Løkke skal flytte mindst 64.000 vælgere over midten

Lars Løkke Rasmussen skal flytte mange tusinde stemmer over midten, hvis han skal vinde valget. Men det er ikke umuligt, forudser valgforsker.

Torben K. Andersen

Det bliver op ad bakke for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at bevare magten ved det kommende folketingsvalg. Han skal have flyttet mindst 64.300 vælgere fra rød til blå blok for at kunne slå Socialdemokratiets Mette Frederiksen, skriver Mandag Morgen.

Det fremgår af det seneste snit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget. Han forudser, at hvis Løkke skal have held til at hive de mange tusinde vælgere tilbage til blå blok, skal det først og fremmest ske på udlændingepolitikken.

”Jeg tror, at udlændingespørgsmålet bliver afgørende for valget, uden at jeg dermed siger, at det også er det emne, som danskerne interesserer sig mest for. Men det kan flytte de få procenter, som skal til for at vinde valget. Klima kommer også til at spille en rolle og kan blive en joker i valgkampen,” siger Kasper Møller Hansen til Mandag Morgen.

Målingen bygger på et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Epinion/DR samt Norstat/Altinget. Hvis der er stemmespild i blå blok, skal Løkke have flyttet endnu flere stemmer over midten end de 64.300.

Hverken Klaus Riskær, Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne står ifølge den seneste Voxmeter-måling for Ritzau til at få stemmer nok til at komme i Folketinget. De tegner sig tilsammen for et stemmespild på 4,1 pct.

”Hvis det stemmespild står til troende, svarer det til, at otte mandater skal trækkes ud af ligningen fra blå side, og dermed gøre det endnu sværere for Løkke at vinde valget,” siger Kasper Møller Hansen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu