Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

LEDELSE Kommunikation er det måske vigtigste ledelsesredskab, men mange ledere bliver forført af deres begejstring for nye termer og ønsket om at fremstå på forkant med udviklingen. Man kan hurtigt miste autoritet på den konto, skriver Mads Thimmer.

Vi kaster om os med sproglige billeder, der egentlig ikke er så heldige. 

Vi bruger ordet “gazelle” som betegnelse for en særligt livskraftig virksomhed, selvom det mestendels er en truet dyreart, der opbruger al sin energi på en sprint og sagtens kan indhentes af en gående jæger. 

Vi bruger billedet af en glødepære som symbol på innovation, selvom glødepæren kun udnytter tre procent af energien på sit formål, lys, og er ”opfundet” af Edison, der havde en tvivlsom forkærlighed for at stjæle andres idéer, mens han holdt konkurrenter nede med en aggressiv og nidkær patent-beskyttelse. Næppe det signal, vi ønsker at sende med innovations-glødepæren.

På samme måde kan man overveje, om ledere virkelig ved, hvad de ønsker, når de vil “disrupte os selv”. Er de klar til at arbejde med modstridende kulturer i samme organisation og tage hånd om de disruptede medarbejdere, mens disrupterne anspores videre frem? Næppe.

Fra andre ledere lyder det, at “medarbejderne er vores største ressource” – men for en medarbejder lyder det uhyggeligt, fordi “vores” så åbenbart kun er ledernes, og med god afstand til medarbejderne, der tydeligvis er en slags fornybart og forarbejdeligt råstof på linje med andre ressourcer. Mener man virkelig det? Næppe.

Senest har det været højeste mode at imødegå MeToo-udfordringer og grøn omstilling ved at sige “vi skal have ændret på kulturen”, og så er den klaret. Men kulturarbejde svarer i realiteten til at skifte fundamentet på en bygning – en gennemgribende og vedholdende indsats, der ændrer udgangspunktet for alt. Er man klar til det – og handler man derefter? Næppe.

Faget kommunikation har ødelagt meget

Alt for mange tænker ikke dybere over de billeder, metaforer og modeord, de bruger, og overser, at de derved undergraver egen lederrolle ved at fremstå overfladiske og uoprigtige. 

Man vil gerne “det rigtige”, men det rigtige er noget, man gør, så hvis ikke man er parat til at skabe kongruens mellem ord og handling, er man bedre stillet ved helt at tie stille eller være ærlig og sige, at eksempelvis en kulturforandring bliver en kæmpe proces, der vil tage år, men at man nu starter rejsen ved at gøre sådan og sådan.

Det værste, du kan gøre, er tom parafrasering, “vi skal have ændret kulturen”, uden at det følges op med mærkbar handling. Så han man reelt givet afkald på sit ledelsesmandat og har kun titlen tilbage.

Vi roser ofte dem, der er dygtige til at udforme budskaber og arbejde strategisk med dem. Man er en god kommunikator. Men kommunikation har ringe værdi, hvis den ikke følges op med handling.

Sproglig behændighed kan være med til at skabe afstand og puste til mistro, alene fordi der “siges alle de rigtige ting”. Og når den står i kontrast til manglende dybe forståelser bag ordene eller manglende handlinger, bliver kommunikation et fyord for alle andre end dem, der lever af at pakke budskaber ind og ud.

Vil du helst fremstå som en god og fremsynet kommunikator, der siger de rigtige ting uden helt at mene dem eller vide, hvad du taler om – eller som en person, der siger tingene lidt forkert men er troværdig og skaber forbindelser, der fører til handling?

Svaret burde være åbenlyst. En leder bør sigte mere efter den sidste kategori end efter den første. 

Fælderne – og et par gode råd

Hvis du skal arbejde med et handlingsbærende og dybt meningsfyldt sprog, som skaber forbindelse og handling, så samler der sig nogle klare ledetråde.

Vær forsigtig med plusord, buzzwords og standardvendinger. De kan være velmente men er ofte betydningsløse. Vores fascination af nye begreber er overraskende sjældent koblet med dyb forståelse. Vid, at du fremstår som vindbøjtel, hvis du tror, at du med “synergi” kan få besparende sammenlægninger til at lyde lækkert, eller hvis du med “samskabelse” forsøger at give indtryk af bred forankring, mens du reelt træffer alle vigtige beslutninger.

Ord er isbjerge. Vent med at bruge ord, til du har sat dig ind i betydningen af dem. Du har muligvis forstået de øverste otte procent af betydningen, som enhver kan se, men har du også taget højde for de øvrige 92 procent, som gemmer sig under overfladen? Har dit publikum? Vær konsekvent og eksplicit omkring betydningen af dine ord, så alle forstår hele omfanget af det, du siger. Det giver respekt, skaber forbindelse og sikrer korrekt handling.

Brug egne ord. Mange holder sig tilbage fra at opfinde nye ord eller bruge andre betegnelser, fordi der medfølger et forklaringsbehov. Men det kan alligevel være en god idé, især når man reelt forsøger sig med noget nyt. Så er man fri af sprogets historik og de misforståelser, der opstår ved blandede billeder. Bruges “agil” om en udviklermetode for softwarekodning, en ledelsesdisciplin eller en tilstand af evig tilpasning? Måske er “handleklar” eller “forandringsdrevet” bedre i situationen.

Brug ord til at skabe kultur. Hvis du bruger nogle ord igen og igen, så skal det være med vilje og fordi, der ligger en særlig betydning i dem. Hvis du bruger “rytme” i stedet for “proces” eller “rutine”, så er det nok, fordi du mener, at noget skal gøres naturligt uden slavisk at følge en skabelon. Vær ikke bange for at genbruge det samme vigtige ord, indtil du kan se, at de former virkeligheden, og at andre tager dem til sig. Så har du skabt en kultur med dine benævnelser.

Respekter sprogets faglighed og historik. Når du taler om “bæredygtighed”, så skal du vide noget om Brundtland og historikken bag. Bruger du “SDG” eller “verdensmålene”, skal du også kende til kritikken og politiseringen, hvor der eksempelvis ikke kunne samles enighed i FN om at inddrage ytringsfrihed.

Forstå først dig selv. Hvad er det EGENTLIG, du vil sige? Prøv at formulere det først, så hudløst ærligt som muligt. Skriv det ned som dine helt private noter, i egne ord og vendinger. Spørg “hvad mener jeg med det?” to-tre gange ved hvert kernebudskab. Så har du en essens, du kan sætte ord på. Og du vil have skrællet din fascination for nye begreber, vendinger, indforståetheder eller floskler væk. Når dine tanker står lysende klart i dit eget sprog, er du godt på vej mod den personlighed og oprigtighed, som mange vigtige budskaber kræver, for at nogen vil følge dem.

Forrige artikel Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse Næste artikel Konflikter er bedre end deres rygte Konflikter er bedre end deres rygte
Miljøchef i FN: Klimakrisen er kun én af tre planetære kriser

Miljøchef i FN: Klimakrisen er kun én af tre planetære kriser

Det ser skidt ud for klodens økosystemer. Vi har brug for at slutte fred med naturen, ellers bliver det værst for os selv, siger Inger Andersen, øverste chef for FN’s miljøbeskyttelsesorganisation, der står bag ny rapport med de seneste miljø-data.

Ingeborg Gade anbefaler

Ingeborg Gade anbefaler

I sin fritid giver Ingeborg Gade slip på den rationelle logik, der kendetegner hendes fag, og fordyber sig i magisk-realistiske fortællinger. Og så anbefaler hun en udstilling, der går tæt på en af de helt nære relationer, vi mennesker har.

Her er det nye Mandag Morgen

Her er det nye Mandag Morgen

OM OS På det nye mm.dk kan du hurtigt finde frem til det, du har brug for at gå i dybden med. Vores løfte til dig er, at du altid bliver lidt klogere, når du bruger tid med Mandag Morgen. Det kan siges ganske kort: Her kan du læse mindre og forstå mere.

Byens formål forandres

Byens formål forandres

Metropolerne vokser vildt, og derfor bliver de globale udfordringer i det 21. århundrede også urbane udfordringer. Men det betyder også, at løsningerne i vid udstrækning findes i den måde, vi styrer byerne på, påpeger Instituttet for Fremtidsforskning, der i en ny rapport udpeger byernes nye formål.

Normen for god virksomhedsdrift har flyttet sig

Normen for god virksomhedsdrift har flyttet sig

BOGANMELDELSE I sin seneste bog viser World Economic Forum-formand Klaus Schwab os vejen fra shareholder capitalism med profit i fokus til stakeholder capitalism med planeten i fokus. En vigtig dagsorden, der kalder på flere konkrete eksempler, skriver Tina Moe, der har nærlæst bogens pointer.

Fra tulipaner til .com-aktier – sådan opstår finansielle bobler

Fra tulipaner til .com-aktier – sådan opstår finansielle bobler

Investorer har gennem tiden sig kastet sig over alt fra eksotiske blomsterløg til aktier i tvivlsomme internetvirksomheder. Historien viser, at opfindsomhed i et hjørne af finanssektoren kan udvikle sig til en spekulativ mani, der tiltrækker fupmagere og ruinerer investorer.

I Japan er vaccinepas en politisk varm kartoffel

I Japan er vaccinepas en politisk varm kartoffel

POLITIK OG VELFÆRD Efter pres fra erhvervslivet har Japans regering nu annonceret planer for et japansk vaccinepas. Men bekymringer om falsk tryghed, registrering af borgerne og risiko for diskrimination lægger en dæmper på begejstringen.

Den indiske vandsektor skal digitaliseres – hurtigt

Den indiske vandsektor skal digitaliseres – hurtigt

DIGITAL OMSTILLING Indien og Danmark samarbejder om at bringe danske kompetencer til Indien, og om at skabe et gunstigt miljø for både entreprenørskab og innovative løsninger til at tackle nogle af de mest presserende udfordringer i den indiske vandsektor, skriver det danske innovationscenter i Bangalore.

Forbered dig på livet som nomadeleder

Forbered dig på livet som nomadeleder

Nedlukningen satte turbo på en udvikling af arbejdslivet, som har været længe undervejs. Ledere vil møde større krav om fleksibilitet, forståelse og frihed, mens autoriteten bliver noget, de skal arbejde for, skriver Elize Dimare og Johnny Sørensen.

Den fossile gas er tvunget i defensiven

Den fossile gas er tvunget i defensiven

GRØN OMSTILLING EU-Kommissionen har ikke medlemslandenes opbakning til at droppe idéen om fossil gas som en bæredygtig aktivitet. Til gengæld er nogle af verdens største investorer begyndt at frygte, at gas simpelthen er en dårlig investering. Og det kan være rigtig gode nyheder for klimaet. 

Dansk topchef i OECD: Danmark og EU skal sikre retfærdig digitalisering

Dansk topchef i OECD: Danmark og EU skal sikre retfærdig digitalisering

POLITIK OG VELFÆRD Digitalisering er ligesom globalisering en nøgle til Danmarks fremtidige velstand. Men både i Danmark og i EU skal man sikre, at digitaliseringens goder i 2020’erne fordeles retfærdigt, mener Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær i OECD. Skæv fordeling af globaliseringens gevinster medvirkede til 2010’ernes folkelige oprør, påpeger han i dette interview om de store globale megatrends og Danmarks rolle.

Cybertruslen bekymrer næsten alle danske topledere

Cybertruslen bekymrer næsten alle danske topledere

En rekordhøj andel af danske topledere er i 2021 bekymrede for cyberangreb. 97 procent af de adspurgte danske CEO’s peger på cybertruslen som en forretningsmæssig bekymring, og hele 47 procent er ‘meget bekymret’, viser en rapport fra PwC. 

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Tryghed er et lille hyggeligt ord, der ikke burde kunne gøre nogen fortræd. Men i tryghedens navn er vi i gang med at kriminalisere hinanden for noget så ukonkret som at vække en følelse af utryghed hos andre.

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har vist os, hvad der skal til for, at det politiske og administrative system i fremtiden kan løse store kriser og udfordringer. Det kræver, at alle niveauer og aktører spiller med, skriver Eva Sørensen og Jacob Torfing.

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Boston er et vindue ind i fremtiden for life science og sundhedsinnovation. Det er et økosystem i verdensklasse, som vi danskere kan se til for at få indblik i nye trends indenfor sundhedsinnovation. Som det danske innovationscenter i Boston skriver, har hospitalerne en helt central rolle.

Nu er det voksen-baby der bestemmer

Nu er det voksen-baby der bestemmer

DIGITAL OMSTILLING Mobiltelefonerne har lært forbrugere, at de kan få opfyldt deres behov omgående – så hvorfor ikke forlange det samme i alle de situationer, hvor man er bruger? Det kan virke som en forkælet indstilling, men hvis man vil klare sig som virksomhed, er man nødt til at føje de nye ”voksen-babyer”, siger forfatteren til en ny bog om fremtidens virksomheder.

Styr din faglige entusiasme

Styr din faglige entusiasme

LEDELSE Et stærkt fagligt engagement kan skabe problemer i mødet med konkurrerende og politiske hensyn i organisationen. Det er nødvendigt at være fleksibel og manøvredygtig uden at forfalde til kynisme, og det kræver træning, skriver Klaus Majgaard.

Hjemme godt, ude godt

Hjemme godt, ude godt

Kun ni procent af danskerne ønsker at arbejde permanent hjemmefra efter covid-19.

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

POLITIK OG VELFÆRD Danmark har indtil nu været en af globaliseringens vindernationer. Men en ny verden venter efter corona. 20 fremtrædende erhvervsprofiler opfordrer til radikal nytænkning, hvis Danmark ikke skal køres over. Erhvervslivets kræfter skal slippes løs i frikommuneforsøg, særlige områder skal være Danmarks nye innovationszoner, og der skal oprettes både et sundheds- og et læringspartnerskab.

Hvorfor Danmark?

Hvorfor Danmark?

KOMMENTAR Hvorfor skal verden overhovedet vælge Danmark, danske virksomheder, varer og værdier til i den nye konkurrence, der venter efter coronakrisen? Det er det centrale spørgsmål i Dansk Konkurrenceevneråd, der for nylig trådte sammen for første gang. Her giver to af rådets medlemmer deres bud på, hvilken vej vi skal gå for at finde svar.

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

POLITIK OG VELFÆRD Falcks topchef, Jakob Riis, har en drøm. Han ønsker at gøre områder som Nordvest i København og andre lokalområder til en slags sundhedsfyrtårne i nyt, forpligtende partnerskab med det offentlige. “Fremsynet”, siger professor. Jakob Riis vil også gøre op med uforpligtende pilotprojekter og sikre en bedre udnyttelse af de milliarder af kroner, som det offentlige køber ind for årligt.

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling skal være lige så hurtig og gennemgribende, som digitaliseringen af samfundet har været, siger den svenske klimaforsker Johan Rockström. Han mener, det er en misforståelse at se det gode, moderne liv som en modsætning til bæredygtighed – men det er nogle andre mål, vi må stræbe efter.

Planetære grænser

Planetære grænser

I 2009 gik en gruppe på 26 af klodens førende miljø- og klimaforskere, ledet er Johan Rockström, sammen om at identificere de faktorer, som er afgørende for, at det globale økosystem fortsat kan trives. Gruppen opstillede en liste på ni hovedområder, blandt andet biodiversitet, forsuring af havene, udtynding af ozonlaget og arealet af jorden, der bruges til landbrug.

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

KULTURANBEFALING Nikolas Lyhne-Knudsen lader sig inspirere af skønlitteraturen både privat og som leder. Og så anbefaler han en spændende podcast, der sætter historien i kontekst og perspektiv.

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

KOMMENTAR Klimakrisen kan blive en vindersag for Europa, men det kræver, at man adresserer det lange efterskælv af folkelige bekymringer fra de sidste par årtiers kriser, skriver Bjarke Møller.

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Ugens ubehagelige spørgsmål: Spilder vi enorme milliardbeløb i det britiske retssystem uden reel chance for at få de 12,7 udbytteskattemilliarder tilbage, som Skat sendte ud af landet? Britiske medier kalder sagen for den dyreste i nyere britisk retshistorie. Og Danmark har lige tabt første runde.

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

DIGITAL OMSTILLING Den danske Siri-Kommission af it-eksperter har netop udsendt en ny rapport. Denne gang handler det om den miljø- og klimabelastning, som brugen af digital teknologi fører med sig. Det er ganske overraskende, HVOR meget nogle af vores it-vaner forbruger. 

Grønne byer til verdens største befolkning

Grønne byer til verdens største befolkning

Kina vil inden for de næste par år være blevet verdens største økonomi. Den kraftige industrialisering og urbanisering har imidlertid ført til et påtrængende behov for rette op og undgå miljøforringelser – ikke mindst i de hastigt voksende byer. Det skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Konflikter er bedre end deres rygte

Konflikter er bedre end deres rygte

LEDELSE Konflikter kan være lærende og udviklende, og er ikke noget, vi skal undgå for enhver pris. Men det kræver et miljø med høj psykologisk sikkerhed at udnytte potentialet, skriver Nicolaj Suhr Jensen.

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

GRØN OMSTILLING Trods øget fokus på klima og bæredygtighed i mange danske virksomheder er der begrænset viden og kompetencer på området i bestyrelseslokalerne. Presset for at få opgraderet bestyrelsens klimakompetencer kommer blandt andet fra investorer og fra kommende EU-lovgivning.