Hej kaffeelsker, skal din kop gøre en forskel?

Fattigdom. Klimaforandringer. Unfair arbejdsvilkår. Kaffebønderne i nogle af verdens fattigste lande har meget at kæmpe imod, men de behøver ikke at kæmpe alene. I weekenden holder Fairtrade Verdens Største Kaffepause. Jeg håber, at du vil være med.

Når jeg laver kaffe i den kommende weekend, sker det af en ekstra særlig grund. Jeg deltager i Verdens Største Kaffepause sammen med min familie. Vores mål er at drikke mindst en kop kaffe mere end vores naboer.

Verdens Største Kaffepause er Fairtrades første internationale kampagne, som samler kaffeelskere fra mere end 20 lande. Det sker for at vise kaffebønderne i nogle af verdens fattigste lande, at vi er mange, som støtter dem i deres kamp mod klimaforandringerne.

Verdens Største Kaffepause

Hvad: Verdens Største Kaffepause er en international kampagne, hvor målet er at drikke 100 millioner kopper Fairtrade-kaffe.

Hvornår: 14. og 15. maj.

Hvorfor: Kaffebønderne står over for store udfordringer på grund af klimaforandringer og kan hverken producere samme kvalitet eller mængde kaffe som før. Kaffepausen sætter fokus på problemet og støtter op om kaffebøndernes kamp.

Sådan deltager du: Drik en kop Fairtrade-kaffe og registrer dig på fairtradechallence.org.

For kaffebønderne er blandt dem, der er allerhårdest ramt af klimaforandringerne. Det ændrede klima resulterer i ekstremt og uforudsigeligt vejr, tørke, oversvømmelser og plantesygdomme. Det rammer kaffebuske særligt hårdt, da de er yderst sensitive over for bare små temperaturudsving.

I Central- og Sydamerika kæmper bønderne med en plantesygdom, der hedder bladrust, og som spreder sig hastigt på grund af de stigende temperaturer. Bladrust går i kaffebuskene, og mange bønder har været nødt til at fælde deres kaffebuske på grund af sygdommen.

Et Fairtrade-kaffekooperativ i Malawi rapporterer for eksempel, at klimaændringerne har udslettet næsten halvdelen af deres 10 millioner kaffebuske. Og stort set hver eneste gang, vi er i kontakt med bønderne, bringer de klimaforandringerne op, fordi de oplever det som den største trussel mod deres levebrød.

En verden uden kaffe

Konsekvenserne er så vidtrækkende, at vi kan ende med at føle dem helt herhjemme i Danmark. En nyere undersøgelse offentliggjort af the International Center for Tropical Agriculture (CIAT) viser, at kaffeproduktionen i nogle lande forventes at falde med op til en fjerdel allerede i 2050. Vi kan derfor regne med at skulle betale væsentligt mere for vores daglige koffeinfix i fremtiden, hvis vi overhovedet kan få fat på det til den tid.

Derfor er det så vigtigt, at vi får hjulpet kaffebønderne med at tilpasse sig det ændrede klima. Nu. Du og jeg kan hjælpe ved at købe kaffe, der bliver produceret med respekt for natur, miljø, den enkelte arbejder og bonde. Det valg tager du blandt andet, når du lægger en Fairtrade-mærket kaffe i indkøbskurven.

Det skyldes, at de bønder, der er med i Fairtrade-systemet, er sikret en minimumspris for deres kaffe samt en bonus. Bonussen kan de for eksempel vælge at investere i nye løsninger eller planter, der gør dem bedre rustet til at stå imod klimaforandringerne.

Jo flere kopper Fairtrade-kaffe vi drikker, jo mere kaffe kan bønderne sælge på Fairtrade-vilkår, og jo større bliver deres bonus og dermed mulighed for at klimatilpasse deres produktion. Så hver en kop tæller, og jeg håber meget, at du har lyst til at være med til at bakke op om dem i Verdens Største Kaffepause.

Sådan deltager du

Du kan blive en del af Verdens Største Kaffepause ved at drikke en kop Fairtrade-kaffe den 13.-15. maj og registrere din kaffe på hjemmesiden fairtradechallenge.org. Du kan også være med i en af de mange offentligt tilgængelige kaffepauser, som finder sted i løbet af weekenden.

Fredag den 13. maj kan du kigge forbi Hovedbanegården i København til en kop gratis kaffe og høre to mega seje rappere lave verdens længste kaffepause-rap-battle. Bor du i Odense, så kom forbi Huset på I. Vilhelm Werners Plads, hvor borgmester Anker Boye og jeg selv sparker Kaffepausen i gang. Du finder en oversigt over alle arrangementer på hjemmesiden fairtradechallenge.org.

Vores mål er at drikke mere end en million kopper kaffe på verdensplan i den weekend. Hvis det lykkes, vil det sende et stærkt signal til bønderne om, at vi er mange, der står bag dem. Men det vil også sende et stærkt signal til vores egne politikere om, at det her er en vigtig sag, som de er nødt til at støtte op om. Hvilket de langt fra gør i dag.

Kom nu ind i kaffekampen

Den seneste undersøgelse foretaget af researchcentret Danwatch i marts 2016 viser, at certificeret kaffe udgør mindre end 1 pct. af regionernes samlede kaffeindkøb. 1 pct.! Det ærgrer mig, at det offentlige Danmark ikke går forrest i kampen for at sikre, at mennesker og miljø på den anden side af jorden bliver behandlet på en fair måde. Især fordi der findes gode etiske alternativer, som de store kaffeleverandører til det offentlige allerede udbyder.

Nogle kaffeleverandører etablerer direkte samarbejde med kaffeplantager eller kooperativer, hvor forholdene holdes under opsyn. Andre kaffeleverandører køber deres kaffe fra certificerede kooperativer. Og Odense Kommune viser, at det rent faktisk kan lade sig gøre at hæve niveauet. Her udgør etisk certificeret kaffe 55 pct. af det samlede offentlige indkøb, og der bliver udelukkende serveret etisk kaffe på rådhuset.

Så kære beslutningstagere i det offentlige: Kom nu ind i kampen for en mere fair verden. I kan jo overveje at deltage i Verdens Største Kaffepause i weekenden og der tænke over, hvordan I får sat etisk kaffe på indkøbslisten.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu