Gør iværksætteri til en folkesag

Hvis Danmark skal ud af vækstkrisen, skal vi øge antallet af business angels i Danmark samt frigive mere risikovillig kapital fra business angels til unge iværksættere, der arbejder med disruptive teknologier.

Jeg har en vision om en ny investeringskultur i Danmark, hvor det bliver lige så normalt for danske privatinvestorer at blive medejere af små, unoterede iværksættervirksomheder eller small-cap-selskaber, som det i dag er at investere i store selskaber via pensionsopsparingen eller investeringsforeninger.

Verden står på tærsklen til den 4. industrielle revolution. Konstante teknologiske landvindinger – fra 3D-printning, til robotteknologi og kunstig intelligens – kommer til at forandre vores samfund på utrolige måder, i et vildt tempo og i et omfang, som vi ikke har set før.

Revolutionen skaber uanede muligheder for de virksomheder og lande, som er bedst til at skabe vækst og arbejdspladser gennem innovation. Omvendt risikerer de, der sover i timen, at blive efterladt på perronen. Tænk blot på virksomheder som Kodak, Nokia eller Blockbuster, som på kort tid fik hevet tæppet væk under sig som følge af den hastigt tiltagende digitale udvikling.

Slipper Danmark ud af vækstfælden?

Derfor giver det anledning til dybe panderynker, at Danmark de seneste år er rutsjet fra en 1. til en 15. plads på World Economic Forums liste over lande, som er bedst til at udnytte it til at skabe vækst. Alt imens lande som Finland og Sverige har styrket deres højteknologiske førerposition, har Danmark hvilet på laurbærrene i en verden, hvor status quo simpelthen ikke slår til.

Sats på iværksættertalenter

Vores unge iværksættertalenter – kald dem millennials eller Generation Y – udgør en stor del af den talentmasse, vi skal satse på, hvis danske virksomheder skal være i stand til at konkurrere med udlandet og sikre fundamentet for fremtidens velfærd.

Vi har rigtig mange unge, som prøver kræfter med iværksætteri, men desværre alt for få, som ender med at realisere deres fulde potentiale. Selvfølgelig er det iværksætternes lod at fejle, måske endda flere gange, inden de opnår succes. Men forudsætningen er, at staten skaber de rigtige rammer for, at iværksætterne kan udfolde sig. I dag er situationen den stik modsatte.

Når Danmark taber terræn på det højteknologiske felt, skyldes det ikke mindst, at unge startups mangler adgang til den risikovillige kapital, det kræver at udvide forretningen og ekspandere på globale markeder.

Et særligt problem herhjemme er, at danske business angels investerer færre penge, end de ellers ville have gjort, pga. Europas mest investorfjendske skatteregime med bl.a. iværksætterskatten på udbytter, aktieskatter, som er helt ude af trit med vores nabolande, og den asymmetriske beskatning af gevinster og tab. Tilsammen betyder det færre penge til danske startups. Lå vi på europæisk gennemsnitsniveau, ville der være dobbelt så meget kapital til rådighed til vækstlaget. Med den opsparing, vi har i Danmark, ville potentialet være at ligge langt højere end Europa-gennemsnittet.

Politisk handling

Der er derfor brug for politisk handling, hvis Danmark ikke skal fortsætte med at være leverandør af lovende højteknologiske virksomheder til London, Berlin og Silicon Valley og skal kunne beholde flere af fremtidens vækstvirksomheder selv.

Vi har stolte traditioner for at skabe store globale virksomheder såsom Carlsberg, Mærsk og Novo Nordisk, der skaber vækst og velstand i Danmark. Men ikonvirksomhederne blev grundlagt af vores bedste- og oldeforældre, og sandheden er den, at vi næsten er gået i stå herhjemme, når det gælder om at skabe nye giganter. Kun 2 ud af de 26 største danske virksomheder er startet siden 1995. Det er et markant lavere niveau end i USA og viser, at vores vækstlag ikke har internationalt konkurrencedygtige rammebetingelser.

Det er ikke, fordi der mangler talent eller ideer i Danmark. Problemet er, at mange af de mest lovende startups flytter væk, og at for få iværksættere herhjemme formår at skalere deres virksomheder, så de kan konkurrere globalt. I modsætning til Sverige, Finland og Storbritannien har Danmark historisk ikke været dygtige til at udvikle og holde fast i de unikke vækstvirksomheder med potentiale for at nå en værdi på 1 milliarder dollar – de såkaldte enhjørninger eller unicorns.

For nylig fik Danmark med salget af it-virksomheden Sitecore lykkeligvis sin allerførste business angel unicorn. Men hvis vi skal nå op på antallet af unicorns i vore nabolande, kræver det ikke mindst, at vi sætter aktiebeskatningen ned på samme niveau som i resten af Skandinavien. Samfundsgevinsten vil være flere investeringer, højere produktivitet og flere innovative private arbejdspladser.

Iværksætteri som en folkesag

Hvis vi skal holde på flere af vores unge iværksættertalenter og skabe flere globale vækstvirksomheder, skal vi gøre investeringer i iværksætteri til en folkesag. Det indebærer et opgør med tilstanden i dag, hvor danskerne næsten kun investerer via pensionskasserne.

Det danske skattesystem favoriserer passive investeringer gennem pensionsopsparingen med en lav PAL-skat på 15,3 pct. Omvendt beskattes private, der ønsker at investere direkte i iværksætteraktier, med op til 42 pct. På den måde er den stærke og i øvrigt velindtjenende danske pensionssektor faktisk blevet en hæmsko for de unge iværksættere, fordi de store aktører dræner markedet for seed-kapital.

Løsningen er ikke at straffe pensionsselskaberne, men derimod at gøre markedet for private investeringer uden for pensionssystemet mere attraktivt. Danskerne råder over knap 1.000 milliarder kr., som enten samler støv på en bankkonto eller er indsat på private kapitalpensioner. Lad os bringe langt flere af disse midler i spil til investeringer i danske startups, f.eks. ved at indføre et investorfradrag for investeringer i iværksætteri.

Forrige artikel Vil du vokse – så flyt til Silicon Valley! Næste artikel Vækstens muligheder og forbandelse

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

LEDELSE I integrations- og udlændingedebatten får mennesker hurtigt prædikater som ’varmt hjerte’ eller ’følelseskold’. For ministre gælder oftest det sidste, således også for Rikke Hvilshøj, der blev kendt som isdronningen. Selv mener hun, at hun havde masser af empati med sig i jobbet, men balancen mellem empati og regler er vanskelig at formidle og ender hurtigt som to tungers tale.

Lederskabets største udfordring efter covid-19

Lederskabets største udfordring efter covid-19

LEDELSE At bedrive lederskab efter coronakrisen er at gribe muligheden for at skabe reelle forandringer. skriver Jim Hagemann Snabe i et indlæg, der har karakter af en programerklæring fra bestyrelsesformanden for Siemens og Maersk. I stedet for at genopbygge de virksomheder og de økonomier, vi havde før covid-19, bør vi træde et stort skridt ind i en bedre fremtid, mener Snabe. Mottoet er: Renewal, not return.

 Er der en rød linje for Kina?

Er der en rød linje for Kina?

KOMMENTAR Danmarks spionchef advarer mod at være naiv i forhold til Kina. Imens låner politikere pandaer til zoo. Nu må regeringen vove at tale åbent om, hvor grænsen går i forhold til at samarbejde med Kina.

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

GRØN OMSTILLING Landbruget er en af de helt store klimasyndere, og et CO2-neutralt landbrug kan virke som en fjern utopi. Tre aktører kommer her med deres bud på, hvordan Danmark kan leve op til målet om CO2-neutralitet i 2050.

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

GRØN OMSTILLING Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.