Nyt Job til  
Lasse Harkjær

Han skal sikre Kongehusets fremtidige legitimitet

NYT JOB Den tidligere militærmand Lasse Harkjær skal som ceremonimester understøtte Kongehusets rolle som en vigtig del af det danske brand på den globale scene.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Lasse Harkjær

Hvem? Lasse Harkjær

Hvilket job? Ceremonimester i Kongehuset

Hvorfra? Chef for Dronningens Adjudantstab

Baggrund

2017: Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen (1. januar 2017)

2013: Chef for Dronningens Adjudantstab

2005: Chef for Den Kongelige Livgarde

2004: Oberst

2002: Sektionschef i Forsvarskommandoen

1997: Bataljonschef ved 1. Livgardebataljon

1997: Oberstløjtnant

1991: Major

1986: Kaptajn

Den største udfordring?

Som ceremonimester skal Lasse Harkjær varetage en historisk rolle i Kongehuset, der går tilbage til enevældens tid: at understøtte Kongehusets ansigt udadtil. Hans opgave bliver således at udvikle og afvikle en lang række af Kongehusets traditionsrige arrangementer som nytårskure, statsbesøg, udlandsbesøg og eksportfremstød. Her handler det dels om at styrke Kongehusets position som en samlende og vigtig dansk kulturinstitution, dels om at understøtte Kongehusets rolle som en vigtig del af det danske brand på den globale scene. Særligt de senere år har Kongehuset fået tildelt en vigtig rolle i hele udenrigstjenestens eksportfremmeindsats, og repræsentanter fra Kongehuset er blevet kutyme, når erhvervsdanmark begiver sig ud på eksportfremstød – en rolle, som eksperter, embedsmænd og erhvervsfolk ser store gavnlige økonomiske effekter af for dansk økonomi og erhvervsliv.

Lasse Harkjær træder også ind i en institution, der er ved at gøre klar til et generationsskifte, hvor kronprinsen de kommende år for alvor skal køres i stilling til en dag at overtage tronen. De yngre generationer kommer mere i fokus og vil overtage flere aktiviteter, ligesom ceremonier og officielle begivenheder skal nytænkes. Eksempelvis har det flere gange været på tale, at statsrådet – den begivenhed, hvor alle nye love og regeringsbeslutninger forelægges for og underskrives af den regerende konge eller dronning – skal nedlægges ved et kommende generationsskifte i Kongehuset. Andre royale aktiviteter og funktioner vil ligeledes skulle tilpasses den nye generation – med respekt for historien og de traditioner, som Kongehuset bærer med sig.

Hvor overbevisende generationsskiftet vil ske, hvor stort fraværet af dronning Margrethe vil opleves, og i hvilket omfang de officielle aktiviteter fortsat kan nyde bred offentlig opmærksomhed, vil være afgørende for Kongehusets fremtidige legitimitet i befolkningen.

Corona har også ramt Kongehusets aktiviteter, og mange traditionsrige begivenheder har måttet aflyses eller nytænkes. Trods vacciner hærger pandemien stadig globalt, og den vil i den kommende tid stadig være et parameter, som den nye ceremonimester skal indtænke i forhold til Kongehusets deltagelse i eller afholdelse af arrangementer, som ofte samler mange mennesker.

Løsningen på den udfordring har givetvis mange digitale elementer. I det hele taget har Kongehuset de seneste år været igennem en mindre digital transformation og er godt til stede på sociale medier. Når den tidligere militærmand 1. juli træder ind i rollen som ceremonimester, skal han derfor også sørge for at udvikle Kongehusets digitale tilstedeværelse.

Omtalte personer

Lasse Harkjær

Afgående ceremonimester, Kongehuset (1/4-24), kommende stabschef, H.M. dronning Margrethes Hof
oberst (2004), oberstløjtnant (1997), major (1991), kaptajn (1986)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu