Mandag Morgen jagter ny vækst i Danmark

Hvordan slipper Danmark ud af vækstfælden? Mandag Morgen jagter løsninger. Få overblikket over vores kortlægning af den danske vækstgåde.

Hvordan får vi sparket gang i væksten i dansk økonomi? Det spørgsmål danner rammen om Mandag Morgens kampagne #nyvækstdk, hvor vi kortlægger den danske vækstgåde. Vi leder efter visioner for vækst og forslag til mål, rammevilkår og regulering, der kan indfri dem. Vi indledte kampagnen med en større spørgeskemaundersøgelse om vækst i maj 2016.

Læs om undersøgelsen herunder, få overblikket over vores artikler, analyser og fakta.

Du kan også deltage i vækstdebatten på vores nye Facebookside "Danmarks nye vækstplan".


ARTIKLER FRA MANDAG MORGEN

Seneste artikler om vækst

Vækstens Danmarkskort

Figur 2 | Forstør   Luk

1.246 danske virksomheder er i øjeblikket inde i et højvækstforløb med stort potentiale for at skabe nye job. I Vestdanmark er chancen for, at virksomheder kommer i et højvækstforløb størst. I Nordjylland ligger den hele 16,5 procent over landsgennemsnittet.

Kilde: Mandag Morgen.

Trumponomics: Økonomisk nirvana trues af gæld og handelskrig - Trump vil sænke skatterne og investere massivt i infrastruktur. Det har skabt historisk optimisme hos virksomheder og investorer. Men det er en enøjet optimisme, siger økonomiske eksperter, der frygter stigende statsgæld, handelskrig og økonomisk krise. (Mandag Morgen 16. januar 2016)

Mellemstore virksomheder løfter dansk eksport - Mere end halvdelen af eksportvæksten kommer fra små og mellemstore virksomheder, der ellers traditionelt undervurderes, når dansk eksport måles og vejes. Især de mellemstore virksomheder har de seneste år haft succes på eksportmarkederne, viser ny analyse. (Mandag Morgen 18. december 2016)

Har Danmark en vækstkrise? - Er Danmark i vækstkrise? Spørgsmålet har mange svar. Ikke mindst fordi der er mange måder at måle vækst på. (Tjek Det 16. december 2016)

Åben strid om milliarder til erhvervsfremme - KL og Danske Regioner har kastet sig ud i en åben strid om at blive omdrejningspunkt for Danmarks milliarddyre erhvervsfremmeindsats. Særligt KL går benhårdt efter, at de tværkommunale business regions overtager de regionale vækstforas rolle, når den nye trekløverregering skal modernisere erhvervsfremmesystemet. (Mandag Morgen 12. december 2016)

Store virksomheder vil være startup-magneter - Verden over forsøger store, etablerede koncerner at fremtidssikre forretningen ved at gøre sig til magnet for innovative startups. Herhjemme er selskaber som ISS, Leo Pharma og IKEA i fuld gang på mange niveauer. Men de konkrete resultater lader stadig vente på sig. (Mandag Morgen 12. december 2016)

Regeringen sender vækstpolitikken til paneldebat - Økonomisk vækst er det mantra, som samler den nye trekløverregering. Velstanden skal løftes med 80 mia. kr. frem mod 2025, men endnu mangler der konkrete bud på hvordan. Det spørgsmål sender regeringen nu til debat i ikke mindre end fem paneler, råd og udvalg. (Mandag Morgen 28. november 2016)

Vækstopråb til regeringen: Fokuser på skalering af virksomheder - Løsningen på danske virksomheders vækstudfordring bør stå centralt, når en ny blå regering skal modernisere erhvervsfremmesystemet. Sæt fokus på skalering af virksomheder, lyder budskabet fra en række væksteksperter, der i sidste uge var samlet på konferencen ’Fra startup-nation til scaleup-nation’ i København. (Mandag Morgen 27. november 2016)

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere - Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren. (Mandag Morgen 14. november 2016)

Sociale virksomheder vækster lige så meget som andre - Knap hver tiende af landets virksomheder påtager sig et særligt stort socialt ansvar ved at ansætte ekstra mange personer på kanten af arbejdsmarkedet. Det er ikke en møllesten om halsen for dem. De vækster lige så meget som andre virksomheder, viser stor analyse af over 20.000 smv’er. (Mandag Morgen 14. november 2016)

Her er Danmarks oversete vækstlag - Knap 1.250 virksomheder har med en årlig vækst i omsætning eller bruttoavance på mindst 20 pct. i de seneste 3 år haft særlig betydning for Danmarks vækst. En ny rapport fra Mandag Morgen kortlægger landets scaleup-virksomheder – et vækstlag, der hidtil er blevet overset i dansk vækstpolitik. (Mandag Morgen 14. november 2016).

Universiteter vil fyre op under startups - Danske universiteter kan tredoble antallet af nye vidensvirksomheder, der fødes ud af forskningen, mener universiteterne. Men det kræver, at rejsen fra ide til cvr-nummer bliver gjort mindre farefuld. (Mandag Morgen 7. november 2016)

Universitetsstartups skal have hjælp til at spotte det rigtige marked - Forskere har brug for folk med kunde- og markedsindsigt for at kunne skabe succesfulde startups, siger Jimmy Alison Jørgensen, CEO i Corepath Robotics. (Mandag Morgen 7. november 2016)

Garvede iværksættere søges - Erfaringer fra folk med en baggrund som serieiværksættere er et must, hvis universiteterne skal have succes med at kommercialisere deres forskning. (Mandag Morgen 7. november 2016)

Tech-branchens superstars: Danmark kan udfordre Silicon Valley - Der er opbrud på den globale tech-scene. Investorerne er blevet dristige og sultne, og Danmark har lige nu det hurtigst voksende startup-miljø i Norden. Det giver os en historisk mulighed, erklærer en række globale supertech-iværksættere. Men kun hvis rammevilkårene ændres. (Mandag Morgen 26. september 2016)

Velkommen til Silicon Njalsgade - I Founders House er der kun plads til de mest ambitiøse tech-iværksættere. Her spirer morgendagens succeser som Realm og Hufsy frem side om side med mere modne selskaber som Vivino og Autobutler. Det tætte netværk til andre tech-atleter er nøglen til hurtig vækst og større succesrate. (Mandag Morgen 26. september 2016)

Kreative erhverv skaber fremtidens job - Kreative erhverv udgør verdens hurtigst voksende sektor, og her ligger et stort uudnyttet potentiale for mere vækst, påpeger eksperter. Men kun et fåtal af de danske virksomheder udnytter mulighederne. (Mandag Morgen 19. september 2016)

Her er Lars Løkke Rasmussens 2025-plan - Regeringen præsenterede tirsdag den 30. august 2016 sin højt profilerede 2025-plan. Få overblik over planen i hovedtræk, og følg Mandag Morgens dækning af planen ind til nu. (Mandag Morgen 17. september 2016)

Få virksomheder fødes ud af universiteters forskning

Figur 1
| Forstør   Luk

Kun et fåtal af de mange nye opfindelser, der årligt kommer fra land-ets universiteter, ender som nye vidensvirksomheder. Ifølge universiteterne er der potentiale for tre gange flere iværksættervirksomheder, end der startes i dag.

Kilde: ‘Kommercialisering af forskningsresultater 2014’, Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Vækstudspil udløser ingen dansk Tesla - Regeringens vækstudspil målrettet mod fremtidens vækstvirksomheder er et skridt i den rigtige retning. Men forslagene skal være langt mere potente og ambitiøse, hvis de skal forandre noget, lyder det fra erfarne vækstpraktikere. (Mandag Morgen 5. september 2016)

Coloplasts digitale vækststrategi: Stomiposer skal hitte på nettet - Coloplast har boostet salget gennem en stor digital satsning, der skal nå ud til to millioner slutbrugere. Efter fire års digitale erfaringer er Humlebæk-selskabet halvvejs og klar til at investere yderligere to milliarder kr. i nye væksttiltag, hvor af en stor del er øremærket til digital transformation. (Mandag Morgen 8. august 2016)

"Industri 4.0-toget kommer: Spring på eller bliv kørt over" - Digitalisering og automatisering er Danmarks billet til øget produktivitet og vækst. Men mange danske virksomheder mangler sult og kompetencer til at springe på industri 4.0-toget. Det viser Mandag Morgens rundspørge til regeringens nye produktionspanel, der efter sommerferien skal diskutere en dansk strategi for industrialisering 4.0. (Mandag Morgen 27. juni 2016)

Investorer kan tjene penge og gøre verden bedre på samme tid - Den grønne omstilling indebærer både betydelige risici og store forretningsmuligheder for investorer, siger direktør Caroline Anstey fra storbanken UBS. (Mandag Morgen, 13. juni 2016)

Har du kaldt din kunde for et fjols for nylig? - En åben og ærlig dialog mellem kunder og leverandører kan blive danske virksomheders vigtigste konkurrenceparameter. (Mandag Morgen, 7. juni 2016)

Virksomhederne bør tænke systemisk i globale muligheder - FN’s 17 verdensmål er ideelle målsætninger for verdens lande. Men de er også et katalog over enorme forretningsmuligheder for danske virksomheder, mener Morten Nielsen, direktør for Sustainia. (Mandag Morgen, 6. juni 2016)

Den danske vækstfælde

Figur 2 | Forstør   Luk

Sammenlignet med resten af OECD har dansk vækst de sidste 15 år stået i stampe. Hvor landene i OECD i gennemsnit har haft 1 pct. vækst om året, har Danmark i gennemsnit haft 0,3 pct. vækst.

Kilde: Mandag Morgens videnbank og OECD.

Nej, BNP måler ikke et samfunds velstand - Selv om Det Økonomiske Råd erkender, at vækst målt i BNP er en for snæver indikator for udviklingen i velstand, er det alligevel BNP, der er i centrum, frem for f.eks. sociale og miljømæssige indikatorer. (Mandag Morgen, 31. maj 2016)

Kampen om arbejdskraften spidser til - Næsten hver anden danske virksomhed med over fem ansatte har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. (Mandag Morgen, 30. maj 2016)

Vækstrådet: Mangel på arbejdskraft er den største væksthæmmer - Den lave ledighed vækker bekymring i Danmarks Vækstråd. (Mandag Morgen, 30. maj 2016)

Succesfuldt iværksætteri er en holdsport - Bag de bedste og mest jobskabende startup-selskaber står et stærkt team. Succesfuldt entreprenørskab er en gruppedisciplin, og de rette kompetencer er vigtigere end ideen. (Mandag Morgen, 30. maj 2016)

Vækstguruen Shomit Ghose: Teamets kvalitet afgør funding - Shomit Ghose ser på to ting, når han vurderer en ny startup. For det første skal virksomheden være i et felt, som han tror på bliver stort i fremtiden. (Mandag Morgen, 30. maj 2016)

Økologi er Danmarks nye vindmølleeventyr - Økologisk omlægning af Danmarks store landbrugs- og fødevaresektor er topscorer i Mandag Morgen rundspørge om, hvor fremtidens vækst skal komme fra. (Mandag Morgen, 22. maj 2016)

Vores nabolande indtræder i højkonjunktur


Figur 1 | Forstør   Luk

Outputgabet betegner forskellen mellem faktisk BNP og det beregnede potentielle BNP. I en højkonjunktur, hvor BNP er højere end det strukturelle niveau, er outputgabet positivt. I en lavkonjunktur er outputgabet tilsvarende negativt. Imens Danmarks nabolande allerede i år eller til næste år træder ind i en højkonjunktur, skønner Finansministeriet i sit seneste konvergensprogram, at Danmark først er ude af lavkonjunkturen i 2019.

Kilde: OECD.

Slå vækst-automatpiloten fra - 4 ud af 5 i ny MM-undersøgelse sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt Danmark befinder sig i en vækstkrise. (Mandag Morgen, 17. maj 2016)

Mandag Morgen mener: Hvilken vækst skal vi lede efter? - Der er brug for helt og aldeles at omdefinere og nytænke vores vækstbegreb. (Mandag Morgen, 17. maj 2016

Vækstvirksomhedernes største udfordring: Vi kan ikke finansiere væksten - Mellemstore selskaber med vækstambitioner kan ikke rejse kapital til at forløse potentialerne. De er for store til at få penge fra opstartsinvestorer og for små til fondsbørsen. (Mandag Morgen, 17. maj 2016)

Vækst handler om de rigtige mennesker - ”Der er brug for at nytænke iværksætterindsatsen og få folk ind i systemet, der rent faktisk ved noget om iværksætteri.” Sådan siger Lars Fløe Nielsen, medstifter af og Senior VP Technical Marketing i succesvirksomheden Sitecore. (Mandag Morgen, 9. maj 2016)

Robotklyngen på Fyn er et nyt vækstlokomotiv - Danmark har for få virksomheder, der præsterer høj værditilvækst. Robotklyngen på Fyn er et eksempel på, at det lader sig gøre at skabe nye højteknologiske industrivirksomheder, der giver genlyd globalt. (Mandag Morgen, 9. maj 2016)

Danske virksomheder mangler sult efter vækst - Alt for få danske smv’er vokser sig store. Der er således ikke skabt én eneste ny dansk virksomhed de sidste 20 år, der er vokset til over 1.000 medarbejdere. (Mandag Morgen, 2. maj 2016)

Hvad taler vi egentlig om, når vi taler om vækst? - Tidligere tiders økonomiske tænkere så primært vækst som et middel til at forbedre menneskers levestandard, og ikke vækst som et mål i sig selv. (Mandag Morgen, 1. maj 2016)

Fem topøkonomer: Verden vækster fra os - Danmarkshistoriens længste lavkonjunktur. Så dyster er den vækstprognose for dansk økonomi, som regeringen har offentliggjort. (Mandag Morgen, 1. maj 2016)


Analyser

Udvalgte analyser om vækst

Hvilken vækst er i krise?

Figur 1 | Forstør   Luk

Størstedelen af respondenterne i Mandag Morgens rundspørge er ikke ubetinget enige i, at Danmark er i ”vækstkrise”. Men de savner en mere nuanceret vækstdebat.

Note: Procent af 3.738 besvarelser. Kilde: Mandag Morgen.

Mandag Morgen har i perioden 2.-11. maj 2016 gennemført en rundspørge for at nuancere vækstdebatten og give inspiration til udformning af Danmarks fremadrettede vækstpolitik. Rundspørgen blev udsendt som et online-spørgeskema til 26.000 udvalgte danskere inden for såvel den private som den offentlige sektor. Her har vi bl.a. bedt dem tage stilling til, hvorvidt Danmark er i en vækstkrise. Vi har også bedt dem udpege, hvad de mener, der er de vigtigste hindringer for vækst, og hvad de mener, der er de vigtigste vækstskabende initiativer og fokusområder fremadrettet. Respondentgruppen omfattede 3.738 erhvervsledere, offentlige ledere, folketingspolingspolitikere og -kandidater.

Først blev respondenterne bedt om at forholde sig, hvorfor Danmark befinder sig i en vækstkrise. Men 4 ud af 5 i rundspørgen sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt Danmark befinder sig i en vækstkrise. I stedet efterspørger de en mere nuanceret debat om, hvilken vækst det mere præcist er, samfundet skal stræbe efter. Og det er ikke kun politikerne, der skal drive væksten i gang og som har ansvaret for det mangelfulde vækstbegreb og den manglende fokus på innovation. Ifølge flere af de eksperter, der har besvaret spørgeskemaet, er der også brug for, at virksomhedslederne griber i egen barm. Læs mere om konklusionerne i undersøgelsen her.

Vækstkulturens DNA - Nye analyser fra REG LAB bidrager med ny viden om kulturers betydning for væksten. Gennem et omfattende datamateriale om folks holdninger, vaner, handlemønstre og socioøkonomiske fakta er det lykkedes at identificere seks vækstkulturer, som på forskellig vis påvirker væksten i virksomhederne.

Flere faglærte og højtuddannede, tak

Figur 2 | Forstør   Luk

Det er primært faglærte samt medarbejdere med en mellemlang og lang videregående uddannelse, som virksomhederne har svært ved at rekruttere.

Kilde: “Kvalificeret Arbejdskraft”, Reg lab, maj 2016.

“Kvalificeret Arbejdskraft” - Næsten hver anden danske virksomhed med over fem ansatte har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det viser en ny analyse, som tænketanken Reg Lab har lavet. Især de mindre virksomheder oplever, at rekrutteringsproblemer bremser deres vækst.

Dansk Økonomi, forår 2016 - Den svage vækst i Danmarks siden krisen og beskatningen af ejerboliger er de to specialtemaer i forårets 2016-rapport fra Det Økonomiske Råds formandskab. Rapporten indeholder derudover en fremskrivning af dansk økonomi til 2025 samt en vurdering af de offentlige finanser.

VækstDanmark 2025 - Analyse udarbejdet af Mandag Morgen for Danske Regioner og belyser, hvordan dansk økonomi kan omstilles til et nyt paradigme, hvor velfungerende, regionale økosystemer danner grobund for nye højvækstvirksomheder, de såkaldte scaleups.

OECD Economic Surveys Denmark 2016 - OECD analyserer dansk økonomi. Udgifterne til sociale ydelser skal ned, arbejdsmarkedet skal reformeres så arbejdsstyrken øges, og boligmarkedet skal beskattes hårdere. Det er bare nogle af anbefalingerne, som OECD præsenterer i sin årlige analyse af dansk økonomi.

Digitale virksomheder skab vækst og job -Digitale techvirksomheder har langt højere vækst end andre virksomheder. De har både højere omsætning og skaber flere arbejdspladser. Det viser en rapport fra britiske Nesta og Tech City UK.

Dine meninger og løsninger

Følg vores vækstkampagne på Facebook og deltag i debatten.

5.500 globale ledere: Verdens kriser skal løses af virksomhederne - Det bliver ikke det offentlige, der kommer til at drive de nye løsninger på globale udfordringer frem. Politikerne har hverken kapacitet eller gennemslagskraft til at forfølge de nye muligheder, lyder vurderingen fra 5.567 ledere fra hele verden i Global Opportunity Report 2016, der er udarbejdet af Mandag Morgen sammen med DNV GL og FN’s Global Compact.

Har Sverige løsningen på dansk vækstkrise? - Svenskerne er blandt Europas absolut bedste, når det gælder om at skalere nye virksomheder op til internationale milliardforretninger. Det viser en række nye analyser af vækst og iværksætteri i Europa fra blandt andet det internationale konsulenthus Boston Consulting Group, BCG.

Dansk Industris seneste økonomiske prognose - DI’s vurdering af udsigterne for dansk og international økonomi. Prognosen er blevet offentliggjort 5. februar 2016.

”Vækst og udvikling i hele Danmark” - Regeringsudspil fra 2015, hvor målet er at skaffe en vækst på 2,5 milliarder kr. i BNP.

Danmarks nationale reformprogram 2016 - Regeringsudspil fra april 2016, der beskriver den danske udmøntning af EU’s vækststrategi (Europa 2020). Desuden præsenteres den overordnede økonomiske ramme for dansk økonomi med afsæt i Danmarks Konvergensprogram 2016.


Fakta om vækst

Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år - For andet kvartal i træk steg det danske bruttonationalprodukt med svage 0,5 pct. i første kvartal i år. Dermed fortsætter dansk økonomi lavvæksten, der især satte ind efter finanskrisen for otte år siden. Men flere landes økonomier tabte i virkeligheden pusten lang tid før, viser nye OECD-tal.

Jagten på væksten – statistisk set - Hvad definerer økonomisk vækst? Og hvordan ser udviklingen ud i Danmark sammenlignet med en række andre lande? Kom med på den store statistiske rundtur i de mange data.

OECD: Mindre velfærd og højere boligskat får Danmark tilbage på vækstsporet - Udgifterne til sociale ydelser skal ned, arbejdsmarkedet skal reformeres så arbejdsstyrken øges, og boligmarkedet skal beskattes hårdere. Det er bare nogle af anbefalingerne, som OECD har præsenteret i dag i sin årlige analyse af dansk økonomi.

Vi går glade på arbejde, men burde lave noget mere - Vi arbejder for lidt, kan ikke nå de daglige opgaver på jobbet, har skiftende arbejdstider, men er alligevel rigtig godt tilfredse med vores arbejdsgiver.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu