Ledelse i øjeblikket

Der findes mere end 250 forskellige definitioner på ledelse, men den gode leder er kreativ og evner at opfinde og improvisere til situationen og øjeblikket. I sidste ende handler god ledelse om at skabe gode medarbejdere.

Det skrives og snakkes meget om ledelse. Dels om, hvad ledelse er og dels om, hvad det burde være. Jeg læste et sted, at der findes mere end 250 definitioner på, hvad ledelse er. Men alle synes rørende enige om, at svaret på mange af vores udfordringer er bedre ledelse.

Det er sikkert korrekt, men samtidig et meget forenklet svar, der peger på en løsning alle er enige om, men åbenbart har svært ved at effektuere. Hvorfor?

Måske er svaret ganske enkelt, at alle situationer er unikke og mennesker forskellige og derfor må al ledelse opfindes og tilpasses til øjeblikket. Og måske vælger vi ofte at overse hele billedet?

For at lave en parallel kan vi se på, hvad Marco Steinberg fra den finske innovationsfond Sitra siger om designere. Han peger på, at hvis fremtidens designere skal kunne leve op til de forventninger, der er til professionen i dag, skal de flytte deres fokus fra at lave det, de bliver bedt om, til at fokusere mere på at formulere og forstå problemet og udfordringen.

Sagt på en anden måde: Måske drejer det sig i mindre grad om, at vi skal have bedre designere, men i højere grad om, at vi skal blive bedre kunder. I forhold til ledelse kan man så måske antyde, at det drejer sig mindre om bedre ledelse, men mere om bedre medarbejdere. Men dette er netop en ledelsesopgave.

Som Drucker påpegede: Management er at gøre tingene rigtigt, mens ledelse er at gøre de rigtige ting. Følger man den tanke, så ser man hurtigt, at man sagtens kan være leder uden at have en formel ledelsesrolle. Man kan påvirke. Man kan skabe. Man kan få andre at gøre, som man ønsker.

I 2000 så publicerede Daniel Goleman studiet Leadership that get results. Det var et omfattende studie, som påviste, at ledelsesstil har en direkte effekt på resultatet i en virksomhed. I hans undersøgelse karakteriserede han seks forskellige ledelsesstile, som fungerer bedst under varierende forhold – herunder hvilken type medarbejdere man har, og hvilken situation virksomheden befinder sig i. De seks ledelsesstile er:

  • The pace setting leader
  • The authorative leader
  • The affiliate leader
  • The coaching leader
  • The coercive leader
  • The democratic leader

I dag må man sige, at vi lever og handler under turbulente forhold, hvor spillereglerne for virksomheder og organisationer hurtigt ændrer sig, hvor successer også indeholder et frø til fremtidige potentielle nederlag såvel som potentielle successer.

En ny måde at tale om den type ledelse, der er brug for, er kreativ ledelse. Blandt andet har vi hos Kaospiloterne udviklet et kursus, der tilbyder træning i, hvordan man får frigjort og leder et kreativt potentiale og samarbejde.

Forbes har en måde at snakke om det på i forhold til demokrati; forstået som at alle har lov og mulighed for at bevæge sig ind i rummet og bidrage. Dog skal det ikke forstås som konsensusledelse. Mere som den rigtige ledelse til den rigtige tid.

Måske kan man sige, at én leder umuligt kan opfylde den ledelsesrolle, som skal levere resultater, der tilfredsstiller et helt spekter af forventninger fra ejere, bestyrelse, medarbejdere, kunder, leverandører, samfundet etc.

Men man kan lede den samling af mennesker, som er samlet, og hver for sig kan træde i karakter, når det er nødvendigt. Man kan lede, så andre kan og vil påtage sig en lederrolle.

Det må være et væsentligt ledelsesansvar i den tid, vi lever i. Og måske er det på samme tid et samlet svar på, hvad bedre ledelse kunne være for fremtiden.

Læs flere af Christer Windeløv-Lidzélius’ indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu