Har du et navigationssystem til den digitale tidsalder?

Den bedste måde at forudsige fremtiden på er ved at skabe den. Men hvordan kan ledere overhovedet forstå de skift, vi oplever i samfundet, uden at have et opdateret navigationssystem til at leve og lede efter i en digital tidsalder?

Da Juan Manuel Fangio nærmede sig det blinde Tabac-sving i 1950-udgaven af Monacos formel-1-grandprix, sænkede han farten. Som racerkører og femdobbelt verdensmester var han trænet til først at bremse ned i sidste øjeblik, men intuitivt skiftede hans fod fra gaspedalen til bremsen, før det var nødvendigt. Han var ikke bevidst om, hvorfor han gjorde det, men faktum er, at han gjorde det. Og det reddede hans liv. Nedbremsningen skånede ham fra at hamre direkte ind i den gruppe af konkurrenter, der var fanget i et sammenstød, og som ventede ude af syne rundt om hjørnet. Eftertiden har senere karakteriseret hans handling som et mirakel.

Men hvorfor satte han farten ned?

Fangio havde i sin karriere indsamlet nok data til at vide, at der var noget galt i Tabac-svinget. I hans underbevidsthed lyste de røde lamper et splitsekund, før den forreste del af hjernens frontallap reagerede på faren. Han sænkede farten, fordi han registrerede, at farven på tilskuerpladserne var anderledes end normalt. Han så tilskuernes nakker og ikke deres ansigter, da de alle havde deres øjne rettet mod ’ulykkesstedet’ i den modsatte retning.

Ligesom Fangio skal lederne have deres øjne på fremtiden og skanne verden for signaler, der gør det muligt at se, hvad der sker rundt om næste hjørne. At kunne søge, forstå og udnytte den rette information er en forudsætning for at kunne navigere, være adaptiv og træffe de rette beslutninger som leder i det 21. århundrede.

En forvrænget virkelighed

Vi lever i en verden, der i stigende grad kræver, at vi er i stand til at forbinde koncepter, specialer, mennesker og ideer, hvor ingen andre ser mulige forbindelser. Et informeret perspektiv er vigtigere end nogensinde for effektivt at kunne foregribe og skabe mening i en foranderlig verden.

Den bedste måde at forudsige fremtiden på er ved at skabe den. Men hvordan kan ledere overhovedet forstå de skift, vi oplever i samfundet, uden at have et opdateret navigationssystem til at leve og lede efter i en digital tidsalder?

Metaforisk sagt bruger alt for mange ledere gamle kort fra den industrielle tidsalder som guide. Genopfindelse og relevans i det 21. århundrede trækker i stedet på vores evne til at tilpasse vores måde at tænke, lære, gøre og være på. I 1946, skrev Jorge Luis Borges og Adolfo Bioy Casares et kort essay kaldet ’Om Videnskabens Nøjagtighed’. Det er en historie om et imperium, hvor landets ledere sender kartografer ud for at kortlægge territoriet. Kartograferne udarbejder et kort, der er så detaljeret, at det ender med at dække hele imperiet 1 til 1. Kortet mister dermed sin mening og forårsager i sidste ende imperiets undergang.

Historiens morale er, at vi som mennesker i vores søgen efter vished og kontrol ofte ender med at forveksle vores opfattelse af virkeligheden med selve virkeligheden. Vi fokuserer på kortet frem for på landskabet foran os. Sat ind i en organisatorisk virkelighed ender nøje planlagte systemer og processer med at blive virkeligheden, frem for at vi løfter blikket og lærer at leve med et skiftende terræn.

En ensidig fiksering på risikostyring og kontrol af kompleksitet har ofte utilsigtede konsekvenser. I stedet for at klamre sig til uopdaterede managementredskaber og tænkning, der bunder i industrisamfundets logik, skal lederne i stedet blive fortrolige med at leve i en tilstand af konstant tilblivelse. Det er en evig beta-tilstand, hvor balance og fremskridt skabes gennem bevægelse. Simone de Beauvoir er inde på det i bogen ’En tvetydighedens moral’, hvor hun skriver, at livet består i både at forevige sig selv og overgå sig selv. Hvis alt, hvad vi gør, kun opretholder os selv, så lever vi kun for ikke at dø.

Svøm eller synk til bunds

Ifølge en amerikansk undersøgelse foretaget af Radicati Group sender eller modtager videnarbejdere mere end 125 e-mails i løbet af en arbejdsdag. Det er en e-mail hvert fjerde minut. Der udgives mere end 300.000 bøger hvert år i USA uden at tælle selvudgivelser med. The New York Times indeholder på en normal ugedag flere informationer end vores forfædre ville have stødt på i deres levetid i det 17. århundrede. Hvert øjeblik udsættes vi for knap fire millioner impulser, men vi er kun i stand til at bearbejde 2.000 af dem. Spørgsmålet er, hvilke af de 2.000 impulser du tager til dig? Er det de rette? Er du i stand til at fokusere og finde svar i en verden, hvor informationsmængden vokser eksponentielt?

I bogen Innovation og ledelse skriver den danske læge og hjerneforsker Kjeld Fredens, at den kompetente leder er sin egen læremester, før han/hun er andres. I en digital virkelighed betyder det, at du som leder er nødt til at forholde dig til den stigende informationsmængde, for dine medarbejdere lider allerede under den. Og konsekvensen er faldende produktivitet, motivation og i yderste konsekvens stress. Hvis ikke du som leder har et navigationssystem til kontinuerligt at lære nyt og navigere i en informationsrig verden, hvordan kan du så træffe strategiske valg på vegne af din organisation, som imødegår den udfordring?

Du skal lære, aflære og genlære

Der er et stærkt behov for, at personal knowledge mastery sættes på dagsordenen i enhver organisation, der arbejder med viden. Bær over med den engelske betegnelse, som kun bruges, da nuancerne går tabt i en fordansket udgave. Den amerikanske futurist Alvin Toffler er citeret for at sige, at analfabeterne i det 21. århundrede vil være dem, der ikke kan lære, aflære og genlære. I takt med at digitale teknologier skaber helt nye måder at indsamle og bearbejde informationer på, er ledere tvunget til at tage et aktivt ansvar for at bruge teknologien rigtigt.

Personal knowledge mastery tager udgangspunkt i social læring og digital dannelse. Det bygger på et enkelt princip om at bruge digitale værktøjer til at søge, forstå og dele viden. Lad os se nærmere på de tre hjørnesten:

SØG: Handler om at aflære og genlære måden, du indtager information på – både gennem dine nyhedskilder og dit netværk. Hvis du læser samme avis, ser samme nyheder på tv og kun omgås mennesker, der ligner dig selv, eller hænger ud med andre danskere i sociale netværk, hvis du arbejder internationalt, er du allerede bagud på point i en forbundet og global tidsalder. Sociologerne Christoph Ellersgaard og Anton Grau Larsens analyse af Danmarks magtelite er i den sammenhæng et alvorligt faresignal om, hvor monokulturelt dansk erhvervsliv er.

I dag er det muligt at bruge digitale værktøjer som appen Feedly til at filtrere og finde de rette informationer – fra præcis de medier og mennesker, der deler information, som er vigtig for dig. Det svarer til at trawle internettet for informationer. Værdien af det, du fanger, afhænger af, hvor bredmasket et net du bruger, og hvor du kaster det ud henne. Med Feedly kan du skabe dit eget personlige nyhedsmedie, som er tilgængeligt 24/7/365, og du kan bruge det, når du er på farten, via din smartphone. Ved at være forbundet i personlige og digitale netværk som eksempelvis Twitter eller LinkedIn kan du opbygge lytteposter i hele verden, som hjælper dig med at opfange de rette signaler og gøre dig klogere.

FORSTÅ: Handler om, hvordan du reflekterer over og forstår den information, du indtager. Ved eksempelvis at skrive en blog er du nødt til at tænke over din tænkning. Det er her, du gør de informationer, som du indtager, forståelige for dig selv og anvendelige for andre. Howard Gardner karakteriserer dette som ”the synthezing mind” i bogen ’Five Minds for the Future’. Forståelse er knyttet til kritisk tænkning, vurdering og validering af, hvordan dit verdensbillede og dine informationskilder farver måden, du træffer beslutninger på.

DEL: Handler om, hvordan du deler dine synspunkter og indsigt i relevante fora og samtaler med andre – og derved lægger nye lag til din egen viden og sikrer, at din organisation handler på den rette viden. Ved at dele din viden gennem sociale netværk eller gennem digitale kanaler i din organisation, er du nødt til at tænke i, hvordan du præsenterer din viden og gør den forståelig for andre. For at andre kan se, hvad du står for og beskæftiger dig med, er du også nødt til at arbejde med, hvordan du formulerer dit eget narrativ, så andre kan forstå, hvem du er, og hvordan du kan tilføre dem værdi.

Lyt på forskellige frekvenser

Døgnet har kun har 24 timer. Personal knowledge mastery handler ikke om at finde ny tid, men om at bruge din tid anderledes og meget mere effektivt; om at aflære for at genlære. Min erfaring er, at det kan læres – selv af ledere uden kendskab til digitale værktøjer – på, hvad der svarer til en arbejdsuge spredt over et halvt år. I tilgift får du et system til livslang læring, som du vil have glæde af resten af dit arbejdsliv.

Ved at arbejde strategisk med personal knowledge mastery kan organisationer blive en sansende og lærende organisme, der ser og lytter på forskellige frekvenser, skanner horisonten og evner at handle klogt på forkant af fremtiden i en verden, hvor landskabet hele tiden ændrer sig. Nøjagtig som Juan Manuel Fangio beviste det i Monacos Grandprix i 1950.

 

Forrige artikel Haves: økonomer – ønskes: antropologer Næste artikel Fem ubekvemme sandheder om fremtidens arbejdsmarked
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.