Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Løkke og Frederiksen: To visioner for det politiske maskinrum

KOMMENTAR: Bliver Mette Frederiksen statsminister efter et valg, kommer der en ny styring af politikudviklingen i regeringen.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Han taler om klimaet som den allervigtigste udfordring, der kræver internationalt leder­skab. Hun taler om, at det måske er tid for en ny klimalov med bindende mål for Danmark. Begge taler de om generationskontrakten på klima­området, der handler om ikke at efterlade en ødelagt klode til næste generationer.

Han taler for sin nye sundhedsreform. For sikrin­gen af velfærden trods udfordringen med voksende udgiftspres og for få ressourcer til at udføre opgaver­ne. Hun taler om velfærd med livskvalitet, om ulighed som gift for et godt samfund, om afbureaukratisering og decentralisering af den offentlige sektor. Begge ta­ler de om velfærdskontrakten med danskerne.

Han taler om positive muligheder med de nye tek­nologier anvendt på den rigtige måde og om behovet for at få alle med. Hun taler om techgiganternes magt og om vores evne til at bestemme over teknologien. Begge taler de om digitaliseringen som en uomgæn­gelig og stærk faktor i fremtidens politiske landskab.

ALTINGET OG MANDAG MORGEN havde forleden inviteret de to statsministerkandidater, Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S), til Arena Summit. Et kæmpemøde med vores mange netværks­deltagere som de centrale gæster og 750 deltagere i alt.

Alt sammen på et særdeles godt tidspunkt med maksimalt 82 dage til det kommende valg. Og at døm­me på mødet var formkurven hos begge kandidater ganske god. Der tegner sig et klart billede af valgkam­pens temaer og historiefortællinger. Og det selv om udlændingepolitik og tilbagetræningsalder ikke blev inkluderet i emnekataloget lige denne gang.

Han taler sig varm på stor statsministerrutine og massiv detailviden på mange områder i det politiske maskinrum. Hun taler sig varm på empati, indignati­on og fornyelse samt en anden tilgang til det at regere landet, hvis hun bliver statsminister.

Lige netop her kom der måske den nyhed, der er mest spændende. Det ser ud til, at Mette Frederiksen ikke alene har lagt en plan for flere år siden for vejen tilbage til magten gennem opstramningen af udlæn­dingepolitikken og åbningen for samarbejdet med Dansk Folkeparti. Det ser også ud til, at et socialde­mokratisk magtskifte vil betyde markante ændringer af den måde, som regeringens arbejde vil blive tilret­telagt på.

“Vi har et utrolig lille statsministerium, som ikke driver noget i det politiske arbejde, og det passer ikke sådan lige til mit temperament, hvis det er mig, der skal være landets statsminister. For så er det mit an­svar. Så er det ikke Finansministeriets ansvar eller et tredje ansvar, så derfor skal mere af den politiske pro­ces starte og slutte hos den, der har det primære an­svar, ikke uddelegeres til alle mulige andre,” lød det fra Mette Frederiksen.

EN STÆRKERE STYRING af politikudviklingen fra Statsministeriet rummer den risiko, at alle de poli­tiske møgsager, og dem vil der uvægerligt komme nogen af i enhver regering, så også rulles ind ad den dør. Det indser Frederiksen sikkert hurtigt. Læg der­til, at det vil kræve et monsterstort overblik, en tem­melig præcis politisk drejebog og en kontant og stram intern disciplin, som vi skal tilbage til Anders Fogh Rasmussen for at finde. Men det lyder, som om Mette Frederiksen er ved at have sin drejebogsversion klar.

I den socialdemokratiske inderkreds har der alle­rede længe været drøftet et behov for omlægninger i ministerierne i form af stærke politiske sekretaria­ter til at udfordre embedsmændene og drive en ny politisk tænkning ind i lovforberedelsen og politik­udviklingen. Reformer af en type, der både vil ryste djøf-laget og provokere Folketinget til at forstærke sin kontrol med regeringen. Hverken Mette Frederiksen eller hendes nærmeste nærer stor tillid til centralad­ministrationens evner til at finde nye løsninger, der passer ind i de socialdemokratiske mål. Så vi kommer utvivlsomt ikke kun til at se et skift i politikken, hvis magten skifter hænder ved det kommende valg. Vi kommer også til at se et skift i styringen af regerin­gens arbejde over en bred front.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu