Hvor finder du din inspiration?

Menneskets evne til at blive inspireret formår under de rette omstændigheder hele tiden at udmønte sig i kreativitet og innovation, der bringer verden fremad.

En dag i begyndelsen af 1940’erne lagde den kemiuddannede Helen Barnett Diserens mærke til, hvordan blækket flød fra hendes kuglepen. Som leder af et researchlaboratorium hos farmaceutvirksomheden Bristol Myers i New York fik det hende til at overveje, om det samme kunne fungere for andre lignende væsker. Det kunne det, og Helen Barnett Diserens opfandt roll-on deodoranten, som er blevet et af de bedst sælgende produkter på verdensplan.

Tusindvis af historier som Helen Barnett Diserens er årsagen til, at vi har bygget vores organisation og verdens største designpris, INDEX: Award, op omkring inspiration. Vi vil vise hele verden alle de fantastiske, bæredygtige design, der findes, og som adresserer ikke blot gode forretningsmuligheder men globale udfordringer, og dermed udvide behovet for endnu flere gode løsninger. Vi vil samtidig gerne være en modvægt til mainstreamnyheder, der alt for ofte kun formidler negative overskrifter, ved at dele den gode nyhed, at der faktisk findes løsninger på vores problemer.

Menneskehedens historie fortæller os, at homo sapiens formår at løse globale problemer via design. Menneskets evne til at blive inspireret formår under de rette omstændigheder hele tiden at udmønte sig i kreativitet og innovation, der bringer verden fremad.

Alligevel er vi stærkt udfordret lige nu – måske mere end nogensinde. Klimaforandringerne er måske den samlede menneskeheds hidtil største udfordring, fordi løsningerne kræver så store forandringer af vores adfærd – for eksempel klimarigtig energiforsyning, transport med udledning af færre drivhusgasser og mindre forbrug af kød, især oksekød.

Vi kan alle gøre verden til et bedre sted

Det er ikke blot en designudfordring, der kræver inspirerede mennesker verden over for at blive løst. Det er en samfundsudfordring, der formentlig overstiger alt, hvad menneskeheden tidligere har skullet løse.

Alligevel er mennesker blevet inspireret til at udvikle bæredygtige løsninger. Fra solcelleenergi, el-bilen og til kunstigt kød er der hele tiden nyt design, som tager livtag med problemet. Og som med klimaudfordringen således også med verdens andre store udfordringer – ulighed, sult, fattigdom, fedme, forurening, vandmangel, manglende uddannelse osv. – er der hele tiden inspirerede mennesker overalt på jorden, som tager udfordringerne op. INDEX: Award er sat i verden for at opmuntre, inspirere og tilskynde denne kreative udvikling, så vi kan få en verden af flere og bedre løsninger designet til at forbedre menneskers liv.

Generelt vil vi gerne inspirere så mange som muligt til både at efterspørge og udbyde bæredygtige designløsninger. For er der én ting, der står helt klart for os via vores arbejde med INDEX: Award og alle de fantastiske nomineringer til prisen, vi ser hver dag, så er det, at alle – uanset alder, uddannelse eller erfaring – besidder evnen til at gøre verden til et bedre sted. Det kan f.eks. ske via crowdsourcing, som er blevet et af den teknologiske tidsalders helt store kreative værksteder, hvor mennesker fra hele Kloden inspirerer hinanden, og som blandt andet har ført til udvikling af dronen. En opfindelse, som kan medvirke til at løse mange af verdens problemer.

Snublende kreativitet

For at kunne reagere på efterspørgslen på nye løsninger på verdens største udfordringer er der brug for to meget vigtige ting: Masser af inspiration og en appetit på hårdt arbejde. Vedholdende hårdt arbejde er således en forudsætning for succes, og det samme er evnen til at tilegne sig nødvendig viden og teknik. Sidstnævnte er i øvrigt evner, der kan kvantificeres og måles.

Men hvad så med inspirationen? Inspiration kan ikke måles og kan ikke defineres med almindelig logik. Alligevel kan de fleste af os genkende følelsen, når vi bliver inspireret. Den dejlige følelse, når alle brikker med et falder på plads. Følelsen af opløftethed, energien, der frigives og den pludselige fornemmelse af utallige nye muligheder. I det øjeblik, hvor inspirationen tager os til en forbløffende ny indsigt, glemmer vi let de skønne spildte kræfter og forsøg og drøner ad helt nye spændende veje på vej mod den ultimative løsning – det kan være på globale problemer, eller måske blot et lille skridt i den rigtige retning. Men følelsen er den samme.

Der findes kun få ægte genier – vores største opfindere, designere og kunstnere – i verden, som tilsyneladende har indre, uudtømmelige reservoirs af inspiration at trække på, mens resten af os må forlade os på at få vores inspiration fra eksterne kilder. For at skabe, innovere og udvikle bliver vi andre dødelige nødt til at snuble over lige præcis dét lille stykke information, der kan kickstarte en ide for os.

For Helen Barnett Diserens var det kuglepennen, der lækkede blæk, for George de Mestral (opfinderen af Velcro, red.) var det de genstridige burreblomster, der hagede sig fast i hans hunds pels, en aften de var ude at gå tur. Hvad er det for dig?

Forrige artikel Den ansvarsfulde iværksætter Næste artikel Hokuspokus – mig selv i fokus