Har Sverige løsningen på dansk vækstkrise?

Færre danske virksomheder kommer ind i højvækstforløb, mens svenskerne sprøjter den ene milliardvirksomhed ud efter den anden.

Danmark bør efterligne sin nordiske storebror Sverige mere, hvis vi for alvor skal have gang i vækstkedlerne. Mens dansk økonomi reelt ikke er vokset siden 2006, har Sverige, som det eneste nordiske land, haft en vækst over OECD-gennemsnittet. Og svenskerne er blandt Europas absolut bedste, når det gælder om at skalere nye virksomheder op til internationale milliardforretninger. Det viser en række nye analyser af vækst og iværksætteri i Europa fra blandt andet det internationale konsulenthus Boston Consulting Group, BCG.

Rapporten ’Nordic Agenda 2016’ udpeger bl.a. evnen til at skabe nye store multinationale selskaber som en afgørende vækstdriver for de skandinaviske lande. Og undersøgelsen afslører i den sammenhæng Danmark som nordisk bundskraber i forhold til at skabe og udvikle nye virksomheder.

Kun 8 procent af de store danske virksomheder er skabt inden for de seneste 20 år, mens 15 pct. af vores nordiske storebror Sveriges største virksomheder er stiftet efter 1995. Og både Sverige og Norge har siden 2008 generelt været bedre til både at skabe nye startups og til at få smv’er til at vokse.

Hent PDF

Forrige artikel Danmarks uudnyttede robotpotentiale Danmarks uudnyttede robotpotentiale Næste artikel Kommunale veje til god integration Kommunale veje til god integration