Innovationscenter: Fremtidens sundhedssystem skifter fra sundhedspleje til sundhedsfremme

Sundhedssektoren, som vi kender den i dag, står over for store ændringer. Digitale sundhedsløsninger vil betyde, at fokus skifter fra sundhedspleje til sundhedsfremme. Udviklingen er tydelig, når man ser på aktiviteten i Bostons økosystem af innovative sundhedsvirksomheder.

Af Joan Hentze
Chef for Det Danske Innovationscenter i Boston

Vores nuværende sundhedssystem bygger på en model, hvor en patient, der er syg, går til lægen, hvorefter lægen hjælper patienten med at blive rask igen. Man kan sige, at systemet er bygget til at finde en løsning på et problem, der allerede er opstået.

Men i de kommende år vil sundhedssystemet undergå en fundamental forandring, hvor fokus skifter til forebyggelse og på at holde patienterne sunde og raske – fremfor først at reagere, når de er blevet syge.

Data omkring patientens helbred bliver den afgørende faktor i denne ændring. Konstant monitorering af eget helbred gennem udstyr som smartphones og -ure bliver alfa og omega i fremtidens sundhedssystem, så patienten kan måle sit eget helbred i form af puls, vejrtrækning, aktivitetsniveau, søvn og meget mere.

Dataene vil danne et mønster af patientens helbred over tid, som kan bruges til at udpege helbredsmæssige farezoner, i form af en uhensigtsmæssig livsstil.

Det vil også kunne afsløre sygdomme på et langt tidligere tidspunkt, så man har større mulighed for at gribe ind og standse udviklingen, end senere, når sygdommen for alvor er brudt ud.

Samtidig vil data kunne tegne et billede af sygdommens udvikling og mønstre for frembrud, hvilket kan være værdifuldt for at forhindre sygdommen i fremtiden.

Om tyve år vil det nuværende sundhedssystem ikke eksistere

”By 2040, health care as we know it today will no longer exist.” I 2040 vil sundhedspleje, som vi kender det, ikke længere eksistere. Sådan lyder fremtidsudsigterne i Deloittes rapport om fremtidens sundhedssystem.

Der vil komme nye, vigtige aktører, og de gamle roller for både sundhedspersonale og organisationerne omkring forskning, logistik og økonomi vil forandres.

Sundhedsløsninger vil være udvidet med eller vil helt bestå af en appl der gør det muligt for patienten at monitorere sit helbred – og det vil gøre arbejdsgangene for praktiserende læger og sygeplejersker markant anderledes.

For det første vil mange konsultationer blive gennemført fra eget hjem. Behandleren skal være trænet til at håndtere de tekniske udfordringer, der opstår, når patienten skal eksamineres ud fra sine data, frem for fysisk. Behandleren vil derfor være dybt afhængig af matematiske modeller, der kan identificere og udpege mønstre i patientens data.

Mange diagnostiske tests vil blive gjort fra hjemmet. Et eksempel kunne være et udbrud af eksem: Patienten tager et billede af sin hud og uploader det på sin sundhedsplatform. Ved hjem af diagnostiske billedbehandlingsteknikker kan platformen vurdere, om det er en tilstand, der kræver ekstra lægehjælp, eller om det blot kan dækkes med en recept, som kan udskrives på stedet.

Når rutinemæssige vurderinger kan automatiseres, giver det lægerne tid til at fokusere på mere komplekse sygdomme, som er mindre generiske og kræver mere opmærksomhed. Vi kan derfor forvente at se, at den enkelte læge vil blive mere specialiseret inden for sjældnere sygdomme.

Yderligere kan det forventes, at antallet af lægebesøg vil falde, fordi der simpelthen er færre der bliver syge, takket være det øgede fokus på at forhindre sygdomsforløb i stedet for at pleje dem.

Kamp om fremtidens marked

Der er hård kamp om at blive blandt de førende platforme inden for sundhedsteknologi, og i Boston ser vi flere eksempler på firmaer, der allerede er godt på vej.

Firmaet FitBit, der har hovedsæde i Boston, står bag det populære armbånd, der kontinuerligt måler brugerens sundhed gennem et lille, diskret armbånd, der er mindre end et armbåndsur.

Hospitalerne i Boston står ligeledes i front, når det kommer til innovation, og de har heller ikke været langsomme i optrækket, når det kommer til at hoppe med på den digitale sundhedsbølge. Blandt andet har Boston Children’s Hospital i sammenarbejde med Duke Health udviklet platformen Caremap, der hjælper forældre med at navigere og monitorere deres barns kroniske sygdom.

Digitale transformationer vil tillade en meget detaljeret monitering af vores sundhed – og dermed af meget personlige data. Derfor er etiske overvejelser om datasikkerhed, og hvem der har adgang og mulighed for at benytte informationerne, vigtige at afklare.

Samtidig øger brugen af AI risikoen for falsk-negative prøver. Det vil både sætte patientens liv i fare, og det vil være svært at vurdere, hvem der i sidste ende har ansvaret for den forkerte prøve.

En anden væsentlig overvejelse er, hvorvidt digitalisering af sundhedspleje vil være en forhindring for patienter, der er dårligt økonomisk stillede.

Der er ingen tvivl om, at de næste to årtier vil ændre den måde, vi forholder os til sundhed. Vi er der ikke endnu, men fra ICDK kan vi se, at i Bostons økosystem er man godt på vej.   

Forrige artikel Bæredygtig omstilling for lejernes penge Bæredygtig omstilling for lejernes penge Næste artikel Teknologi i den gode sags tjeneste   Teknologi i den gode sags tjeneste

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.

Kun hver tredje ansatte over 50 år kender til arbejdspladsens seniorpolitik

Kun hver tredje ansatte over 50 år kender til arbejdspladsens seniorpolitik

POLITIK OG VELFÆRD Seniorordninger på landets arbejdspladser er blevet mere udbredt gennem de senere år. Men de fleste seniorer kender slet ikke mulighederne for at blive på arbejdsmarkedet under mere skånsomme vilkår. Det gælder særligt gruppen af ufaglærte og faglærte, der er målgruppen for regeringens nye reform om tidlig pension til nedslidte.

Den fejlbarlige leder med sammenhold som økonomisk strategi

Den fejlbarlige leder med sammenhold som økonomisk strategi

Med sin alternative baggrund og kompromissøgende ledelsesstil er Christine Lagarde billedet på et generationsskifte i Den Europæiske Centralbank. Coronakrisen blev en ilddåb, som bød på en væsentlig brøler fra Lagardes side. Alligevel kan hun være lige den person, EU har brug for.