Kunderne og medlemmer ejer størsteparten af pensionskasserne

POLITIK OG VELFÆRD I mange brancher ejer aktionærer flertallet af virksomhederne. Men i pensionsbranchen ejer kunderne oftest deres eget pensionsselskab. Det kan mærkes: Når kunderne bestemmer, bliver investeringerne mere grønne – og mere sociale 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

MM Special: Privat velfærd vinder frem

Kommunerne fattes penge, mens pensionskasserne har milliarder på kistebunden. Nu afsætter pensionsselskaber milliarder af kroner til byggeri af nye plejeboliger, sociale investeringer og hjælp til folk, der mister arbejdsevne. Privat velfærd fylder mere og mere.

Pensionskasser klar med milliardinvesteringer i velfærd

Ekspert. Pensionskasser lapper på velfærden

Kunderne og medlemmer ejer størsteparten af pensionskasserne

Den private velfærd fylder mere og mere i Danmark

Danskerne har direkte eller indirekte indflydelse på, hvordan deres pensionsopsparing bliver investeret i langt størsteparten af de 20 danske pensionsselskaber.

Det er det overraskende resultat af en analyse, som Demokratisk Erhverv, en tænketank med fokus på demokratisk ejede virksomheder, nu kan vise i samarbejde med Mandag Morgen. Pensionsselskaber med en markedsandel på tilsammen 59 procent er enten direkte ejet af kunderne selv, eller indirekte via deres faglige organisation.

Selv om kunder også ejer virksomheder i andre brancher, er omfanget særlig stort blandt Danmarks i alt 20 pensionsselskaber. Sådan lyder vurderingen fra Magnus Skovrind Pedersen, direktør i Demokratisk Erhverv.

Han mener, at ejerskabet har stor betydning. For når kunderne har flertal på selskabernes årlige generalforsamlinger, påvirker det i særlig grad pensionskassernes investeringsprofil.

”Når kunderne eller medlemmerne optræder som ejere, skal ledelsen forholde sig til deres holdninger. Kunderne og medlemmerne presser typisk på for at få deres pensionsselskab til at investere i miljø eller klima og/eller for at sikre, at investeringerne tager hensyn til arbejdstagernes rettigheder,” siger han.

I PKA, et fællesskab af pensionskasser for blandt andet sygeplejersker og socialrådgivere, mærker den administrerende direktør, Jon Johnsen, da også presset fra medlemmerne.

”På generalforsamlingerne er der næsten altid oplæg om og diskussioner af vores investeringsprofil. Det fylder rigtig meget. Budskabet fra medlemmerne er ret klart: De vil gerne have en god opsparing, men det skal ske på den rigtige måde,” siger han og fortsætter:

”Globalt set har danske pensionskasser været førende med investeringer på klimaområdet. Nu bliver profilen udvidet til også at omfatte ønsker om mere sociale investeringer.”

PKA er en af de pensionskasser, der nu åbner for investeringer på de klassiske velfærdsområder. I første omgang har PKA netop investeret i et friplejehjem i Aalborg, en investering, der dækker byggeri. Danske Diakonhjem skal stå for driften.  

Omtalte personer

Jon Johnsen

Adm. direktør, PKA
civilingeniør (E) (DTU 1994), HD i Informatik og økonomistyring (CBS 1997)

Magnus Skovrind Pedersen

Forperson, Oxfam Danmark, næstformand, Tryghedsgruppen
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2015)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu