den kaldes et 'tillidsbarometer'. Undersøgelsen omfatter over 30.000 personer i 27 lande, som vurderer deres tillid til samfundets institutioner som regeringen, medierne, virksomheder og ngo’er.

I tillidsbarometeret skelner man mellem 'massebefolkningen' og den 'informerede offentlighed', som er dem, der har taget minimum en college-uddannelse og er i den øverste fjerdedel mht. indkomst. De informerede udgør 16 procent af hele befolkningen.

Det viser sig, at der er ret store, og voksende, forskelle på de to grupper. De informerede har langt større tillid til samfundets institutioner – den samlede tillidsscore for de informerede er 65 procent, hvorimod den kun er 49 procent for massebefolkningen.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu