Invitér Donald Trump til Grønland

KOMMENTAR: Kombinationen af manglende klimahandling og uduelig politisk ledelse er en giftig cocktail, som kan udløse en alvorlig økonomisk krise

Mens den diplomatiske støj fra det aflyste besøg fra den amerikanske præsident langsomt løjer af, står et afgørende paradoks tilbage. Man kan kalde det et klimaparadoks:

Når Grønland og resten af den arktiske region pludselig indtager en central rolle som global, storpolitisk kampplads, skyldes det i høj grad en udvikling, der er drevet af klimaforandringerne. Få mennesker på kloden har klimaforandringerne tættere inde på livet end de 56.000 indbyggere i Grønland.

Men manden, der drømmer om at overtage verdens største ø, er samtidig den førende globale klimabenægter. Hver gang, det østlige USA rammes af frost eller sne, griber Donald Trump sin telefon og tweeter, at den globale opvarmning er et fupnummer.

I den forstand ville Trump være en falsk frelser, hvis han en dag skulle få held til at overtage Grønland.

Set fra København er situationen den, at det, der begyndte som en klimaudfordring, har udviklet sig til en alvorlig krise i det dansk-amerikanske forhold og dermed en potentiel sikkerhedspolitisk krise.

Hvad eksperter og forskere har talt om i årevis, er nu tydeligt for enhver: Klimakrisen og den manglende handling udløser og forstærker andre problemer. Hvis man tilføjer den katastrofale politiske ledelse i en række vestlige lande – heriblandt de tre G7-lande USA, Storbritannien og Italien – får man opskriften på en økonomisk krise, der ser ud til at være lige om hjørnet, og som kan blive den største nedtur siden 2009.

Problemet rækker langt ud over den smeltende grønlandske indlandsis. Det er langt hen ad vejen den samme kombination af politisk kaos og manglende klimahandling, der går igen over hele kloden.

Når lederne af verdens syv største industrilande mødes til G7-topmøde på den franske riviera denne weekend bliver problemet udstillet.

Mødets vært, den franske præsident Emmanuel Macron, har på forhånd opgivet at samle landene om en fælles tekst. Han ved nemlig, at hvis teksten indeholder noget som helst om Paris-aftalen og behovet for at begrænse den globale opvarmning, så vil USA ikke skrive under.

Macrons løsning er smart og pragmatisk: Han undgår timelange tovtrækkerier for at nå frem til den laveste fællesnævner. Han undgår – måske – verdenspressens ensidige fokus på de ting, der skiller.

Men det ændrer ikke ved, at den fundamentale uenighed om klimaspørgsmålet også her risikerer at stå i vejen for de klare udmeldinger, der kunne være brug for på mange andre områder, ikke mindst i forhold til den globale økonomi, USA’s handelskrig med Kina og Brexit-situationen.

I Tyskland taler centralbanken nu åbent om risikoen for, at eurozonens største økonomi er på vej ud i en recession, altså to kvartaler i træk med økonomisk nedgang.

I en artikel i Financial Times blev nedturen forklaret med tre ting: den tiltagende handelskrig mellem Kina og USA, truslen om et kaotisk Brexit samt nedturen i den tyske bilindustri, som er kommet alt for sent i gang med omstillingen til elbiler.

Med andre ord: den tyske krise er især udløst af politisk kaos i USA og Storbritannien samt af manglende klimahandling.

Danmark udgør et lyspunkt i den fortælling. I denne uge åbnede Horns Rev 3, Danmarks største havvindmøllepark med 49 gigantiske vindmøller. Hver gang vingerne på én mølle drejer én omgang, genererer det nok strøm til at oplade mere end 1.300 mobiltelefoner.

Dermed tog regeringen og det brede energipolitiske flertal et lille skridt hen imod at opfylde den ambitiøse målsætning om at reducere udslippet med 70 procent i 2030.

Samtidig beviste både statsminister Mette Frederiksen og partierne i Folketinget, at Danmark ikke er blevet overtaget af populister og politiske chanceryttere.

På begge fronter – klimaindsats og demokratisk dannelse – er behovet for foregangslande større end nogensinde.

For nylig offentliggjorde Københavns Universitet den første større undersøgelse nogensinde af grønlændernes syn på klimaforandringerne. Hele 92 procent tror på, at klimaforandringerne finder sted, og 76 procent siger, at det berører dem personligt.

Derfor ligger det lige for, hvad der bør være Danmarks næste træk i forhold til USA: Når nu Donald Trump ikke kunne komme til København, bør vi invitere ham til Grønland. Måske kan det føre til et tweet om, at der godt kan være global opvarmning, selv om det er hundekoldt.

 Jakob Nielsen@jakobnielsen

Chefredaktør på Mandag Morgen og Altinget. Tidligere indlandsredaktør, politisk redaktør og korrespondent i Bruxelles og Washington for Politiken.

LÆS MERE
Forrige artikel Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik Næste artikel Hjælp nu regeringen med at begrænse grådighed og ulighed i stedet for at stritte imod Hjælp nu regeringen med at begrænse grådighed og ulighed i stedet for at stritte imod

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

KOMMENTAR: Der er brug for at opfinde en helt ny model for virksomhedsledelse, hvis verdens mål for klimaet skal efterleves. Erik Rasmussen håber, at dansk erhvervsliv vil gå foran i det udviklingsarbejde, og skitserer her seks af de spørgsmål, ledelser kan starte med at stille sig selv, hvis de vil i gang med at omstille deres egen virksomhed eller organisation.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.