Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Det vigtigste spørgsmål, der om fire år vil blive stillet til den regering, der snart dannes i Danmark, er: Hvad har regeringen gjort for at leve op til verdensmålene eller det, vi lige nu i daglig tale kalder klimadagsordenen?

Mette Frederiksens regering har chancen for at blive den første regering i Danmark – måske i verden – der i praksis viser, at den tager verdensmålene alvorligt. Det handler om at komme i gang, og kan man samtidig vise vej og være rollemodel, er det en ekstra gevinst.

Klima, bæredygtighed, verdensmål. Man kan lige så godt sige det ene som det andet. Det er i realiteten det samme.

Det er den såkaldt transformative dagsorden, der er indeholdt i såvel Parisaftalen fra december 2015 som i FN-resolutionen om verdensmålene fra september 2015 eller for den sags skyld i Brundtland-rapporten fra 1987: Verden skal ændres; verdens udviklingsretning skal ændres. Og skal man tro flere og flere eksperter, senest FN-rapporten ’Global Sustainable Development Report 2019’, så haster det.

Det er så voldsomme ændringer, der er tale om, at man fravælger ordet ændring og benytter det mere voldsomme ord, transformation, fordi det netop er voldsomme tiltag og begivenheder, der er brug for.

Dette transformative element skal være tydeligt i et kommende regeringsgrundlag, hvis regeringen skal respekteres af eftertiden. Det transformative skal være det overordnede politiske sigte alle steder, men sådan forholder det sig endnu ikke, heller ikke i Danmark.

Den afgående danske regering havde ikke dette transformative sigte i sin politik, heller ikke i sin ’Handlingsplan for realisering af verdensmålene’ fra marts 2017.

Men under den historisk lange danske valgkamp ændrede dagsordenen sig.

Der blev talt om klima, allerede da valget blev udskrevet. Men intensiteten tog til undervejs – blandt andet hjulpet af store klimademonstrationer rundt om i landet og af den unge svenske pige Greta Thunberg, der besøgte Danmark under valgkampen.

Valget blev et klimavalg.

Lad verdensmålene danne rammen

2030-målene indeholder mange af de emner og spørgsmål, der nu indgår i drøftelserne om et kommende regeringsgrundlag: klima, natur, miljø, landbrug, transport, energi, byggeri, uddannelse, vækst, produktion, forbrug, fattigdom, ulighed og så videre. Derfor bør verdensmålene danne rammen om de overordnede politiske målsætninger for de igangværende regeringsforhandlinger. 

”Leave no one behind” er det overordnede princip bag verdensmålene, og det kan – og bør – det også være for en kommende dansk regering. Alle skal med. Ingen skal være udenfor.

I virkeligheden er det fantastisk at tænke på, hvilke enorme muligheder en ny regering i et land som Danmark har for at betræde nye stier og iværksætte nye tiltag – hvis den vil. Hvis den nye regering kan blive enig med sig selv og sine støtter, kan den skabe revolutioner.

Som Mette Frederiksen sagde til den fungerende statsminister under én af de få tv-dueller, de to havde: ”Det kræver lederskab, Lars!” Nu peger pilen den anden vej: Det kræver lederskab, Mette!

Verdens første verdensmålsregering

Lederskab er at vise vej, at gå foran. Lederskab er at vise, at fremtiden er nu, og at det er nu, der skal tages de initiativer, som fremtiden kalder på.

Af netop børnenes statsminister kan man forvente, at hun på en bevidst, afgørende og klar måde lytter til fremtidens krav – og de muligheder, der heldigvis også er indeholdt heri.

Verdensmålene er – som det er blevet udtrykt – en indkøbsordre fra fremtiden, ikke bare et ønske, men en ordre. Der findes ingen veje uden om bæredygtighed. 

Der er ingen dagsorden i verden i disse år, der accelererer så hurtigt og markant, som klima- og bæredygtighedsdagsordenen – og det vil blive ved. En dansk regering, der ikke markant og seriøst adresserer dette, vil efterfølgende blive dømt på det.

Den kommende danske regering bør blive den første og mest markante verdensmålsregering i verden. Ikke for at være den første, men fordi det er afgørende for Danmark – og for verden.

Det vil være lederskab – ikke bare af Mette Frederiksen, men af alle de politiske ledere, der er involveret i en sådan regerings dannelse. 

Om fire år vil det vigtigste og mest klare spørgsmål, man vil stille til den regering, der nu dannes i Danmark, være: Hvad har regeringen gjort og bidraget med for at leve op til klimamålene, verdensmålene, 2030-dagsordenen?Steen Hildebrandt

Professor i organisations- og ledelsesteori på Aarhus Universitet og adjungeret professor ved CBS og Aalborg Universitet. Har skrevet og bidraget til flere hundrede bøger om organisation, ledelse og samfundsforhold.

LÆS MERE
Forrige artikel Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu Næste artikel Det er på midten, at borgerlige stemmer får indflydelse Det er på midten, at borgerlige stemmer får indflydelse

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Sådan vil det nye parlament  forandre EU’s klimapolitik

Sådan vil det nye parlament forandre EU’s klimapolitik

Europa-Parlamentet har fået en ny klimapolitisk akse, der strækker sig fra det yderste venstre til den liberale gruppe. Flere medlemslande presser også på for en mere ambitiøs klimapolitik. Men forvent ikke nogen klimarevolution. EU-landene overopfylder allerede de aftalte klimamål. Derfor vil der næppe komme de store systemændringer, som de mest klimabekymrede vælgere drømmer om.

10 træk der skaber en enestående medarbejder

10 træk der skaber en enestående medarbejder

KOMMENTAR: Enestående medarbejdere besidder ikke gudgivne personlighedstræk; de læner sig op ad nogle enkle hverdagsagtige følelsesmæssige kompetencer, som alle kan tage ind i deres repertoire. Her er 10 ting, det er værd at fokusere på.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.