Nyt Job til  
Anne Marie Damgaard

Hun skal samle grønne industrier i strid medvind

LEDELSE Lederen af det nye Center for Energilagring skal bidrage til at sikre, at Danmarks grønne energiteknologer får omsat deres viden til økonomisk bæredygtige forretningsmodeller.

Foto: Foto: Hanne Kokkegård
Claus Kragh

Anne Marie Damgaard

Hvilket job

Sekretariatschef ved Center for Energilagring under Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Hvorfra
Damgaard har været projektleder, konsulent og rådgiver på DTU.

Baggrund

51 år

Cand.mag. i fransk og historie, Københavns Universitet. Master i europæisk politik fra Institut des hautes études européennes, Université de Strasbourg (statskundskab).

2012-2020: Fundraising, projektleder for flere EU-projekter om klima-innovation, smarte byer og energioptimering på DTU.

2004-2012: EU-chef i Dansk Erhverv, grundlagde Dansk Erhvervs Bruxelles-kontor.

2001-2004: Konsulent hos det amerikanske Public Affairs firma Fleisman-Hillard, Bruxelles.

Største udfordring? 

Energilagring er en af den nære fremtids mest lovende industrier. Det gælder både globalt, i Europa og herhjemme i Danmark, hvor en stribe af Danmarks dygtigste virksomheder er stærkt engagerede i at udvikle de teknologier, der vil gøre det lettere og billigere at lagre den vedvarende energi, der produceres, som vinden blæser – og som solen skinner.

Der er med andre ord strid medvind for alt, hvad der har med energilagring at gøre. Og dét bliver den paradoksale udfordring for Anne Marie Damgaard, der netop er tiltrådt som sekretariatschef for Center for Energilagring under Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV.

”Det er et fantastisk område med mange meget stærke spillere – både på universiteterne og i virksomhederne. Det er i sig selv en gave. Men det er også klart, at det i høj grad kommer til at handle om at få de her mange aktører til at spille tæt sammen med erhvervsorganisationerne og energiklyngerne. At de byder ind med det, de kan,” siger Damgaard, der har en baggrund som projektmager og fundraiser hos DTU og før det som erhvervslobbyist i Bruxelles.

Det er en bevilling på knap 11 millioner kroner fra Industriens Fond, der gør det muligt at etablere Centret for Energilagring under ATV.

”Der er mange forskellige teknologier i spil, og der er rigtig mange muligheder. Men teknologierne er generelt fortsat kostbare. Så det handler om, at omkostningerne skal ned, så teknologierne kan markedsføres over for de virksomheder herhjemme og internationalt, som skal bruge dem,” siger Anne Marie Damgaard.

Lagring af energi sker groft sagt på fire måder: I batterier, i brint via elektrolyse eller i termisk eller mekanisk lagring. Elektrolysen er nøgleteknologien i tidens megen snak om såkaldt Power to X, hvor man omdanner eksempelvis vindstrøm til brint eller til flydende brændsler.

”Der er mange, der taler om, at lagring af energi kan blive et nyt erhvervseventyr som vindmøllerne. Og det ER enormt spændende. Og det er især vigtigt, at vi også arbejder for at involvere de små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der vil kunne byde ind som underleverandører – i lighed med vind-industrien.”

Anne Marie Damgaard roser både politikere og erhvervsorganisationer for at have et skarpt blik for vigtigheden af energilagring, og hun gør det klart, at Danmark skal holde sig for øje, at andre lande i Europa som Holland, Tyskland og Frankrig også satser kraftigt på disse teknologier. Der er masser af konkurrenter derude, så danske politikere skal kende deres besøgelsestid.

Omtalte personer

Anne Marie Damgaard

Sekretariatschef, Center for Energilagring, Akademiet for de Tekniske Videnskaber
kandidat i EU-politik (University of Strasbourg 1996), cand.mag. i historie og fransk (Københavns Uni. 1997)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu