Historien i tal

Kønnet har mindre betydning for lønforskelle

Lønnen er lavere på områder, hvor der er flest kvinder. Dette rammer både kvinder og mænd inden for området. Andelen af kvinder har større betydning for lønforskellen mellem de to køn i den offentlige end i den private sektor. Det viser ny videnskabelig artikel fra SFI.

I SFI-undersøgelsen Kønsopdeling og lønforskelle mellem kvinder og mænd i den private og den offentlige sektor: en analyse af danske  arbejdsgiver- arbejdstagerdata, 2002-2012 har forskere analyseret, hvad kvindeandelen inden for specifikke jobkategorier (faggrupper, brancher, arbejdspladser og faggrupper på arbejdspladser) i de to sektorer betyder for lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i det internationale, videnskabelige tidsskrift Empirical Economics, viser, at andelen af kvinder inden for et område har stor betydning for størrelsen af lønforskellene – og at denne kønsopdeling betyder mere for lønforskellene i den offentlige sektor end for lønnen i den private sektor.

”Det er ikke det at være kvinde eller mand, der har mest betydning for lønnen. Andelen af kvinder har større betydning end selve kønnet. Derfor spiller den mulige forklaring, at kvinder fx skulle være dårligere til at forhandle løn end mænd en mindre rolle for lønforskellen mellem de to køn. Den enkelte kvinde kan sagtens være skarp til at forhandle. Det spiller en større rolle for lønforskellen, hvis hun er inden for en jobkategori, hvor der er mange kvinder, fordi lønnen generelt er lavere i sådanne tilfælde – både for mænd og for kvinder,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, seniorforsker Mona Larsen.

Hent PDF


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu